Yüksek Mahkeme, Maharashtra’dan CBI Soruşturması Talebinde Bulunmasını İstedi

Mahkeme, 10 Nisan’da daha fazla duruşma için itirazda bulundu.


Yeni Delhi:

Yüksek Mahkeme, Maharashtra hükümetine, devletin böyle bir soruşturmaya itirazı yokken, 2020’de Palghar’da üç kişinin linç edildiği iddiasıyla ilgili olarak neden bir CBI soruşturması başlatması gerektiğini söyledi.

Mahkeme, Maharashtra hükümetinden bu yönde bir beyanda bulunmasını istedi.

Baş Yargıç DY Chandrachud ve yargıçlar PS Narasimha ve JB Pardiwala’dan oluşan bir heyet Çarşamba günü Maharashtra hükümeti danışmanına, devletin itirazı olmadığını söylediğinde, “Sizin (Maharashtra) onu CBI’ya vermeniz emrini neden iletelim?” Dilekçe sahiplerinin, davanın merkezi soruşturma kurumu tarafından soruşturulacağına dair beyanları.

Daha önce, Maha Vikas Aghadi (MVA) hükümeti davayla ilgili CBI soruşturması talebine ilk kez karşı çıkmıştı.

Ancak hükümet değişikliğiyle birlikte tavır da değişti ve eyaletin avukatı, CBI soruşturmasına uygun olduğunu kürsüye bildirdi.

Kurul daha sonra eyalet hükümetinden bu yönde bir beyanda bulunmasını istedi ve 10 Nisan’da bir sonraki duruşma için savunmalarını yayınladı.

Eyalet hükümeti ayrıca, şu ana kadar iki suçlama belgesinin sunulduğu ve davanın hız kazanmadığı yönündeki mahkeme heyetini de onayladı.

20 Mart’ta üst mahkeme, Maharashtra hükümetinin teşkilat tarafından soruşturmaya izin vermesinin onaylanmasının ardından, 2020’de Palghar semtinde üç kişinin linç edildiği iddiasıyla ilgili CBI soruşturmasını arayan savunmaları dinlemeyi kabul etti.

Eyalet hükümeti daha önce üst mahkemeye Maharashtra Polisinin “suçlu” polisleri iddia edilen linç olayında görevlerini ihmal ettikleri için cezalandırdığını ve bir CBI soruşturması talep eden savunmaların reddedilmesini istediğini söylemişti.

Yeminli beyan, aralarında Shri Panch Dashban Juna Akhara’nın kahinleri ve öldürülenlerin akrabalarının da bulunduğu bir dizi dilekçeye yanıt olarak sunuldu.

Savunmaları, eyalet polisi tarafından yürütülen soruşturmanın önyargılı bir şekilde yürütüldüğünü iddia etti.

Diğer itirazlar, avukatlar Shashank Shekhar Jha ve Ghanshyam Upadhyay tarafından yapıldı.

Mumbai’deki Kandivali’den üç kişi, COVID-19’un neden olduğu ülke çapındaki tecrit sırasında Gujarat’taki Surat’ta bir cenazeye katılmak için arabada seyahat ederken araçları durduruldu ve gece Gadchinchile köyünde bir çete tarafından saldırıya uğradılar ve iddiaya göre öldürüldüler. 16 Nisan 2020 polis huzurunda.

Kurbanların, aracı kullanan Chikne Maharaj Kalpavrukshagiri (70), Sushil Giri Maharaj (35) ve Nilesh Telgade (30) olduğu belirlendi.

()
 
Üst