Yemen’de Çürüyen Bir Tankerden 1,1 Milyon Petrol Varili Nasıl Kurtarılacak?

Yemen’deki savaş, 2015’te Safer’deki bakım operasyonlarının askıya alınmasına neden oldu. (Dosya)


Dubai:

Birleşmiş Milletler, Yemen kıyılarında demirleyen çürüyen bir tankerden 1,1 milyon varil petrol kurtarma operasyonlarının, teknik destek gemisinin Salı günü sahaya varmasından kısa bir süre sonra başlayacağını söyledi.

BM yetkilileri, Safer tankerinin Alaska açıklarındaki 1989 Exxon Valdez felaketinden dört kat daha fazla petrol akıtabileceği için Kızıldeniz ve Yemen kıyı şeridinin risk altında olduğu konusunda yıllardır uyarıda bulunuyor.

Yemen’deki BM İnsani Yardım Koordinatörü David Gressley, Ndeavor gemisinden Twitter’da yaptığı açıklamada, Boskalis/SMIT’den bir teknik ekiple birlikte Ndeavor tankerinin Yemen’in Ras Isa kıyısı açıklarındaki Safer tankerinde bulunduğunu söyledi.

Yemen’deki savaş, 2015 yılında Safer’deki bakım operasyonlarının askıya alınmasına neden oldu. BM, yapısal bütünlüğünün önemli ölçüde bozulduğu ve patlama riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

BM, petrolü Safer’den çıkarmak ve onu Nisan ayı başlarında Çin’den yola çıkan yedek bir tanker olan Nautica’ya aktarmak için gereken 129 milyon doları toplamak için bir bağış toplama kampanyası başlattı, hatta bir kitle fonlaması kampanyası başlattı.

BM, petrolün kime ait olduğu belli olmadığı için kurtarma operasyonunun maliyetinin petrolün satışıyla karşılanamayacağını söyledi.

BM, Yemen Twitter hesabında, “Denizde çalışma çok yakında başlayacak. Süreci bitirmek için ek finansman hala önemli.”

Yemen, İran’la bağlantılı Husi grubun hükümeti 2014’ün sonlarında başkent Sana’dan devirmesinden bu yana çatışmalara saplandı. Suudi Arabistan liderliğindeki bir askeri koalisyon, hükümeti yeniden kurmak amacıyla 2015’te müdahale etti.

Barış girişimleri, Mart ayında Riyad ve Tahran’ın 2016’da kopan diplomatik bağları yeniden kurma konusunda anlaşmaya varmasından bu yana artan bir ivme gördü.

()
 
Üst