Venedik Kitle Turizmiyle Mücadele İçin Günlük Biletleri Tanıttı

Venedik dünyanın en önemli turistik yerlerinden biridir


Venedik:

Bilet gişesi hazır ve müfettişler hazır durumda – Venedik, kitle turizminin baskısını hafifletmeyi amaçlayan dünyada bir ilk olan, tarihi İtalyan şehrine girmek isteyen günübirlik gezicilerden ücret almak için Perşembe günü yeni bir plan başlattı.

UNESCO Dünya Mirası listesine günlük olarak giren ziyaretçilerin, müfettişlerin önemli giriş noktalarında yerinde kontroller yapmasıyla birlikte beş avroluk (5,3 $) bir bilet satın alması gerekecek.

Gezegendeki en güzel şehirlerden biri olarak kabul edilen Venedik, dünyanın en çok turist çeken destinasyonlarından biri ama kalabalığın ağırlığı altında boğuluyor.

Deneme sistemi kapsamında, günübirlik gezicileri daha sessiz zamanlarda ziyaret etmeye ikna etmek için, Erişim Ücreti olarak adlandırılan biletler, 2024 boyunca yalnızca 29 yoğun günde, çoğunlukla Mayıs'tan Temmuz'a kadar hafta sonları gerekli olacak.

Turizmden sorumlu yerel meclis üyesi Simone Venturini, AFP'ye verdiği demeçte, “Amaç, turizm ile sakinlerinin şehri arasında yeni bir denge bulmaktır.” dedi.

“Belirli günlerdeki günlük turizmin kentte stres yaratan etkisini azaltmak için çalışmalıyız” dedi.

Dünyanın dört bir yanındaki destinasyonlar, yerel ekonomiyi güçlendiren ancak yerel toplulukları bunaltma ve kırılgan ekosistemlere ve tarihi alanlara zarar verme riskini taşıyan çok sayıda turistle boğuştuğundan, plan yakından izleniyor.

UNESCO'dan uyarı

Kuzeydoğu İtalya'da 100'den fazla küçük ada ve adacığa yayılan Venedik, 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alındı.

Ancak BM kültür kurumunun “olağanüstü mimari şaheser” olarak adlandırdığı şeyi deneyimlemek isteyen insan sayısının sürdürülemez olduğu yaygın olarak değerlendiriliyor.

Yoğun zamanlarda 100.000 ziyaretçi Venedik'in tarihi merkezinde geceyi geçirir; bu da sadece 50.000 olan yerleşik nüfusun iki katıdır.

On binlerce kişi de gün içinde, genellikle yolcu gemilerinden, San Marco Meydanı ve Rialto Köprüsü gibi turistik yerleri görmek için şehrin dar sokaklarına akın ediyor.

UNESCO geçen yıl, kitle turizminin yanı sıra iklim değişikliğine atfedilen lagündeki artan su seviyelerini gerekçe göstererek Venedik'i tehlike altındaki miras listesine almakla tehdit etmişti.

Venedik, ancak yerel yetkililerin yeni bilet sistemini kabul etmesinden sonra bu rezaletten kurtuldu.

Fikir uzun süredir tartışılıyor ancak turist gelirini ciddi şekilde azaltacağı ve hareket özgürlüğünü tehlikeye atacağı endişeleri nedeniyle defalarca erteleniyordu.

Çarşamba günü eşiyle birlikte ziyarete gelen Amerikalı turist Ashish Thakkar, günlük geçişin ne kadar etki yaratacağını sorguladı.

AFP'ye verdiği demeçte, “Eğer ülke dışından şehre erişim için beş avroya kadar geliyorsam bunu ödememde bir sakınca görmem.”

“Bunun büyük bir fark yaratacağını sanmıyorum.”

Venturini, girişimin bölgede yaşayan İtalyanları, İtalya'nın İkinci Dünya Savaşı Kurtuluş Günü'nü kutladığı Perşembe gibi yoğun günlere gelmemeye ikna edeceğini umuyor.

Venedik, her gün binlerce günlük gezicinin çıktığı devasa yolcu gemilerine 2021'de bir yasak getirmiş ve onları daha uzak bir endüstriyel limana yönlendirmişti.

Venedik belediye başkanı Luigi Brugnaro, biletlerin “bir deneme” olduğunu kabul etti ve yetkililer sistemin nasıl sonuç vereceğinden tam olarak emin değiller.

Kuyruk yok

Bu ayın başlarında Brugnaro gazetecilere yeni sistemin “çok yumuşak kontrollerle” ve “kuyruksuz” şekilde izleneceğini söyledi.

Ziyaretçilerin biletlerini önceden internetten satın almaları teşvik ediliyor ancak vardıklarında da satın alabilecekler.

Şehre ana giriş noktası olan Santa Lucia tren istasyonunun önündeki meydanda yeni bir bilet gişesi kuruldu.

Kontrolörler kilit alanlarda anlık kontroller yapacak ve 50 ila 300 euro (53 ila 320 dolar) arasında değişen para cezaları verecek.

Ayrıcalık için halihazırda gecelik vergi ödeyen Venedik'te kalan turistler, 16:00 ile 08:30 saatleri arasında gelenler, 14 yaşın altındaki çocuklar ve engelliler yeni biletlerden muaf olacak.

Şimdilik, bir web sitesinden (https://cda.ve.it/en/) QR kodu şeklinde indirilen günlük bilet sayısında herhangi bir tavan bulunmuyor.

(Bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak yayından otomatik olarak oluşturulmuştur.)
 
Üst