Pakistan'ın Borç Krizi Ne Kadar Kötü ve Kurtarılabilir mi?

Pakistan'ın döviz rezervleri yaklaşık 8 milyar dolardı. (Dosya)


Londra:

Pakistan'da yeni bir hükümete ilişkin müzakereler, geçen hafta sonuçsuz kalan seçimlerin ardından nükleer silaha sahip ülkede istikrarsızlık endişelerini giderdi, ancak tam kapsamlı bir ekonomik kriz riski devam ediyor.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 3 milyar dolarlık programı önümüzdeki ay sona eriyor ve yeni ve çok daha büyük bir programın güvence altına alınması, yeni yönetimin önceliği olarak görülüyor.

IMF KİMLERLE MÜZAKERE OLABİLİR?

En büyük parti olan Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N), Salı günü ikinci büyük parti olan Pakistan Halk Partisi'nden (PPP) destek aldı ve onu bir çoğunluk koalisyonu kurmaya ikna etmeye çalışıyor.

Ağustos ayından bu yana görevde olan geçici hükümet, Temmuz ayında onaylandığında devlet borcunun temerrüdünün önlenmesine yardımcı olan IMF kredi programını uyguluyor. Son mevzuat, Güney Asya ülkesinde ekonomik konularda karar almanın yanı sıra seçimleri denetlemesine de izin veriyor. Yeni bir IMF anlaşması beklentilerine ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.

EKONOMİK DURUM NE KADAR KÖTÜ?

Pakistan'ın döviz rezervleri kabaca 8 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu; bu miktar iki aylık temel ithalatı zar zor karşılıyordu; ancak bu, bir yıl öncesine göre 3,1 milyar dolara göre bir gelişme.

İki ay içinde yapılacak 1 milyar dolarlık tahvil ödemesi, bu kesintileri daha da artıracak, ancak ülkeye halihazırda onaylanmış IMF parasından da 700 milyon dolarlık bir enjeksiyon yapılacak.

“Pakistan'ın döviz rezervlerinin, yaklaşmakta olan büyük dış borç geri ödeme ihtiyaçları ile karşılaştırıldığında çok düşük olduğu göz önüne alındığında, bu (başka bir IMF programına katılmak zorunludur). Eski merkez bankası başkan yardımcısı Murtaza Syed, “Alternatif yok” dedi.

NE KADAR BORÇ VAR?

Pakistan'ın borcunun GSYH'ye oranı şimdiden yüzde 70'in üzerinde ve IMF ile kredi derecelendirme kuruluşları, borcuna ilişkin faiz ödemelerinin bu yıl hükümetin gelirlerinin yüzde 50 ve yüzde 60'ını karşılayacağını tahmin ediyor. Bu, dünyadaki herhangi bir büyük ekonominin en kötü oranıdır.

Analist firma Tellimer, ülkenin sorununun öncelikli olarak borç stokunun yaklaşık yüzde 60'ını ve faiz yükünün yüzde 85'ini oluşturan iç borç olduğunu söylüyor. Pakistan'ın büyük ölçüde dolar cinsinden olan dış borç stoku da ağırlıklı olarak ikili ve çok taraflı alacaklılara doğru yönelmiş durumda ve bu da toplamın kabaca %85'ini oluşturuyor.

Tahvil borçları dış borç stokunun sadece %8'ini, toplam kamu borcunun ise %3,4'ünü oluşturuyor. Bu rakam, altyapı projeleri ve diğer harcama türleri için yıllar boyunca Pakistan'a borç veren Çin'e olan toplam borcun neredeyse %13'ü yanında gölgede kalıyor.

NÜFUSU NASIL ETKİLİYOR?

Vergi ve doğalgaz tarifelerindeki artışlar ile rupi para birimindeki sert düşüşün birleşimi, enflasyonun yıllık bazda yaklaşık %30'a yükselmesine neden oldu. Ekonomistler, faizin yılın ilerleyen dönemlerinde düşmesi bekleniyor ancak bir süre merkez bankasının %5-7 hedefinin oldukça üzerinde kalacağını tahmin ediyor.

Rupinin daha da düşmesi bekleniyor. Bağlamda, son IMF personel raporunun altında yatan ima edilen döviz kuru, bu mali yıl için dolar başına 305 rupi ve 24/25 Mali Yılı'nda dolar başına 331 olup, bu seviyeler mevcut döviz kurundan kabaca %8 ve %15 daha zayıftır.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst