Obezite, bulaşıcı olmayan birkaç hastalık riskini arttırır; Önleme ipuçlarını bilin

EğlenceAvcısı

Active member
Obezite, küresel bir salgın olarak giderek tanınan en çok ihmal edilen halk sağlığı sorunlarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, 2022'de 2,5 milyar yetişkin aşırı kilolu olarak sınıflandırıldı. Bunlardan 890 milyonu obezite ile yaşıyordu. Obezite, tip-2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, belirli kanser türleri, kas-iskelet bozuklukları ve hatta üreme gibi ciddi sağlık durumları riskini artırabilen karmaşık bir durumdur. Obezite, kişinin yaşam kalitesini etkiler.

Obezite-Birçok bulaşıcı olmayan hastalık için yaygın risk faktörü


Obezite, Salı günü All India Tıp Bilimleri Enstitüsü'nden (AIIMS) uzmanların, diyabet, yüksek tansiyon ve kanser gibi birçok bulaşıcı olmayan hastalıkların annesi olduğunu söyledi.


Obezitenin olumsuz sağlık etkileri hakkında farkındalığı artırmak için bir araya gelen uzmanlar, obezitenin yetişkinlerde tamamen önlenebilir olduğunu belirtti. Bu nedenle ülkenin sağlık yükünü hafifletebilir.

AIIMS tıp profesörü Dr. Naval Kishore Vikram, “Obezite, bulaşıcı olmayan birçok hastalığın annesidir ve bu yüzden ciddiye alınmalıdır.” Dedi.

Obezite önemli sağlık riskleri oluşturmaktadır ve çeşitli ciddi tıbbi durumlara yol açabilir.

Obezite, insülin direncini tetikleyebilir, burada vücudun insülin kullanmasında daha az etkili hale gelir. Bu durum sonuçta tip-2 diyabetin başlangıcına yol açabilir.

Bu nedenle obezite, vücuttaki artan inflamasyon ile ilişkilidir. Kronik inflamasyon, kalp hastalığı riskini artırabilen hipertansiyon (yüksek tansiyon) dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları ile ilişkilidir.

Ayrıca kemiklerinizi, zihinsel sağlığınızı ve genel yaşam kalitesini de etkileyebilir.

Ek olarak, obezitenin uzun vadeli etkileri, belirli kanserlerin artmış riskini artırabilir.

Obezite nasıl önlenir


“Obezite yetişkinlerde yüzde 100 önlenebilir hastalıktır. Bunun bazı genetik nedenleri olmasına rağmen, bu çok nadirdir ve sadece çocuklarda görülür.” Dedi.

Uzmanlar, obeziteyle başa çıkmanın en iyi yolunun, sakin yaşam tarzını değiştirmek ve doğru yemek olduğunu belirtti.

AIIMS diyetisyeni IANS'a verdiği demeçte, “Obezitenin nedeni yaşam tarzımızda ve yeme alışkanlıklarımızda bir yerde okundu.” Dedi.

İnsanların sağlıklı şeylerden daha az yediklerini, ancak yüksek işlenmiş gıda, şekerli gıda maddeleri yediklerini söyledi.

Gahlot, “Günlük diyetinize meyve ve sebze dahil etmek önemlidir. Diyetinizdeki toplam yağ miktarını kontrol etmelisiniz.” Dedi.

“Diyetinizi kontrol edin. Dikkatlice, sağlıklı yiyin ve aktif olun. Aktivite çok önemlidir. Vikram.

Uzmanlar, koşu, bisiklete binme veya koşu gibi herhangi bir egzersizin şımartılmasını önerdiler.

(IANS'dan gelen girdilerle)

Feragatname: Bu içerik dahil tavsiyeler yalnızca genel bilgiler sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli bir tıbbi görüşün yerine geçmez. Daha fazla bilgi için her zaman bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgiler için sorumluluk talep etmez.
 
Üst