İsrail’in Kara Saldırı Planındaki Zorlu Mücadelesi

EğlenceAvcısı

Active member
Hamas tünel ağının 500 km uzunluğunda olduğunu iddia ediyor


Yeni Delhi:

İsrail Gazze Şeridi’nde topyekün bir kara saldırısına hazırlanırken karşılaştıkları en büyük zorluklardan biri Hamas’ın Gazze altındaki geniş tünel ağıdır. Birçok uzman, kara saldırısında İsrail’in ateş gücü üstünlüğünü kaybedeceği ve düşmanla kendi arazisinde savaşmak zorunda kalacağı konusunda uyardı. Tünel ağının bulunduğu yoğun nüfuslu bölge, İsrail’in zorlu güvenlik sorununun önemli bir yönüdür. İsrail Savunma Kuvvetleri’nden bir sözcü dün tünel ağının bazı kısımlarını vurduklarını ancak bunun kolay bir savaş olmayacağını söyledi.

Hamas Tünelleri: ‘Gazze Metrosu’

İsrail Savunma Kuvvetleri, 2021 yılında Hamas’ın 100 km’den fazla tünel ağının imha edildiğini iddia etmişti. Hamas lideri Yahya Sinwar daha sonra Gazze’deki tünel ağının 500 kilometre uzunluğunda olduğunu ve yalnızca yüzde 5’inin tahrip edildiğini iddia etmişti. Bunu perspektife koymak gerekirse, Delhi Metro ağının tamamı yaklaşık 392 km uzunluğundadır. Delhi’nin Gazze’nin dört katı büyüklüğünde olması, Şerit’teki yeraltı ağının ne kadar ayrıntılı olduğunu gösteriyor.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Sivil binaların hedef alınmasına ilişkin küresel eleştirilere yanıt veren İsrail güçleri, Hamas’ın operasyonlarının sivil binaların altındaki tünellerde saklandığını defalarca savundu. 2007 yılında Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirdiğinden beri Hamas, şehir içindeki ve ayrıca Gazze-İsrail sınırındaki tünel ağlarını genişletmeye çalışıyor.

Ayrıntılı ağ nedeniyle İsrail güçleri tünellere ‘Gazze Metrosu’ adını veriyor. Bu tünellerin geçmiş Haberlarında, içlerine yerleştirilmiş ışıklar ve silah ve mühimmatın saklanacağı geniş alan görülüyor. Duvarların çimentodan yapılmış olması, Gazze’ye yapılan insani yardımın Hamas’ın faaliyetleri için altyapı inşa etmek amacıyla yönlendirildiği iddialarına yol açıyor.

7 Ekim Saldırılarında Tünellerin Rolü

Hamas’ın geçen haftaki şok edici saldırıları, büyük bir roket saldırısı ile eş zamanlı kara ve su saldırılarının birleşimiydi. İsrail’in Gazze sınırı çitlerle çevrili ve hareketleri tespit edecek sensörler bulunuyor. Ancak Hamas sivillere sürpriz bir saldırı başlatmadan önce herhangi bir erken uyarı yapılmadı. Tünellerin, Hamas’ın tespit edilmeden İsrail’e operasyonel geçişinde önemli bir rol oynadığına inanılıyor.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Şimdi burada büyük bir soru var. İsrail’in Gazze ile olan çiti 30 metre yüksekliğinde ve yer altı beton bariyeri var. Peki, çitlerin ve bariyerlerin altına tüneller kazmadıkça Hamas görevlileri nasıl fark edilmeden İsrail’e girdi? Reichman Üniversitesi öğretim üyesi Dr Daphne Richemond-Barak BBC’ye, Gazze şehri içindeki daha karmaşık tünellerin aksine, sınır ötesi tünellerin gelişmemiş olduğunu söyledi. “Sınır ötesi tüneller gelişmemiş olma eğiliminde, yani neredeyse hiç tahkimatı yok. Tek seferlik bir amaç için kazılıyorlar: İsrail topraklarını işgal etmek” diyor.

İçerideki tünellerin “daha uzun ve sürekli bir varlık için donatıldığını” söylüyor. “Liderler orada saklanıyor, komuta ve kontrol merkezleri var, bunları ulaşım ve iletişim hatları için kullanıyorlar” diyor.

Gazze Tünellerinin Tarihi

Hamas Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmeden önce tünel ağı kaçakçılık için kullanılıyordu. İsrail’in 2005’te Gazze’den çekilmesi ve 2006’da Hamas’ın kazandığı anketlerin ardından İsrail ve Mısır, Gazze sınırlarından mal ve insan geçişini kısıtlamaya başladı.

Zamanla kaçakçılık tünellerin birincil amacı olmaktan çıktı. Mısır, Gazze sınırındaki tünelleri yıktı. Ancak İsrail’e giden tüneller genişletilerek daha kötü amaçlar için kullanılmaya başlandı. 2006 yılında İsrail askeri Gilad Şalid yakalandı ve iki meslektaşı tünellerden yapılan sınır ötesi baskında öldürüldü. Hamas, esir değişimi anlaşması kapsamında askeri serbest bırakmadan önce iki yıl boyunca askeri alıkoydu.

İsrail kuvvetlerinin 2014'te yayınladığı bir harita


İsrail kuvvetlerinin 2014’te yayınladığı bir harita


Daha sonraki yıllarda İsrail tünelleri “terör tünelleri” olarak adlandırmaya başladı ve hatta inşaat malzemelerinin Gazze Şeridi’ne girişini kısıtladı. 2014 yılında İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yayınlanan bir illüstrasyon, sınır boyunca çok sayıda tüneli gösteriyordu.

Kara Taarruzunda Tünel Görevi

Kara saldırısına hazırlanırken İsrail’in temel kaygısı, Hamas’ın operasyonel olarak elinde tuttuğu 150 kadar rehinenin güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlamaktır. İsrailli bir güvenlik kaynağı Reuters haber ajansına rehinelerin yeraltında tutulmasının mümkün olduğunu söyledi.

Kaynak, “Hedeflerin, insanların, ekipmanların ve lojistiğin çoğu yer altında bulunuyor ve rehinelerin de yer altında olması mümkün. Amaç, daha sonra yer altı sığınaklarına ulaşabilmek için zemini düzleştirmek olacak” dedi. İsrail sığınak patlatan bombalara ve Merkava tanklarına güvenirken, bubi tuzaklarıyla ve yeraltını iyi bilen ve bunu saldırmak, saklanmak ve kaçmak için kullanabilen Hamas ajanlarıyla mücadele etmek zorunda kalacak. Dr Richemond-Barak BBC’ye Hamas’ın tünel ağına bubi tuzağı kurmak için yeterince zaman bulduğunu söyledi. “Askerlerin tünel ağına girmesine izin verebilirler ve sonunda her şeyi havaya uçurabilirler” dedi.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Hamas politbüro başkan yardımcısı Saleh Al-Arouri, El Cezire’ye Hamas’ın İsrail’e saldırmadan önce savunma planının saldırı planından “daha güçlü” olduğunu söyledi. İsrail Gazze’deki binaları vurmayı planlarken BM, Şeridi’ndeki iki milyon nüfusun karşı karşıya olduğu insani krizle ilgili endişelerini dile getirdi. Ölüm sayısı arttıkça Tel Aviv’in gerilimi düşürmesi yönünde uluslararası baskıyla karşı karşıya kalması muhtemel. Gazze tünelleri İsrail’in önünde uzun bir savaş olmasını ve yeterli zaman kalmamasını sağlayabilir.
 
Üst