İsrail'in Gazze'deki Saldırısında 31 Kişi Öldü, ABD Elçisi Jake Sullivan Refah Operasyonları Sırasında Benjamin Netanyahu ile Görüştü

EğlenceAvcısı

Active member
İsrail'in Nuseyrat mülteci kampındaki bir eve düzenlediği saldırıda 31 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı

Refah, Filistin Toprakları:

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın çatışmalarla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere ziyareti sırasında, Filistin topraklarının sivil savunma dairesi, Pazar günü İsrail saldırısında Gazze'nin merkezinde 31 kişinin öldüğünü söyledi.

İsrail birlikleri, ordunun Hamas'ın son kalesi olarak tanımladığı ve ABD'nin çatışmalar nedeniyle 800.000 sivilin yerlerinden edildiğini söylediği Gazze Şeridi'nin güneydeki Refah kentine taşındı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzedin El Kassam Tugayları, insani yardım için hayati önem taşıyan ve şu anda kapalı olan Refah geçiş noktasında konuşlanmış İsrail güçlerini havan topuyla hedef aldığını söyledi.

İsrail ayrıca, daha önce ordunun kontrolü altında olduğu düşünülen kıyı bölgesinin kuzey ve orta bölgelerinde yeniden dirilen Hamas güçleriyle savaştı ve onları bombaladı; bu da ABD'nin, İsrail'in uzun bir kontrgerilla kampanyasına saplanabileceği yönündeki uyarılarına yol açtı.

Gazze sivil savunma teşkilatı, gece boyunca gerçekleştirilen son hava bombardımanında, İsrail'in Nuseyrat mülteci kampındaki bir evde düzenlediği saldırıda 31 kişinin öldüğünü ve 20 kişinin de yaralandığını söyledi.

Pazar günü uçağının son 24 saat içinde “düzinelerce terör hedefini vurduğunu” bildiren İsrail ordusu, raporları kontrol ettiğini söyledi.

Tanık Yasser Abu Oula, AFP'ye tüm konut kompleksinin “yıkıldığını” ve “moloz altında hala cesetlerin bulunduğunu” söyledi.

Jake Sullivan, Benjamin Netanyahu ile görüştü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de savaşı ateşleyen saldırının ardından, İran destekli İslamcı grup yenilene ve kalan tüm rehineler serbest bırakılana kadar Gazze'de Hamas'la savaşmaya devam etme sözü verdi.

Ancak kendisi, üst düzey müttefiki Washington'dan, kitlesel sokak protestolarından ve şimdi de savaş kabinesi üyelerinden gelen yoğun bir muhalefetle ve Gazze'nin savaş sonrası yönetimine ilişkin bir planı duyurma çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Siyasi çalkantının ortasında Sullivan, acımasız Gazze çatışması ve savaş sonrası senaryolar hakkında görüşmek üzere İsrailli mevkidaşı Tzachi Hanegbi ve Netanyahu ile Kudüs'te buluştu.

Beyaz Saray Pazar günü yaptığı açıklamada, Netanyahu'ya bölgede görüşmelerin ardından İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme anlaşmasının “potansiyeli” hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Sullivan ayrıca İsrail başbakanına Gazze'de Hamas'a yönelik askeri operasyonu Filistin bölgesinin geleceği için bir “siyasi strateji” ile ilişkilendirmesi çağrısında bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Washington, Gazze için Filistinlileri de kapsayan ve bölgesel güçler tarafından desteklenen bir savaş sonrası planının yanı sıra, İsrail ile bölgesel güç merkezi Suudi Arabistan'ın ilişkileri normalleştireceği daha geniş bir diplomatik anlaşma için baskı yaptı.

İsrail'in merkezci siyasetçisi Benny Gantz Cumartesi günü sırf bu konu yüzünden iktidardaki aşırı sağ koalisyondan ayrılmakla tehdit etti. Netanyahu'nun savaş sonrası “eylem planını” 8 Haziran'a kadar onaylaması çağrısında bulundu.

Gantz, Hamas'ın yenilgiye uğratılması, rehinelerin eve getirilmesi ve “Gazze Şeridi'ndeki sivil işleri yönetecek bir Amerikan, Avrupa, Arap ve Filistin yönetiminin” kurulmasına yönelik adımlar talep etti.

Netanyahu, Gantz'ın yorumlarını reddetti ve bunların “İsrail'in yenilgisine” ve kendisinin şiddetle karşı çıktığı “Filistin devletinin kurulmasına” yol açacağını söyledi.

'Ertesi gün' senaryoları

ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulundu ve “tek çözüm olan iki devletli bir çözüme ulaşmak için” bölgesel bir barış anlaşması için bastırdığını söyledi.

AFP'nin İsrail resmi rakamlarına dayanan bir hesaplamasına göre Gazze, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği eşi benzeri görülmemiş saldırının ardından çoğu sivil olmak üzere 1.170'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan patlak verdi.

Hamas ayrıca 7 Ekim saldırısında yaklaşık 250 kişiyi rehin aldı; bunların 124'ü Gazze'de tutuluyor, ordunun söylediğine göre 37'si ölü.

Hamas yönetimindeki bölgenin sağlık bakanlığı tarafından sağlanan verilere göre, İsrail'in Hamas'a yönelik misilleme saldırısı Gazze'de çoğu sivil olmak üzere en az 35.456 kişiyi öldürdü.

Pazar günü İsrail'in merkezinde, yas tutanlar, cesedi Perşembe günü askerler tarafından Gazze'den çıkarılan ve diğer üç ölü rehineyi de geri alan 22 yaşındaki Alman-İsrailli Shani Louk'un cenazesi için toplandı.

'Neredeyse' yardım yok

İsrail, uzun süredir abluka altındaki Gazze Şeridi'ni kuşatarak 2,4 milyon insanı temiz su, gıda, ilaç ve yakıta normal erişimden mahrum bıraktı; acılar yalnızca kara, hava ve deniz yoluyla ara sıra yapılan yardım sevkiyatlarıyla hafifledi.

Filistinlilere yardım eden BM kuruluşunun başkanı, “Uluslararası toplumun Refah'ta saldırı başlatılmaması yönündeki tüm çağrılarına rağmen gerçekte saldırı 6 Mayıs'ta başladı” dedi.

UNRWA şefi Philippe Lazzarini, Amman'da gazetecilere verdiği demeçte, o zamandan bu yana “Gazze nüfusunun yaklaşık yarısının bir kez daha güvenlik için kaçmak zorunda kaldığı yollarda olduğunu” ancak “gidecek kesinlikle hiçbir yer olmadığını söylemeye devam ettiğimizi” söyledi.

Lazzarini, çatışmalar nedeniyle Gazze'ye “yardım açısından neredeyse hiçbir şeyin geçmediğini” söyleyerek, “yaklaşan bir kıtlığı önlemek için son zamanlarda elde edilen kazanımların hızla tersine çevrilebileceğine” dair korkuları artırdı.

İsrail'in kentte operasyon başlatmasıyla Mısır ile Refah sınır kapısının kapatılmasının ardından tır gelişleri yavaşladı.

Bir AFP muhabiri, İsrail'de Gazze'ye giden kamyonlara düzenlenen bir dizi saldırının ardından Pazar günü bir grup İsrailli aktivistin onları korumak için bir yardım konvoyu ile seyahat ettiğini söyledi.

Yardımlar, Kıbrıs'tan gönderilen malların dağıtım için boşaltıldığı, ABD yapımı geçici bir yüzer iskele aracılığıyla da girmeye başladı.

Birleşik Arap Emirlikleri Pazar günü yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ın Larnaka limanından gelen 252 tonluk yardım sevkiyatının boşaltıldığını söyledi.

BM'nin insani yardım şefi Martin Griffiths, ciddi yakıt kıtlığı giderilmezse, “uzun zamandır bahsettiğimiz ve yaklaşmakta olan kıtlığın artık görünmeyeceği, mevcut olacağı” konusunda uyardı.

Katar'da AFP'ye verdiği demeçte, “Endişemiz … sonucun gerçekten, gerçekten zor olacağı.” Dedi. “Zor, zor ve kıyamet gibi.”

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)