Hindistan ve Bangladeş Anayasalarını “Yaşayan Belgeler” Olarak Tanıdı: Baş Yargıç

Etkinliğe Bangladeş Baş Yargıcı Obaidul Hassan başkanlık etti.


Dakka:

Hindistan Başyargıcı DY Chandrachud Cumartesi günü yaptığı açıklamada, hem Hindistan hem de Bangladeş'in büyük ölçüde istikrarı sağlamayı amaçlayan anayasal ve yargı sistemleri geleneğini paylaştıklarını ve her iki ülkenin de anayasalarını “yaşayan belgeler” olarak tanıdığını söyledi. Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın da katılımıyla burada iki günlük bir konferansın veda konuşmasında konuşan Chandrachud, “Ortak geleneğimiz istikrarı sağlamayı amaçlıyor, ancak istikrar istendiğinde istikrar asla durgunlukla karıştırılmamalıdır.” dedi. baş konuğu kimdi.

“Anayasalarımızın yaşayan belgeler olduğunun farkındayız. Bangladeş ve Hindistan anayasaları, bunların egemen ulusların vatandaşları olarak 'halkın kendisi tarafından halka verildiğini' beyan ediyor” dedi Chandrachud.

Etkinliğe Bangladeş Baş Yargıcı Obaidul Hassan başkanlık etti. Bangladeş'in yüksek mahkeme hakimleri, aralarında Hukuk Bakanı Anisul Huq'un da bulunduğu birçok hukukçu, kıdemli avukat ve hükümet liderinin katıldığı konferansa katıldı.

Cuma günü erken saatlerde, Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin 'Yirmi Birinci Yüzyılda Güney Asya Anayasa Mahkemeleri: Bangladeş ve Hindistan'dan Dersler' konulu iki günlük konferansın açılışını yaptı. CJI Chandrachud, Hindistan ve Bangladeş mahkeme sistemlerinin, “çelişkili davaları” bir kenara bırakarak, uyuşmazlık çözümü için arabuluculuğun geliştirilmiş uygulamasını teşvik etmesi gerektiğini söyledi ve şunu ekledi: “Hindistan ve Bangladeş'teki çekişmeli davalar, bir kişinin kazandığı ve diğer kişinin kaybettiği, sömürgeci bir ithalattır (burada) mahkemede.” “Toplumumuzdaki geleneksel uyuşmazlık çözüm biçimi” olan arabuluculuk gibi başka alternatif uyuşmazlık çözümü biçimleri de vardı ve “sahip olduklarımızın üzerine inşa etmenin önemli olduğunu” iddia ediyordu. CJI, sistemin Güney Asya sosyal normlarına uygun olmasına rağmen, evlilik anlaşmazlıkları gibi günümüzün zorluklarıyla yüzleşmek için arabuluculuğun daha büyük bir geçerlilikle yeniden ortaya çıktığını söyledi.

Chandrachud, sömürgecilik sonrası dönemde hakimin rolünün (her iki ülkede de) nasıl bir değişime uğradığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bizim geleneksel rolümüz, 'A' ve 'B' arasındaki anlaşmazlığı çözmektir ancak artık hakimler de aynısını yapmalıdır. kolaylaştırıcı rolünü üstlenirler. “Sömürge dönemlerinde yargıçların tamamen farklı işlevleri vardı.” “Bugün toplumumuzun ihtiyaçlarını dikkate aldığımızdan, dışlanmış gruplarımızın ana akım haline gelmesine izin vererek sosyal büyümeyi ve sosyal ilerlemeyi sağladığımızdan emin olmalıyız” dedi.

Chandrachud, bildirinin, anayasaların, halkın refahından çok sömürge yöneticilerinin gücünü pekiştirmeye eğilimli olan sömürge dönemi tüzüğüne benzemediği anlamına geldiğini ekledi.

Hindistan ve Bangladeş anayasa mahkemelerinin, aşağıdaki takiplerin ardından temel haklar, hak eşitliği, idam cezasına ilişkin öğretiler veya kamu yararı davaları gibi ortak konularda birbirlerinin kararlarını ve kararlarını yakından takip etmeye ve paylaşmaya devam ettiğine dikkat çekti. özdeş ilkeler.

“(Fakat) benzerliklerimizi toplayıp farklılıklarımızı belirlerken hassas bir denge kurmamız gerekiyor. “Ayrıntıları gözden kaçırmamalı veya onlara takılıp kalmamalıyız” dedi.

Onun adresinde. Başbakan Hasina, hükümetinin yargıyı tamamen bağımsız hale getirdiğini, yargıya ayrı bir bütçe ayırarak onu yönetimden ayırdığını söyledi.

Resmi haber ajansı Bangladeş Samgbad Sanstha (BSS), “Yargının bağımsızlığını sağlamanın yanı sıra, hükümet, halkın haklarını düzgün bir şekilde güvence altına alabilmek için Seçim Komisyonu'nu seçim sistemi adına bağımsız hale getirdi” dedi. Hasina şöyle diyor.

Başbakan, ülkesinin halkının adalete kavuşmasını istediğini de belirterek, “Onlar da bizim gibi haksızlığa uğramayacaklarmış gibi. “Dolayısıyla hemşerilerimizin adalete erişim hakları ile demokratik, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının sağlanması gerekecektir.”

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst