Hindistan, Nepal’in Siyasi İşlerine Asla Karışmadı: Eski Başbakan KP Oli

EğlenceAvcısı

Active member
KP Oli, Hindistan’ın Nepal’de hükümet oluşumuna asla müdahale etmediğini söyledi. (Dosyalar)

Katmandu:

Nepal’in eski başbakanı KP Oli Cuma günü, Hindistan’ın Başbakan Pushpa Kamal Dahal Prachanda’nın Hintli bir iş adamının kendisini başbakan yapmak için çaba sarf ettiğine dair son sözleri üzerine tartışmaya sürüklenmemesi gerektiğini söyledi.

Onun sözleri, Başbakan Prachanda’nın Nepal’de bir kamyon taşımacılığı girişimcisi olan Sardar Pritam Singh hakkındaki açıklamasına yanıt olarak geldi.

Bay Prachanda, “O (Singh) bir zamanlar beni başbakan yapmak için çaba sarf etmişti” dedi.

Prachanda bir kitap lansman etkinliği sırasında “Birkaç kez Delhi’ye gitti ve Katmandu’daki siyasi liderlerle beni başbakan yapmak için çok sayıda görüşme yaptı” demişti.

Sözleri tartışmalara yol açtı ve birçok çevreden eleştiri aldı ve ayrıca Parlamentoyu oyaladı.

Başbakan Prachanda’nın sözlerine yanıt veren Oli, “Hindistan, Nepal’de hükümet oluşumuna müdahale etmenin Nepal’in egemenliğini ihlal edeceğinin gayet iyi farkında ve bunu yapmadı ve yapmayacak” dedi.

Ayrıca Bay Singh’in, Başbakan Prachanda’nın CPN-UML başkanını başbakan yapmak için Yeni Delhi’ye gittiği yönündeki açıklamasını reddettiğini iddia etti.

Bay Oli’ye göre, Bay Singh şunları söyledi: “Delhi’ye Prachanda’yı Başbakan yapmak için gitmedim. Başbakanın bunu neden söylediğini bilmiyorum ama onu Başbakan yapmak için Delhi’ye hiç gitmedim.”

Oli, UML’nin Katmandu’daki öğrenci kanadı tarafından düzenlenen bir programda konuşurken, Singh’in bu sözleri bir basın toplantısında söylediğini söyledi.

Oli, “Dost ülke Hindistan şimdiye kadar Nepal’de hükümet kurulmasını kolaylaştıracağını asla söylemedi. Hindistan bunu söylemenin Nepal’in egemenliğine aykırı olduğunu çok iyi biliyor” dedi.

“Hindistan asla söylemez ama Başbakanımız Nepal’in egemenliğinin Nepal halkında veya parlamentoda olmadığını ve hükümetin parlamento tarafından kurulmadığını, Delhi’ye koşarak kurulacağını söylüyor” dedi.

Başbakan Prachanda’nın açıklamasının “ulusal egemenliğimize ve milliyetçiliğimize bir darbe” olduğunu söyledi.

Oli, partisinin ülkedeki mevcut sorunları ele almak için iktidar partileriyle görüşmeye istekli olduğunu da söyledi.

Cuma günü Kritipur’da düzenlenen 10. Ulusal Toplantıda Tüm Nepal Ulusal Özgür Öğrenciler Birliği’ne (ANNFSU) hitaben yaptığı konuşmada eski başbakan, partisinin ülkenin karşı karşıya olduğu mevcut sorunlara odaklanarak iktidar tarafıyla diyalog kurmaya hazır olduğunu söyledi.

UML, Bay Prachanda’nın son açıklaması nedeniyle son üç gündür Parlamento işlemlerini engelliyor.

İktidar bizi nereye davet ederse etsin, ister Meclis’te ister dışarıda olsun, müzakerelere katılmaya açığız” dedi.

()