Dünya, Uzayın Derinliklerinden 140 Milyon Mil Uzaklıktan Lazer Mesajı Aldı

Amerikan uzay ajansı NASA, Dünya'nın derin uzaydan gizemli bir sinyal aldığını açıkladı. Yaklaşık 140 milyon mil öteden gelen sinyal, NASA'nın yeni uzay aracı “Psyche”den geldi.

Ekim 2023'te NASA, güneş sistemimizde nadir görülen bir durum olan, esasen metalden oluştuğuna inanılan 'Psyche 16' adlı bir asteroite doğru bir uzay aracı göndererek bir uzay görevi başlattı. Asteroitin Mars ve Jüpiter gezegenleri arasındaki asteroit kuşağında yer aldığı söyleniyor.

Asteroitten esinlenerek Psyche adı verilen bu robot kaşifin başka bir görevi daha vardı: lazer iletişimini test etmek.

Psyche, uzayda geniş mesafeler boyunca lazer iletişimini mümkün kılmayı amaçlayan ve mevcut yöntemlerden çok daha hızlı bağlantılar vaat eden Derin Uzay Optik İletişim (DSOC) sistemi ile donatılmıştır.

Psyche'nin öncelikle radyo frekansı iletişimini kullanmasına rağmen, optik iletişim teknolojisi yeteneğini kanıtlamıştır. Dikkate değer bir başarı olarak, lazer iletişim demosu, Psyche'nin radyo frekansı vericisi ile arayüz oluşturduktan sonra, Dünya ile güneş arasındaki mesafenin 1,5 katı olan 140 milyon milden fazla mesafeden mühendislik verilerini başarıyla iletti.

DSOC ayrıca Psyche'nin radyo vericisi ile başarılı bir şekilde arayüz oluşturarak onun bilgi ve mühendislik verilerini doğrudan uzay aracından Dünya'ya geri iletmesine olanak tanıdı.

NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'nda (JPL) projenin operasyon lideri olan Meera Srinivasan, 8 Nisan'daki bir geçiş sırasında yaklaşık 10 dakikalık kopyalanmış uzay aracı verilerini aşağı bağladıklarını açıkladı. Bu kopyalanmış veriler, orijinal Psyche ise lazer iletişim yoluyla iletildi. veriler, NASA'nın Derin Uzay Ağı (DSN) üzerindeki standart radyo frekansı iletişim kanalları kullanılarak yer kontrolüne gönderildi. Amaç, lazer iletişiminin geleneksel yöntemlerden daha iyi olmasa da etkili bir şekilde performans gösterip gösteremeyeceğini değerlendirmekti.

NASA'nın optik iletişim gösterisi, uçuş lazer alıcı-vericisinin geniş bant internet hızlarına benzer yakın kızılötesi uydu-yer bağı lazerini kullanarak test verilerini maksimum 267 Mbps hızında iletebildiğini kanıtladı. Ancak uzay aracı artık çok daha uzakta olduğundan veri iletim hızı daha düşük.

8 Nisan'da yapılan bir test sırasında uzay aracı, test verilerini maksimum 25 Mbps hızında başarıyla ileterek projenin bu mesafede en az 1 Mbps hızına ulaşılabileceğini kanıtlama hedefini aştı.

Psyche'nin Mars ve Jüpiter arasındaki Psyche 16 asteroitine doğru ilerlerken stabil ve sağlıklı olduğu bildiriliyor.
 
Üst