ABD'deki Hintli Kadın Emeklilik Fonunu Bir Kripto Dolandırıcısına Nasıl Kaybetti?

Shreya Datta birikimlerinin bir kısmını kripto para birimine dönüştürdü.


Philadelphia, Amerika Birleşik Devletleri:

“Şarap tüccarı” çapkın gülümsemesi ve emoji serpiştirilmiş mesajlarıyla aylarca internette ona kur yaptı. Daha sonra Philadelphia merkezli teknoloji profesyonelini bir kripto para birimi aşk dolandırıcılığıyla 450.000 dolardan dolandırarak cinayete kalkıştı.

37 yaşındaki Shreya Datta'nın birikimlerini ve emeklilik fonlarını tüketen ve ona borç yükleyen dolandırıcılık, dijital olarak değiştirilmiş deepfake Haberların ve “beyninin hacklendiğini” hissedecek kadar karmaşık bir senaryonun kullanılmasını içeriyordu.

Dolandırıcılık genellikle “domuz kesimi” olarak biliniyor ve kurbanlar, meşhur katliamdan önce sahte sevgi ve şefkatle dolandırıcılar tarafından şişmanlatılan domuzlara benzetiliyor ve onları sahte bir kripto yatırımı yapmaları için kandırıyorlar.

Güneydoğu Asya'daki suç örgütleri tarafından yürütüldüğü düşünülen bu dolandırıcılığın hızla büyümesi, ABD'de milyarlarca dolar değerinde kayıplara neden oldu ve kurbanlar, parayı geri almak için çok az başvuru yolu olduğunu söyledi.

Pek çok kurbanda olduğu gibi, Datta'nın deneyimi de bir flört uygulaması olan Hinge ile başladı; onun durumunda, geçen Ocak ayında kendisini Philadelphia merkezli bir Fransız şarap tüccarı olarak tanıtan “Ancel” ile tanıştı.

Datta, konuşma hızla WhatsApp'a taşındığında “karizma bombasına” maruz kaldığını söyledi. Rüya gibi bir gülümsemeye sahip spor salonu tutkunu, kısa süreli çevrimiçi ilişkiler çağında ona canlandırıcı bir deneyim olan “odaklanmış ilgi” sağlamak için Hinge profilini sildi.

Selfie'ler, cilveli ifadeler alışverişinde bulundular ve tatlı ama “utangaç” adamın daha sonra AI deepfake olduğu belirlenen bir köpekle poz verdiği kısa Haber görüşmeleri yaptılar.

Her gün mesaj atıyorlardı, “Ancel” yemek yiyip yemediği gibi küçük şeyleri soruyor, Datta'nın boşandıktan sonra şefkatli bir arkadaşa olan arzusunu hedef alıyordu.

Fiziksel olarak buluşma planları sürekli erteleniyordu ama Datta hemen şüphelenmedi. Geçen yıl Sevgililer Günü'nde Philadelphia'daki bir çiçekçiden “Ancel”den gönderilen, kartında “Ballı Krema” yazan bir buket aldı.

AFP tarafından görülen WhatsApp paylaşımlarına göre, ona çiçeklerle poz veren bir selfie gönderdiğinde, adam ona kırmızı öpücük işareti emojisi sıktı.

'travmatik'

Duygusal alışverişler arasında “Ancel” ona bir rüya sattı.

Hindistanlı Datta, AFP'ye “Rüyam şuydu: 'Erken emekli oluyorum, durumum iyi. Planınız nedir?'' dedi.

“'Bu kadar parayı yatırım yaparak kazandım. Gerçekten 65 yaşına kadar çalışmak istiyor musun?' diyor.”

Ona, yasal görünmesini sağlamak için iki faktörlü kimlik doğrulamayla gelen bir kripto ticareti uygulamasını indirmesi için bir bağlantı gönderdi ve ona, AFP tarafından görülen açıklamalı ekran görüntüleri aracılığıyla para kazandıran ticaretler dediği şeyi gösterdi.

Datta, birikimlerinin bir kısmını ABD merkezli borsa Coinbase'de kripto para birimine dönüştürdü ve sahte uygulama, başlangıçta kazanımlarını geri çekmesine olanak tanıyarak daha fazla yatırım yapma güvenini artırdı.

Datta geriye dönüp baktığında, “Astronomik miktarlarda para ticareti yaptıkça, bu normal risk algınızı bozar” dedi.

“'Vay be, daha fazlasını da yapabilirim' gibi hissediyorsunuz.”

“Ancel” onu daha fazla tasarruf yapmaya, kredi almaya ve isteksizliğine rağmen emeklilik fonunu tasfiye etmeye teşvik etti.

Mart ayına gelindiğinde, Datta'nın yaklaşık 450.000 dolarlık yatırımı kağıt üzerinde iki katından fazla artmıştı, ancak miktarı geri çekmeye çalıştığında ve uygulama kişisel bir “vergi” talep ettiğinde alarm zilleri çalmaya başladı.

Londra'da yaşayan erkek kardeşine döndü, o da “Ancel”in kendisine gönderdiği resimlerin ters görsel aramasını yaptı ve bunların bir Alman fitness fenomenine ait olduğunu buldu.

Datta, “Bütün bunların bir aldatmaca olduğunu ve tüm paranın gittiğini fark ettiğimde, uygun TSSB belirtileri gösterdim; uyuyamadım, yemek yiyemedim, çalışamadım” dedi.

“Çok travmatikti.”

– 'Beyni yıkanmış' –
Arkadaşlık siteleri dezenformasyonla dolu, “Tinder dolandırıcı flört dolandırıcılığı” ve “Aynı adamla mı çıkıyoruz?” gibi Facebook grupları var. ortaya çıkıyor ve araştırmacılar, yapay zeka tarafından oluşturulan profil resimlerinin artan kullanımından bahsediyor.

Ancak romantizmin mali dolandırıcılık yapmak için bir kanca olarak kullanılması yeni alarmlara yol açıyor.

FBI, AFP'ye, geçen yıl 40.000'den fazla kişinin, kurumun İnternet Suçları Şikayet Merkezi'ne domuz kesimi de dahil olmak üzere kripto para birimi dolandırıcılığından dolayı toplam 3,5 milyar doların üzerinde kayıp bildirdiğini söyledi.

Ancak mağdurların çoğu suçu utançtan bildirmeme eğiliminde olduğundan bu tahmin muhtemelen düşük.

Kaliforniya merkezli savcı Erin West, AFP'ye yaptığı açıklamada, “Bu suçun korkunç yanı, kurbanının son kuruşunu almak istemesi” dedi ve “her gün kurban akınına uğradığını” ekledi.

Kampanyacılar, mağdurlar arasında kendine zarar vermenin ortak bir endişe olduğunu, çoğunun kayıplarını telafi edemediğini ve bazılarının başka türden dolandırıcıların, yani sahte kurtarma ajanlarının tuzağına düştüğünü söylüyor.

Terapide olan ve borcunu ödemek için daha küçük bir daireye taşınan Datta, suçu FBI ve Gizli Servis'e bildirdikten sonra iyileşme umudunun çok az olduğunu söyledi.

Her iki kuruluş da AFP'nin onun özel durumuyla ilgili sorularına yanıt vermedi. Datta ile iletişime geçildikten sonra bir e-postayla “kripto para birimini sahtekar bir yatırım platformuna göndermiş olabileceği” bilgisini veren Coinbase de bunu yapmadı.

Datta, daha acı verici olanın “Nasıl bu kadar aptal olabildin?” gibi kamusal yargılarla uğraşmak olduğunu söyledi.

West, “Bu kesinlikle ustaca yapılmış bir psikolojik dolandırıcılığın kurbanı olmak utanılacak bir şey olmamalı” dedi.

“Kurbanların beyinleri gerçekten yıkanmış durumda.”

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst