USB OTG nedir? USB On-The-Go (OTG) özelliği yardımıyla telefonunuzda hangi ek özellikleri kullanabilirsiniz?

FelsefeGezgini

Active member
USB şoförler pek işe yarayan araçlar olsa da, ne yazık ki telefonunuzda kullanmanız kimi vakit fazlaca kolay olmayabiliyor. Lakin, şayet bir Android telefonunuz var ise ve USB OTG özelliğine sahipse, bu süreci çarçabuk yapabilirsiniz.

USB On-The-Go (OTG) Nedir?

USB On-The-Go (OTG), bir aygıtın bir PC gerektirmeden bir USB aletinden bilgi okumasını sağlayan standartlaştırılmış bir spesifikasyondur.

OTG kontağı ile telefonunuza bir USB flash şoför yahut görüntü oyun kumandası bağlamak üzere bir fazlaca farklı imkana sahip olabilirsiniz. Telefonunuzun yahut tabletinizin USB OTG’yi destekleyip desteklemediğini görmenin en kolay yolu, geldiği kutuya yahut üreticinin web sitesine bakmaktır. Desteklenen aygıtlarda aşağıdakine emsal bir logo yahut teknik özellikler listesinde USB OTG’yi nazaranbilirsiniz. USB OTG ayrıntılarını aygıtın ayarlarında da bulabilirsiniz.


Bir öteki kolay sistem de bir USB OTG Denetimi uygulaması kullanmaktır. Bu uygulamalar, aygıtın USB OTG fonksiyonelliğine sahip olup olmadığını ve hangi özelliklerin işinize yarayacağını süratli bir biçimde size söyleyecektir.

Samsung ve öteki akıllı telefonlarda kutudan çıkar çıkmaz OTG faaldir. Fakat, başka üreticiler bunu Ayarlar > Ek Ayarlar > OTG‘den manuel olarak etkinleştirmenizi isteyebilir.

Android aygıtınızda standart bir mikro USB yahut USB-C irtibat noktası bulunur. Fakat, birfazlaca USB aygıtı tam boyutlu bir USB temas noktasına gereksinim duyar. Bu sorunu, bir dönüştürücü/adaptör ile çözebilirsiniz.

USB OTG ile neler yapabilirsiniz?

Android aygıtınız için USB OTG kullanmaya hazır olduğunuzda, önünüze bir hayli farklı seçenek çıkar. Örneğin bu temas yardımıyla harici diskleri telefonunuzla birlikte kullanabilirsiniz. Yani, yalnızca birkaç saniye içerisinde (ve yanınızda ek bir aygıt taşıyarak) terabyte’lara ulaşan bir depolama alanına erişmeniz mümkün olabilir. Lakin bu harici disklerin FAT32 yahut exFAT evrak formatını kullanmaları gerektiğini hatırlatmakta yarar var.

Şayet telefonunuzda denetim kolu destekleyen oyunları oynamayı seviyorsanız, bir öbür seçenek de USB OTG ile bir denetim kolu bağlamaktır. Android P ve daha yeni sürümler Xbox One denetim kolu dayanağına sahip olsa da, Xbox 360 denetim kolları üzere daha eski kollar USB OTG ile kullanılabilir hale gelir.

Telefonunuzu çoğunlukla iş ve yazışmalar için kullanıyorsanız, isteyebileceğiniz bir öteki özellik de klavye ve fare kullanma yeteneğidir. Birçok kablosuz ve kablolu klavye ve fare Android üzerinde meselesiz bir biçimde çalışabilir. Olağan ki her ikisini de kullanmak istiyorsanız, yalnızca bir USB girişine sahip olacağınızdan dolayı ortak bir ileticiye sahip olan bir klavye ve fare ikilisi almanızda yarar olacaktır.

İşinizi kolaylaştıracak bir öteki seçenek de direkt olarak kablolu bir yazıcıya bağlanarak istediğiniz evrakları yazdırmaktır. Canon, Epson ve HP’nin de dahil olduğu bir fazlaca marka yazıcı, direkt olarak evrak yazdırmanıza imkan tanıyacak kendi yazılımlarına sahiptir.

Fotoğraf çekmeyi sevenler için de en az iki seçenek bulunuyor. USB OTG ile DSLR kameranızı telefonunuza bağlayabilir ve kameranızı denetim etme yeteneğini kazanmanın yanı sıra, nazaranceli olarak dev bir ekran kullanabilirsiniz. Ayrıyeten, bu ilişki yardımıyla fotoğrafları kameranızdan Android aygıtınıza aktarmak, ek diğer bir aygıt kullanma gereksiniminin ortadan kalkması yardımıyla hayli daha kolaylaşır.

Şayet müzik ile ilgileniyorsanız, klavyeler üzere MIDI uyumlu müzik enstrümanlarınızı USB OTG ile telefonunuza bağlayabilirsiniz. Bu irtibatın yanına beğendiğiniz bir müzik uygulamasını ekleyerek müziğinizi telefonunuzdan oluşturma seçeneğine sahip olabilirsiniz. Bir enstrüman kullanmıyor ve sesinizi kullanmayı tercih ediyorsanız, telefonunuzun mikrofonundan yahut 3,5mm girişini kullanan mikrofonlardan muhtemelen daha kaliteli olan bir USB mikrofonu telefonunuza bağlayabilirsiniz. Android için özel ses kayıt aygıtları da size bu mevzuda yardımcı olabilir.

OTG fonksiyonunun daha az bilinen bir başka fonksiyonu ise Android aygıtınıza bir Ethernet kablosu bağlamanıza müsaade vermesidir. Şayet Wi-Fi irtibatınız size istediğiniz oyun tecrübesini veremiyorsa, bu seçenek işinize yarayabilir. Doğal ki bu irtibat için OTG adaptörünün yanı sıra bir de Ethernet-USB adaptörü kullanmanız gerekir.

İşinize yarayabilecek bir öbür az lakin hayatınızı kolaylaştıracak özellik de, bu ilişki yardımıyla öbür bir telefonu şarj edebilme yeteneğinizi kazanmanızdır. OTG kablosu ile bir öbür telefonun USB kablosunu kendi telefonunuza bağlarsanız, kendi telefonunuzun bataryasını kullanarak öbür telefonu şarj edebilirsiniz. Yahut kontakları değiştirerek diğer bir telefondan kendini telefonunuza güç aktarabilirsiniz…

Okumaya devam et...
 
Üst