Sudan Rakipleri, Yüzlerce Kişinin Öldürülmesinin Ardından 72 Saatlik Ateşkesi Kabul Etti: ABD

EğlenceAvcısı

Active member
Sudan Krizi: BM, Sudan’ın ölümcül şiddetin ardından “uçurumun kenarında” olduğu konusunda uyardı.


Hartum:

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Sudan’ın savaşan generallerinin üç günlük bir ateşkesi kabul ettiğini söyledi.

Çatışmayı durdurmak için önceki teklifler tutmadı, ancak Blinken şunları duyurdu: “Son 48 saatteki yoğun müzakerelerin ardından, Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ve Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF), gece yarısından itibaren ülke çapında bir ateşkes uygulamayı kabul etti. 24 Nisan, 72 saat sürecek.”

Blinken’in açıklaması, ateşkesin yürürlüğe girmesinden iki saat önce geldi.

BM başkanının, başkent Hartum’un yanı sıra ülkenin başka yerlerinde benzeri görülmemiş savaşlar yürüten rakipler arasındaki çatışmanın ardından Sudan’ın “uçurumun kenarında” olduğu konusunda uyarmasının ardından geldi.

Çatışma, ordu komutanı Abdel Fattah al-Burhan’a sadık güçleri, paramiliter Hızlı Destek Güçlerine (RSF) komuta eden eski yardımcısı Mohamed Hamdan Daglo’nun güçleriyle karşı karşıya getiriyor.

RSF, dönemin cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in Darfur’da serbest bıraktığı Janjaweed milislerinden ortaya çıktı ve Beşir ve diğerlerine karşı savaş suçları suçlamalarına yol açtı.

BM kuruluşlarına göre en az 427 kişi öldü ve 3.700’den fazla kişi yaralandı.

Mısır dışişleri bakanlığı, en son ölenler arasında Kahire’nin Hartum’daki büyükelçiliğinde idari ataşe yardımcısının da olduğunu söyledi. Yetkili, tahliye prosedürlerini takip etmek için evinden büyükelçiliğe giderken öldürüldüğünü söyledi.

Cumartesi günü başlayan yabancı örgütlü tahliyelerde 4 binden fazla kişi ülkeyi terk etti.

Amerika Birleşik Devletleri ve çok sayıda Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Asya ülkesi, elçilik çalışanlarını ve Sudan’da yerleşik vatandaşlarını kara, hava ve deniz yoluyla emniyete almak için acil durum misyonları başlattı.

Ancak milyonlarca Sudanlı kaçamıyor.

Şiddetli su, yiyecek, ilaç ve yakıt kıtlığının yanı sıra elektrik ve internet kesintilerinden kurtulmaya çalışıyorlar.

BM kuruluşları, bazı Sudanlı sivillerin “Çad, Mısır ve Güney Sudan da dahil olmak üzere çatışmalardan etkilenen bölgelerden” kaçabildiklerini bildirdi.

Pazartesi günü Hartum’un güneyindeki bölgelerin “ağır bir şekilde bombalanmasının” ardından çok daha fazla can kaybı bildiren doktorlar birliği başkanı Attiya Abdallah, “Morglar dolu. Sokaklarda cesetler var” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, askeri darbe geçmişiyle halihazırda dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Sudan’daki şiddetin “tüm bölgeyi ve ötesini içine çekebileceği” konusunda uyardı.

Guterres, “Sudan’ı uçurumun kenarından geri çekmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.

Yine ateşkes çağrısında bulundu.

Bir diplomata göre İngiltere, Sudan konusunda Salı günü gerçekleşmesi beklenen acil bir BM Güvenlik Konseyi toplantısı talep etti.

700 kişiyi taşıyan bir BM konvoyu, geride silah sesleri ve patlamalar bıraktıkları başkentten Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan’a 850 kilometrelik (530 mil) zorlu bir yolculuğu tamamladı.

Birleşmiş Milletler misyon başkanı Volker Perthes, konvoyun sağ salim ulaştığını söyledi.

“O kadar rahat olmayan bir konvoyda otuz beş saat, kesinlikle üç saatlik bombalama ve mermilerin altında oturmaktan daha iyidir” dedi.

Ayrı bir BM bildirisi, kendisinin ve diğer kilit personelin “Sudan’da kalacağını ve mevcut krizin çözümü için çalışmaya devam edeceğini” söyledi.

-‘Tarifsiz Yıkım’-

Hartum havaalanı, kömürleşmiş uçakları asfaltta bırakan çatışmalardan sonra devre dışı bırakıldığında, birçok yabancı daha küçük uçak pistlerinden Cibuti ve Ürdün gibi ülkelere uçakla nakledildi.

ABD özel kuvvetleri diplomatları ve bakmakla yükümlü oldukları kişileri kurtarmak için Pazar günü Chinook helikopterleriyle baskın yaparken, İngiltere de benzer bir kurtarma operasyonu başlattı.

Avrupa Birliği dış politika sorumlusu Josep Borrell, Fransa, Almanya ve diğerlerinin hava ikmal görevlerini içeren “uzun ve yoğun bir hafta sonu” sırasında 1000’den fazla AB vatandaşının götürüldüğünü söyledi.

Çin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ilk bir grup vatandaşı “güvenli bir şekilde tahliye ettiğini” ve “Sudan’daki 1.500 artı Çinli vatandaşın canlarını, mallarını ve güvenliğini korumak için her yolu deneyeceğini” söyledi.

Norveç’in büyükelçisi Endre Stiansen, tahliyesinin ardından Twitter’da, beş milyonluk bir şehir olan başkentin “bir haftadan fazla tarif edilemez bir yıkıma” dayandığını yazdı.

Uluslararası Kriz Grubu analistleri, savaş tehditlerinin “ülkeyi hızla sayısız silahlı grubun karıştığı tam ölçekli bir savaşa sürükleyeceği” konusunda uyardı.

Tahliye edilen Lübnanlı bir adam, otobüsle Port Sudan’a vardığında AFPTV’ye “17 yıl sonra yanımda olan her şey olan bu tişört ve bu pijamalarla” ayrıldığını söyledi.

Parası yeten Sudanlılar da kalabalık otobüslerle Hartum’dan 900 kilometreden uzun çöl yolundan kuzeye Mısır’a kaçıyorlar.

BM mülteci ajansı, daha önce kendi ülkelerindeki iç savaştan kaçan 800.000 Güney Sudanlı mülteciden bazılarının kadın ve çocuklarla sınırı geçerek geri dönmeyi tercih ettiğini söyledi.

-‘Kaygı ve bitkinlik’-

Başkentte sokak çatışmaları, bombalanan binalardan ve ateşe verilen dükkanlardan çıkan dumanla gökyüzünü kararttı.

Bir mimar olan Tagreed Abdin, “Mahallemize bir roket saldırısı oldu … Hiçbir yer güvenli değil gibi,” dedi.

Uzmanlar, RSF ile Rus paralı asker grubu Wagner arasında uzun süredir bağlantı kuruyor. Blinken Pazartesi günü erken saatlerde, Wagner’in Sudan’daki savaşı ağırlaştırma riskine girdiğine dair “derin endişesini” dile getirdi.

Ordu, demokrasiye geçiş umutlarını artıran kitlesel yurttaş protestolarının ardından Nisan 2019’da Beşir’i geride bıraktı.

İki general, 2021’de bir darbeyle iktidarı ele geçirdi, ancak daha sonra, en son RSF’nin planlanan düzenli orduya entegrasyonu nedeniyle araları bozuldu.

()
 
Üst