DoğaHayranı
Active member
Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması üzere sert yaptırımlar açıklanmadı
Dün akşam Biden, Rusya’nın küresel iktisattan izole edilmesi için yeni yaptırımlar deklare etti. Lakin, Rus güç ihracatı ve Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması üzere sert yaptırımlar açıklanmadı. Bu ve Biden’ın “stratejik rezerv” açıklaması ile petrol meblağlarında geri çekilme gözlenirken, borsalarda yükseliş gözlendi. Ekside seyreden ABD borsaları günü olumlu tarafta kapatırken, jeopolitik gelişmelerden daha az etkilenebilecek Nasdaq %3,3 oranında prim yaptı. Başka yandan, Dow Jones yalnızca %0,3 oranında yükseliş kaydetti. ABD borsalarını takiben bu sabah Asya’da ve Avrupa vadelilerinde yükselişler gözleniyor. Bu kapsamda, akşam kontratının %2,4 oranında yükseliş kaydettiği göz önüne alınırsa, BIST100 endeksi de güne %2 civarında alıcılı başlayabilir. Öteki yandan, bölgedeki belirsizlikler sürerken petrol yeniden yükseliyor. ABD vadelileri de ekside. Hem petroldeki yükseliş tıpkı vakitte turizm gelirlerindeki yüksek beklentilerinin gerçekleşmeme riski niçiniyle Borsa İstanbul’da kalıcı yükselişler gözlenmeyebilir ve gün içerisinde oynaklık da yüksek kalabilir. Bu ortada, ABD’de bugün açıklanacak ve Fed’in yakından izlediği çekirdek PCE enflasyonu mart ayındaki toplantıya yönelik beklentileri şekillendirebilir. Varsayımların altındaki mümkün sayılar, jeopolitik risklerin agresif beklentileri kısmen azalttığı ortamda piyasaları bir kesim destekleyebilir.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
MAKROEKONOMİ
TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ait özeti yayınlandı.
Enflasyon:
ABD tarafında, geçen yılın son çeyreğine ait GSYH büyüme revize verisi takip edildi. ABD iktisadının büyüme suratı 4. çeyrekte, yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %6,9’dan %7’ye revize edildi lakin bu vakitte barizleşen jeopolitik riskler ve yüksek enflasyon belirsizlikleri artırmakta. Kısa vadede Omicron varyantının olumsuz tesirleriyle büyüme suratının birinci çeyrekte %2 ve altına gerilemesi beklenmekte. Ayrıyeten Rusya ve Ukrayna içindeki tansiyonunun yaratacağı petrol fiyatlarındaki artışın enflasyona ve üretime olan yansımaları da ABD iktisadında ivme kaybını artırabilir.
ABD büyüme verisiyle beraber geçen yılın son çeyreğine ait çekirdek şahsi tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi revize verisi de belirtildi. Çekirdek PCE fiyat endeksi yıllıklandırılmış çeyreklik bazda geçen yılın 4. çeyreğinde %4,9’dan %5’e üst taraflı revize edildi ve enflasyonist baskıların güçlendiğine işaret etti.
Ayrıca ABD’de 19 Şubat haftasına ait yeni haftalık işsizlik maaşı müracaatları, 249 bin bireyden 232 bin şahsa geriledi ve sıkı istihdam piyasası şartlarının devam ettiğine işaret etti.
Yurt haricinde bugün data takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16.30’da Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE deflatörde ocak ayı verisi izlenecek. PCE deflatör aralık ayında aylık %0,4 artarken, yıllık %5,8’e yükselmiş ve daha evvel açıklanan TÜFE’ye misal biçimde fiyat baskılarının hala yüksek olduğunu göstermişti. Bu kapsamda, PCE deflatörün yıllık bazda ocak ayında %6’ya yükselerek artışını sürdürmesi beklenmekte.
Ayrıca ABD’de ocak ayına ait şahsi gelirler ve harcamalar dataları de açıklanacak. Şahsî harcamalar aralık ayında aylık %0,6 düşmüştü, şahsi harcamalardaki düşüş kısmi olarak salgının yansımaları kaynaklı olmuştu. şahsi gelirler ise aralık ayında aylık %0,3 artarken, 2021 yılı genelinde ise artan fiyatlar ve hükümet teşvikleri ile yıllık bazda %7,3 artmıştı. Ocak ayında ise şahsi gelirlerin aylık %0,3 gerilemesi ve şahsi harcamaların ise %1,6 artışla toparlanması bekleniyor.
Ayrıca ABD’de TSİ 16.30’da ocak ayı güçlü mal siparişleri öncü verisi de takip edilecek. ABD’de sağlam mal siparişleri aralıkta aylık %0,7 düşüşle beklentilerin üzerinde gerilemişti. Ocak ayında ise güçlü mal siparişlerinin öncü dataya bakılırsa aylık %1 artışla toparlanması bekleniyor.
Bunun yanında, ABD’de konut piyasasının seyrine yönelik olarak ocak ayına ait bekleyen konut satışları bilgileri takip edilecek. Bekleyen konut satışlarının ocak ayında aylık %0,5 gerilemesi bekleniyor.
Öbür yandan, ABD’de TSİ 18’de şubat ayı Michigan Üniversitesi tüketici itimat endeksi son verisi izlenecek. Şubat ayı Michigan Üniversitesi tüketici inancı endeksi öncü verisi ise 67,2’den 61,7’ye gerilemişti ve anketin bilgilerinda 1 yıl daha sonraki enflasyon beklentisi ise yükselmeye devam ederek %4,9’dan %5’e yükselmişti.
Ayrıca Euro Belgesi’nin en büyük ekonomileri Almanya ve Fransa’nın geçen yılın son çeyreğine ait GSYH büyümesi en son dataları takip edilecek. Almanya iktisadı geçen sene son çeyrekte öncü bilgilere göre %0,7 daralmış, Omicron varyantı kararı artan kısıtlamalar tüketimi sınırlarken, ayrıyeten inşaat yatırımlarının azalması da GSYH’ı baskılamıştı. Yıl genelinde ise büyümesi %2,8 olmuştu. Fransa iktisadı ise geçen yılın son çeyreğinde öncü datalara göre %0,7 büyüme kaydetmiş lakin üçüncü çeyrekteki %3,1 oranındaki büyümeye göre pek yavaşlamıştı, yıl genelinde ise %7 büyümüştü. Yeni yılda ise kısıtlamaların devamıyla birinci çeyrek büyümelerinin baskı altında kalabileceği bedellendiriliyor.
Yurt ortasında ise, TSİ 10’da şubat ayına ait ekonomik itimat endeksi takip edilecek. Şubat ayında itimat endekslerinin hepsinde düşüş görülmüştü. Kurdaki sakin seyir anket göstergelerini destekleyen bir öge olsa da güç kesintileri ve tedarik zinciri meşakkatleri şubat ayındaki ivme kaybını kısmen açıklamakta. Şubat ayında aylık %3,8 azalışla perakende ticaret dalı endeksi en çok düşüş gösteren itimat endeksi olmuştu. İnşaat kesimi itimat endeksi %3,3, gerçek kesim itimat endeksi %1,8 ve hizmet bölümü itimat endeksi ise %1,2 gerilemişti. Geçen hafta açıklanan tüketici itimat endeksi ise şubat ayında aylık %2,8 düşüşle 71,2 düzeyine gerilemiş ve tarihî ortalamasının bariz altında kalmaya devam etmişti. Bu kapsamda, sektörel inanç endeksleri, gerçek kesim itimat endeksi ve tüketici itimat endeksinin makul alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik itimat endeksinin yine optimistlik eşik düzeyinin altına gerilediğini hesaplamaktayız ve 98,2 düzeyinde gerçekleşebileceğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Alkim Alkali Kimya (ALKIM, Pozitif): Şirket 4Ç2021’de ana paydaşlık net periyot karı geçen yılın tıpkı periyoduna bakılırsa %124,3 oranında artmış ve 141,6mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de 4Ç2020’ye bakılırsa %96,4 oranında artarak 390,9mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti %104 oranında artarak 261,5mn TL olmuştur. Buna bağlı olarak brüt kar %82,7 oranında artarak 129,3mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel sarfiyatları birebir periyotta %80,5 oranında artmış ve 22,1mn TL kaydedilmiştir. Şirket, kur farkı kaynaklı 70,1mn TL öbür faaliyetlerden gelir yazmıştır. Tüm bunlara bağlı olarak faaliyet karı da tıpkı periyotta 119,1mn TL artmış ve 177,3mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK %77,4 oranında artarak 114,7mn TL gerçekleşirken, FAVÖK marjı ise 3,1 puan gerileyerek %29,3 hesaplanmıştır. Şirket, maddi duran varlık satışı kaynaklı 41,4mn TL yatırım faaliyet geliri kaydetmiştir. Finansman tarafında ise 18,5mn TL sarfiyat yazılmıştır. 31mn TL vergi sarfiyatı daha sonrası şirketin ana paydaşlık net periyot karı 141,6mn TL olmuştur.
4. çeyrekte açıklanan net periyot karıyla birlikte 2021 yılı toplam ana net devir karı 248,1mn TL düzeyinde gerçekleşmiştir. 2020 yılındaki net periyot karı 199,2mn TL idi.
Sabancı Holding (SAHOL, Müspet): Sabancı Holding’in 2021 yılı son çeyrek ana iştirak net devir karı 5.175,4mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 4.598mn TL’nin birebir vakitte piyasa beklentisi olan 4.242mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Yüksek kar sayısında Akbank, Akçansa, Brisa, Çimsa, Enerjisa ve Kordsa’nın beklentilerin üzerinde kar açıklamasına ilaveten kurlardaki artış kaynaklı yüksek gelir kaydedilmesi tesirli olmuştur. Holding döviz fazla konumuna ilaveten PHILSA ve PMSA’da sahip olduğu payların tamamının evresi için Ekim 2021’de anlaştığı fiyatın %88’lik kısmını 9,3249TRY/USD’den kur muhafazasına almış ve bu durum kurlardaki yüksek artış kaynaklı net devir karına ek katkı sağlamıştır. Başka taraftan, sigorta segmentinin karlılığı ise son çeyrekte beklentilerin altında gerçekleşmiştir. Holding bundan evvelki yılın birebir periyodunda 926,7mn TL ana paydaşlık net periyot karı kaydetmişti.
Son çeyrek yüksek kar sayısıyla birlikte Holding’in 2021 yılı ana paydaşlık net devir karı bundan evvelki yılın birebir periyoduna nazaran %152,4 oranında artarak 12.032mn TL’ye ulaşmıştır.
Sasa Polyester (SASA, Nötr): Sasa 2021 yılının son çeyreğinde 709,5mn TL ziyan kaydetmiştir. bundan evvelki yılın tıpkı devrinde 366,6mn TL kar elde edilmişti. Satış gelirleri 4Ç2021’de bundan evvelki yılın tıpkı devrine göre %194 oranında büyüme kaydederek 5.738mn TL’ye ulaşan Şirket’in brüt karı da 1.845mn TL gerçekleşerek yıllık %278 oranında artış göstermiştir. Faaliyet sarfiyatları ise yıllık %200 oranında artarak 213,7mn TL’ye çıkan Şirket’in FAVÖK’ü 1.710mn TL gerçekleşerek tıpkı devirler prestijiyle %263 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %29,8 olmuştur. (4Ç2020: %24,1) Başka yandan, Şirket’in net finansman masrafları 4Ç2021’de 2.702mn TL olarak (4Ç2020: 120,3mn TL net gider) gerçekleşmiştir. Ek olarak bu çeyrekte 1.071mn TL’lik vergi geliri kaydedilmiştir.
Dördüncü çeyrek ziyanına rağmen Sasa 2021 yılını 697,4mn TL kar ile kapatmıştır. Şirket 2020 yılında 312,2mn TL kar elde etmişti.
Anadolu Efes (AEFES, Sonlu Negatif): Şirket, Ukrayna’da Çernihiv, Harkov ve Mikolayiv kentlerinde üç bira fabrika ve yaklaşık 3bin çalışanın bulunduğunu ve evvelarinin çalışanların güvenliğinin sağlanması olduğunu bildirdi. Bunun yanı sıra, üretim tesislerinin ve altyapının güvenliğini sağlamak ismine tedbirler alındığını, bu çerçevede, dün sabah prestijiyle, Ukrayna’daki bira fabrikalarındaki üretim ve satış operasyonlarının durdurulduğunu deklare etti.
2021 yılında, Ukrayna operasyonunun Anadolu Efes satış gelirleri ortasındaki hissesi %5, FAVÖK ortasındaki hissesi ise %2’dir. Rusya operasyonunda ise üretim ve satış faaliyetleri devam etmektedir. 2021 finansallarıyla bir arada açıklanan 2022 yılına ait beklentiler ise yayınlama tarihi prestijiyle olan şartlara dayanmaktadır. Bu niçinle, ülkeler ortası durumun gelişimi önümüzdeki günlerde yakından takip edilecektir. Gelişmelere bağlı olarak 2022 beklentilerinde kimi değişiklikler olabilir.
Enka İnşaat ve Sanayi (ENKAI, Nötr): Şirket, Ukrayna ve Rusya içinde yaşanan gelişmelere istinaden, Ukrayna’da rastgele bir yatırımı bulunmadığını, Rusya’da inşaat ve gayrimenkul dalında uzun yıllardir devam eden iş muahedeleri ve yatırımlarının bulunduğunu fakat bu kademede iş süreçlerinde rastgele bir aksama yaşanmadığını açıklamıştır.
Teşebbüs Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket daha evvel yapmış olduğu açıklamada Ukrayna’nın Odesa kentinde yer alan iştiraki Europower Ukraine LLC firmasının fabrika inşaatının tamamlandığı belirtmişti. Fabrika binasının 5 yıllık kiralama garantisi karşılığında arsa sahibi tarafınca inşa edildiği ve binası ile ilgili olarak Şirket tarafınca rastgele bir harcama yapılmadığı açıklanmıştır.
Ayrıyeten Şirket, yaşanan jeopolitik ve diplomatik belirsizlikler sebebi ile yapılması gereken makine ve teçhizat yatırımları askıya almıştır. Fabrikanın devreye alınmasından vazgeçilmesi durumunda ise Türkiye’den sipariş edilen makinelerin Ankara’da almış oldukları fabrikalarda kapasite artırımı amacı ile kullanılacağı kamuoyuyla paylaşılmıştır.
Karsan (KARSN, Nötr): Romanya Bükreş belediyesinin açmış olduğu 100 adet 12 metre Elektrikli Otobüs ve Şarj Ünitesi alım ihalesine teklif verilmek suretiyle iştirak sağlanmıştır.
Mavi Giysi (MAVI, Nötr): Şirket, Rusya’daki faaliyetleriyle ilgili şu bilgilendirmeyi yapmıştır :”Şirketimizin Ukrayna’da rastgele bir monobrand mağazası yahut faal faaliyeti bulunmamaktadır. Rusya’da ise, 19’u şirket idaresinde ve 17’si bayi olmak üzere toplam 36 mağazada hizmet verilmekte, tüm bu satış noktaları yüklü olarak Moskova ve St. Petersburg civarında yer almaktadır. Rusya’nın toplam satışlarımız ortasındaki hissesi %2,1 düzeyindedir. Bölgedeki gelişmelerin şirketimiz faaliyetleri üzerinde değerli bir tesiri olması beklenmemektedir.”
Petkim Petrokimya Holding (PETKM, Nötr): Milletlerarası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ülke notu düşüşü daha sonrası yaptığı kıymetlendirme kararı, Şirketin kredi notunu “B+” olarak korumuş lakin not görünümünü ise “Durağan”dan “Negatif”e güncellemiştir.
Tüpraş (TUPRS, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafınca, Şirketin Uzun Vadeli Yabancı Para Cinsinden kredi notu B+ olarak teyit edilmiş, görünümü ise “Durağan”‘dan “Negatif”e değiştirilmiştir.
Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Türk Telekom Kümesi, iştiraki TTG Finansal Teknolojiler A.Ş.’ye bağlı olarak 200mn TL sermaye ile bir tüketici finansman şirketi kurulmasına karar vermiştir. Bu kapsamda TTG Finansal Teknolojiler A.Ş. bir finansman şirketi kuruluşu için gerekli müsaadelerin alınması gayesiyle 24 Şubat 2022 tarihinde BDDK’ya müracaatta bulunmuştur.
BÖLÜM HABERLERİ
Halka Arz: Gezinomi Seyahat Turizm ve Gür-Sel Turizm Nakliyat şirketlerinin halka arz müracaatları SPK tarafınca onaylanmıştır.
Tarım: Tarım ve Orman Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal teşebbüsünden daha sonra başta buğday olmak üzere hububat ve başka ham unsurlarda yeni hasat devrine kadar arz istikametiyle bir eksikliğin olmayacağını duyurdu. Kaynak: Dünya
BAŞKA ŞİRKET HABERLERİ
Ege Gübre (EGGUB, Nötr): Şirket 4Ç2021’de net devir karı 15,1mn TL olmuştur. Geçen yılın birebir periyodunda şirket 22mn TL kar açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de 4Ç2020’ye nazaran %60,7 oranında artarak 268,7mn TL’ye yükselirken, brüt kar %87,6 oranında artarak 101,4mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel sarfiyatları birebir devirde %8,2 oranında azalmış ve 22,5mn TL olmuştur. Başka faaliyetlerden 11,6mn TL gelir kaydeden şirketin faaliyet karı ise 90,5mn TL’yi göstermiştir. Yatırımlardan 26,3mn TL ve finansman tarafında da 34,8mn TL masraf yazılmıştır. 14,4mn TL vergi sarfiyatı daha sonrası şirketin net devir karı 15,1mn TL olmuştur.
4. çeyrekte açıklanan net periyot karıyla bir arada 2021 yılı toplam ana paydaşlık net periyot karı 118mn TL düzeyinde gerçekleşmiştir. 2020 yılındaki net periyot karı 102,2mn TL idi.
Galata Wind (GWIND, Hudutlu Pozitif): Şirketin, 4Ç2021’de ana paydaşlık net periyot karı geçen yılın tıpkı periyoduna göre %35,3 artarak 78,1mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri 4. çeyrekte bundan evvelki yılın tıpkı periyoduna göre %142 artmış ve 209mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise 38,3mn TL olurken, brüt kar %164,8 artarak 170,7mn TL’ye yükselmiştir. Şirketin operasyonel masrafları geçen yılın dördüncü çeyreğine nazaran %45,3 artışla 9,3mn TL’ye yükselirken, öteki faaliyetlerinden 37,9mn TL net gelirler kaydedilmiştir. bu biçimdece faaliyet karı 48,3mn TL’den 199,3mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de tıpkı devirde %165,8 oranında artarak 177,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4Ç2020’deki net finansman geliri 23,4mn TL olan Şirket, bu çeyrekte kur artışı kaynaklı 127,5mn TL net finansman sarfiyatı yazmıştır. Son olarak 6,3mn TL’lik vergi geliri ile Şirketin 4Ç2021 ana paydaşlık net periyot karı 78,1mn TL olmuştur.
4. çeyrek net periyot karıyla bir arada Şirket’in 2021 yılındaki ana paydaşlık net devir karı 170,9mn TL olmuş ve yıllık %9,3 oranında artış göstermiştir.
Ek olarak, Şirketin İdare Heyeti pay başına brüt 0,28048 TL (net 0,252435 TL) kar hissesi dağıtımını Genel Şura onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına bakılırsa temettü randımanı %4 olarak hesaplanmaktadır.
Anatolia Teşhis ve Biyoteknoloji Eserleri Araştırma Geliştirme (ANGEN): Şirket, milletlerarası pazarlarda büyüme stratejisi kapsamında Filipinler’de satış ve pazarlama hususlarında faaliyet gösterecek bir iştirakinin kurulmasına karar verildiğini duyurmuştur.
Creditwest Faktoring (CRDFA): Şirket, Ukrayna Merkez Bankası’nın ülkedeki bankaların açık ve çalışmaya devam ettiğine ait açıklamasına istinaden, %42 oranında iştirak ettiği Joint Company West Finance And Credit Bank’ın faaliyetlerine devam ettiğini açıklamıştır.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirket, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafınca düzenlenen, “2022 Yılı Dicle EDAŞ Mardin 2. Küme Tesis İmal İşi” için vergiler hariç 56,4mn TL bedelle ve “2022 Yılı Dicle EDAŞ Diyarbakır 3. Küme Tesis İmal İşi” için vergiler hariç 49,8mn TL bedelle, en avantajlı teklifi sunarak 1.sırada yer almıştır. İhalelerin sonuçları ile ilgili gelişmelerin kamuoyu ile paylaşılacağı açıklanmıştır.
Türk İlaç Serum (TRILC): Devlet Materyal Ofisi tarafınca açılan Tıbbi Beşeri Serum alımı ihalesinin 280,5mn TL bedel ile 34,9mn adet olarak şirket uhdesinde kaldığı açıklanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 düzeyinde gerçekleşti. TCMB dün 67 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama meblağı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 321 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,99 düzeylerinden başlarken, gün içerisinde %1,84-%1,98 bandında hareketin akabinde %1,97 düzeyinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 200 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 230 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA DATALARI
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır
Dün akşam Biden, Rusya’nın küresel iktisattan izole edilmesi için yeni yaptırımlar deklare etti. Lakin, Rus güç ihracatı ve Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması üzere sert yaptırımlar açıklanmadı. Bu ve Biden’ın “stratejik rezerv” açıklaması ile petrol meblağlarında geri çekilme gözlenirken, borsalarda yükseliş gözlendi. Ekside seyreden ABD borsaları günü olumlu tarafta kapatırken, jeopolitik gelişmelerden daha az etkilenebilecek Nasdaq %3,3 oranında prim yaptı. Başka yandan, Dow Jones yalnızca %0,3 oranında yükseliş kaydetti. ABD borsalarını takiben bu sabah Asya’da ve Avrupa vadelilerinde yükselişler gözleniyor. Bu kapsamda, akşam kontratının %2,4 oranında yükseliş kaydettiği göz önüne alınırsa, BIST100 endeksi de güne %2 civarında alıcılı başlayabilir. Öteki yandan, bölgedeki belirsizlikler sürerken petrol yeniden yükseliyor. ABD vadelileri de ekside. Hem petroldeki yükseliş tıpkı vakitte turizm gelirlerindeki yüksek beklentilerinin gerçekleşmeme riski niçiniyle Borsa İstanbul’da kalıcı yükselişler gözlenmeyebilir ve gün içerisinde oynaklık da yüksek kalabilir. Bu ortada, ABD’de bugün açıklanacak ve Fed’in yakından izlediği çekirdek PCE enflasyonu mart ayındaki toplantıya yönelik beklentileri şekillendirebilir. Varsayımların altındaki mümkün sayılar, jeopolitik risklerin agresif beklentileri kısmen azalttığı ortamda piyasaları bir kesim destekleyebilir.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
MAKROEKONOMİ
TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ait özeti yayınlandı.
Enflasyon:
- Ocak ayında döviz kurlarında daha istikrarlı bir seyrin gözlendiği, memleketler arası emtia fiyatlarındaki yüksek artışla, güç kümesindeki fiyat artışlarının öne çıktığı,
- Besin kümesinde fiyat artışlarının genele yayıldığı,
- Milletlerarası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik sıkıntıları ile ÜFE’nin kayda kıymet biçimde yükseldiği,
- B ve C endekslerinin yıllık enflasyonlarının ve eğilimlerinin yükselmeye devam ettiği,
- Piyasa İştirakçileri Anketi’ne göre yıl sonu enflasyon beklentilerinin artmaya devam ettiği, buna rağmen gelecek 12 aylık enflasyon beklentisinin düştüğü,
- Global ekonomik görünüme ait sözlerin büyük ölçüde korunduğu görülmekte,
- ÜFE’yi etkileyen ögelerden güç kümesindeki fiyat artışlarına dikkat çekilirken, “Türk lirasındaki bedel kaybı” sözünün ise metinden çıktığı görülmekte.
- Yurt içi iktisadi faaliyetle ilgili olarak olumlu görüş sürdürülürken, perakende satış hacminde düşüş olduğu lakin eğiliminin üzerinde seyrettiği,
- İstihdam piyasasına yönelik olumlu sözler korunurken, “ücretlerdeki artışların kayıtlı istihdama olan tesirlerinin yakından takip edildiği” tabiri metinden çıkarılmış.
- Cari istikrarda ise geçen aya emsal biçimde artan güç ithalatına vurgu yapılırken, genel görünüme ait değerlendirmelerde değişiklik olmadığı görülmekte. Cari istikrardaki güzelleşmenin fiyat istikrarı amacına ulaşmada kıymetine vurgu yapılırken, bu gayeye ulaşmada uzun vadeli TL yatırım kredilerinin ehemmiyetine dikkat çekilmekte.
- Para siyaseti kısmında ise TCMB’nin tüm siyaset araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir siyaset çerçevesini gözden geçirdiği ve sürdürülebilir fiyat istikrarı doğrultusunda finansal risklere yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilediği vurgulanmaktadır.
ABD tarafında, geçen yılın son çeyreğine ait GSYH büyüme revize verisi takip edildi. ABD iktisadının büyüme suratı 4. çeyrekte, yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %6,9’dan %7’ye revize edildi lakin bu vakitte barizleşen jeopolitik riskler ve yüksek enflasyon belirsizlikleri artırmakta. Kısa vadede Omicron varyantının olumsuz tesirleriyle büyüme suratının birinci çeyrekte %2 ve altına gerilemesi beklenmekte. Ayrıyeten Rusya ve Ukrayna içindeki tansiyonunun yaratacağı petrol fiyatlarındaki artışın enflasyona ve üretime olan yansımaları da ABD iktisadında ivme kaybını artırabilir.
ABD büyüme verisiyle beraber geçen yılın son çeyreğine ait çekirdek şahsi tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi revize verisi de belirtildi. Çekirdek PCE fiyat endeksi yıllıklandırılmış çeyreklik bazda geçen yılın 4. çeyreğinde %4,9’dan %5’e üst taraflı revize edildi ve enflasyonist baskıların güçlendiğine işaret etti.
Ayrıca ABD’de 19 Şubat haftasına ait yeni haftalık işsizlik maaşı müracaatları, 249 bin bireyden 232 bin şahsa geriledi ve sıkı istihdam piyasası şartlarının devam ettiğine işaret etti.
Yurt haricinde bugün data takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16.30’da Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE deflatörde ocak ayı verisi izlenecek. PCE deflatör aralık ayında aylık %0,4 artarken, yıllık %5,8’e yükselmiş ve daha evvel açıklanan TÜFE’ye misal biçimde fiyat baskılarının hala yüksek olduğunu göstermişti. Bu kapsamda, PCE deflatörün yıllık bazda ocak ayında %6’ya yükselerek artışını sürdürmesi beklenmekte.
Ayrıca ABD’de ocak ayına ait şahsi gelirler ve harcamalar dataları de açıklanacak. Şahsî harcamalar aralık ayında aylık %0,6 düşmüştü, şahsi harcamalardaki düşüş kısmi olarak salgının yansımaları kaynaklı olmuştu. şahsi gelirler ise aralık ayında aylık %0,3 artarken, 2021 yılı genelinde ise artan fiyatlar ve hükümet teşvikleri ile yıllık bazda %7,3 artmıştı. Ocak ayında ise şahsi gelirlerin aylık %0,3 gerilemesi ve şahsi harcamaların ise %1,6 artışla toparlanması bekleniyor.
Ayrıca ABD’de TSİ 16.30’da ocak ayı güçlü mal siparişleri öncü verisi de takip edilecek. ABD’de sağlam mal siparişleri aralıkta aylık %0,7 düşüşle beklentilerin üzerinde gerilemişti. Ocak ayında ise güçlü mal siparişlerinin öncü dataya bakılırsa aylık %1 artışla toparlanması bekleniyor.
Bunun yanında, ABD’de konut piyasasının seyrine yönelik olarak ocak ayına ait bekleyen konut satışları bilgileri takip edilecek. Bekleyen konut satışlarının ocak ayında aylık %0,5 gerilemesi bekleniyor.
Öbür yandan, ABD’de TSİ 18’de şubat ayı Michigan Üniversitesi tüketici itimat endeksi son verisi izlenecek. Şubat ayı Michigan Üniversitesi tüketici inancı endeksi öncü verisi ise 67,2’den 61,7’ye gerilemişti ve anketin bilgilerinda 1 yıl daha sonraki enflasyon beklentisi ise yükselmeye devam ederek %4,9’dan %5’e yükselmişti.
Ayrıca Euro Belgesi’nin en büyük ekonomileri Almanya ve Fransa’nın geçen yılın son çeyreğine ait GSYH büyümesi en son dataları takip edilecek. Almanya iktisadı geçen sene son çeyrekte öncü bilgilere göre %0,7 daralmış, Omicron varyantı kararı artan kısıtlamalar tüketimi sınırlarken, ayrıyeten inşaat yatırımlarının azalması da GSYH’ı baskılamıştı. Yıl genelinde ise büyümesi %2,8 olmuştu. Fransa iktisadı ise geçen yılın son çeyreğinde öncü datalara göre %0,7 büyüme kaydetmiş lakin üçüncü çeyrekteki %3,1 oranındaki büyümeye göre pek yavaşlamıştı, yıl genelinde ise %7 büyümüştü. Yeni yılda ise kısıtlamaların devamıyla birinci çeyrek büyümelerinin baskı altında kalabileceği bedellendiriliyor.
Yurt ortasında ise, TSİ 10’da şubat ayına ait ekonomik itimat endeksi takip edilecek. Şubat ayında itimat endekslerinin hepsinde düşüş görülmüştü. Kurdaki sakin seyir anket göstergelerini destekleyen bir öge olsa da güç kesintileri ve tedarik zinciri meşakkatleri şubat ayındaki ivme kaybını kısmen açıklamakta. Şubat ayında aylık %3,8 azalışla perakende ticaret dalı endeksi en çok düşüş gösteren itimat endeksi olmuştu. İnşaat kesimi itimat endeksi %3,3, gerçek kesim itimat endeksi %1,8 ve hizmet bölümü itimat endeksi ise %1,2 gerilemişti. Geçen hafta açıklanan tüketici itimat endeksi ise şubat ayında aylık %2,8 düşüşle 71,2 düzeyine gerilemiş ve tarihî ortalamasının bariz altında kalmaya devam etmişti. Bu kapsamda, sektörel inanç endeksleri, gerçek kesim itimat endeksi ve tüketici itimat endeksinin makul alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik itimat endeksinin yine optimistlik eşik düzeyinin altına gerilediğini hesaplamaktayız ve 98,2 düzeyinde gerçekleşebileceğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Alkim Alkali Kimya (ALKIM, Pozitif): Şirket 4Ç2021’de ana paydaşlık net periyot karı geçen yılın tıpkı periyoduna bakılırsa %124,3 oranında artmış ve 141,6mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de 4Ç2020’ye bakılırsa %96,4 oranında artarak 390,9mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti %104 oranında artarak 261,5mn TL olmuştur. Buna bağlı olarak brüt kar %82,7 oranında artarak 129,3mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel sarfiyatları birebir periyotta %80,5 oranında artmış ve 22,1mn TL kaydedilmiştir. Şirket, kur farkı kaynaklı 70,1mn TL öbür faaliyetlerden gelir yazmıştır. Tüm bunlara bağlı olarak faaliyet karı da tıpkı periyotta 119,1mn TL artmış ve 177,3mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK %77,4 oranında artarak 114,7mn TL gerçekleşirken, FAVÖK marjı ise 3,1 puan gerileyerek %29,3 hesaplanmıştır. Şirket, maddi duran varlık satışı kaynaklı 41,4mn TL yatırım faaliyet geliri kaydetmiştir. Finansman tarafında ise 18,5mn TL sarfiyat yazılmıştır. 31mn TL vergi sarfiyatı daha sonrası şirketin ana paydaşlık net periyot karı 141,6mn TL olmuştur.
4. çeyrekte açıklanan net periyot karıyla birlikte 2021 yılı toplam ana net devir karı 248,1mn TL düzeyinde gerçekleşmiştir. 2020 yılındaki net periyot karı 199,2mn TL idi.
Sabancı Holding (SAHOL, Müspet): Sabancı Holding’in 2021 yılı son çeyrek ana iştirak net devir karı 5.175,4mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 4.598mn TL’nin birebir vakitte piyasa beklentisi olan 4.242mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Yüksek kar sayısında Akbank, Akçansa, Brisa, Çimsa, Enerjisa ve Kordsa’nın beklentilerin üzerinde kar açıklamasına ilaveten kurlardaki artış kaynaklı yüksek gelir kaydedilmesi tesirli olmuştur. Holding döviz fazla konumuna ilaveten PHILSA ve PMSA’da sahip olduğu payların tamamının evresi için Ekim 2021’de anlaştığı fiyatın %88’lik kısmını 9,3249TRY/USD’den kur muhafazasına almış ve bu durum kurlardaki yüksek artış kaynaklı net devir karına ek katkı sağlamıştır. Başka taraftan, sigorta segmentinin karlılığı ise son çeyrekte beklentilerin altında gerçekleşmiştir. Holding bundan evvelki yılın birebir periyodunda 926,7mn TL ana paydaşlık net periyot karı kaydetmişti.
Son çeyrek yüksek kar sayısıyla birlikte Holding’in 2021 yılı ana paydaşlık net devir karı bundan evvelki yılın birebir periyoduna nazaran %152,4 oranında artarak 12.032mn TL’ye ulaşmıştır.
Sasa Polyester (SASA, Nötr): Sasa 2021 yılının son çeyreğinde 709,5mn TL ziyan kaydetmiştir. bundan evvelki yılın tıpkı devrinde 366,6mn TL kar elde edilmişti. Satış gelirleri 4Ç2021’de bundan evvelki yılın tıpkı devrine göre %194 oranında büyüme kaydederek 5.738mn TL’ye ulaşan Şirket’in brüt karı da 1.845mn TL gerçekleşerek yıllık %278 oranında artış göstermiştir. Faaliyet sarfiyatları ise yıllık %200 oranında artarak 213,7mn TL’ye çıkan Şirket’in FAVÖK’ü 1.710mn TL gerçekleşerek tıpkı devirler prestijiyle %263 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %29,8 olmuştur. (4Ç2020: %24,1) Başka yandan, Şirket’in net finansman masrafları 4Ç2021’de 2.702mn TL olarak (4Ç2020: 120,3mn TL net gider) gerçekleşmiştir. Ek olarak bu çeyrekte 1.071mn TL’lik vergi geliri kaydedilmiştir.
Dördüncü çeyrek ziyanına rağmen Sasa 2021 yılını 697,4mn TL kar ile kapatmıştır. Şirket 2020 yılında 312,2mn TL kar elde etmişti.
Anadolu Efes (AEFES, Sonlu Negatif): Şirket, Ukrayna’da Çernihiv, Harkov ve Mikolayiv kentlerinde üç bira fabrika ve yaklaşık 3bin çalışanın bulunduğunu ve evvelarinin çalışanların güvenliğinin sağlanması olduğunu bildirdi. Bunun yanı sıra, üretim tesislerinin ve altyapının güvenliğini sağlamak ismine tedbirler alındığını, bu çerçevede, dün sabah prestijiyle, Ukrayna’daki bira fabrikalarındaki üretim ve satış operasyonlarının durdurulduğunu deklare etti.
2021 yılında, Ukrayna operasyonunun Anadolu Efes satış gelirleri ortasındaki hissesi %5, FAVÖK ortasındaki hissesi ise %2’dir. Rusya operasyonunda ise üretim ve satış faaliyetleri devam etmektedir. 2021 finansallarıyla bir arada açıklanan 2022 yılına ait beklentiler ise yayınlama tarihi prestijiyle olan şartlara dayanmaktadır. Bu niçinle, ülkeler ortası durumun gelişimi önümüzdeki günlerde yakından takip edilecektir. Gelişmelere bağlı olarak 2022 beklentilerinde kimi değişiklikler olabilir.
Enka İnşaat ve Sanayi (ENKAI, Nötr): Şirket, Ukrayna ve Rusya içinde yaşanan gelişmelere istinaden, Ukrayna’da rastgele bir yatırımı bulunmadığını, Rusya’da inşaat ve gayrimenkul dalında uzun yıllardir devam eden iş muahedeleri ve yatırımlarının bulunduğunu fakat bu kademede iş süreçlerinde rastgele bir aksama yaşanmadığını açıklamıştır.
Teşebbüs Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket daha evvel yapmış olduğu açıklamada Ukrayna’nın Odesa kentinde yer alan iştiraki Europower Ukraine LLC firmasının fabrika inşaatının tamamlandığı belirtmişti. Fabrika binasının 5 yıllık kiralama garantisi karşılığında arsa sahibi tarafınca inşa edildiği ve binası ile ilgili olarak Şirket tarafınca rastgele bir harcama yapılmadığı açıklanmıştır.
Ayrıyeten Şirket, yaşanan jeopolitik ve diplomatik belirsizlikler sebebi ile yapılması gereken makine ve teçhizat yatırımları askıya almıştır. Fabrikanın devreye alınmasından vazgeçilmesi durumunda ise Türkiye’den sipariş edilen makinelerin Ankara’da almış oldukları fabrikalarda kapasite artırımı amacı ile kullanılacağı kamuoyuyla paylaşılmıştır.
Karsan (KARSN, Nötr): Romanya Bükreş belediyesinin açmış olduğu 100 adet 12 metre Elektrikli Otobüs ve Şarj Ünitesi alım ihalesine teklif verilmek suretiyle iştirak sağlanmıştır.
Mavi Giysi (MAVI, Nötr): Şirket, Rusya’daki faaliyetleriyle ilgili şu bilgilendirmeyi yapmıştır :”Şirketimizin Ukrayna’da rastgele bir monobrand mağazası yahut faal faaliyeti bulunmamaktadır. Rusya’da ise, 19’u şirket idaresinde ve 17’si bayi olmak üzere toplam 36 mağazada hizmet verilmekte, tüm bu satış noktaları yüklü olarak Moskova ve St. Petersburg civarında yer almaktadır. Rusya’nın toplam satışlarımız ortasındaki hissesi %2,1 düzeyindedir. Bölgedeki gelişmelerin şirketimiz faaliyetleri üzerinde değerli bir tesiri olması beklenmemektedir.”
Petkim Petrokimya Holding (PETKM, Nötr): Milletlerarası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ülke notu düşüşü daha sonrası yaptığı kıymetlendirme kararı, Şirketin kredi notunu “B+” olarak korumuş lakin not görünümünü ise “Durağan”dan “Negatif”e güncellemiştir.
Tüpraş (TUPRS, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafınca, Şirketin Uzun Vadeli Yabancı Para Cinsinden kredi notu B+ olarak teyit edilmiş, görünümü ise “Durağan”‘dan “Negatif”e değiştirilmiştir.
Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Türk Telekom Kümesi, iştiraki TTG Finansal Teknolojiler A.Ş.’ye bağlı olarak 200mn TL sermaye ile bir tüketici finansman şirketi kurulmasına karar vermiştir. Bu kapsamda TTG Finansal Teknolojiler A.Ş. bir finansman şirketi kuruluşu için gerekli müsaadelerin alınması gayesiyle 24 Şubat 2022 tarihinde BDDK’ya müracaatta bulunmuştur.
BÖLÜM HABERLERİ
Halka Arz: Gezinomi Seyahat Turizm ve Gür-Sel Turizm Nakliyat şirketlerinin halka arz müracaatları SPK tarafınca onaylanmıştır.
Tarım: Tarım ve Orman Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal teşebbüsünden daha sonra başta buğday olmak üzere hububat ve başka ham unsurlarda yeni hasat devrine kadar arz istikametiyle bir eksikliğin olmayacağını duyurdu. Kaynak: Dünya
BAŞKA ŞİRKET HABERLERİ
Ege Gübre (EGGUB, Nötr): Şirket 4Ç2021’de net devir karı 15,1mn TL olmuştur. Geçen yılın birebir periyodunda şirket 22mn TL kar açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de 4Ç2020’ye nazaran %60,7 oranında artarak 268,7mn TL’ye yükselirken, brüt kar %87,6 oranında artarak 101,4mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel sarfiyatları birebir devirde %8,2 oranında azalmış ve 22,5mn TL olmuştur. Başka faaliyetlerden 11,6mn TL gelir kaydeden şirketin faaliyet karı ise 90,5mn TL’yi göstermiştir. Yatırımlardan 26,3mn TL ve finansman tarafında da 34,8mn TL masraf yazılmıştır. 14,4mn TL vergi sarfiyatı daha sonrası şirketin net devir karı 15,1mn TL olmuştur.
4. çeyrekte açıklanan net periyot karıyla bir arada 2021 yılı toplam ana paydaşlık net periyot karı 118mn TL düzeyinde gerçekleşmiştir. 2020 yılındaki net periyot karı 102,2mn TL idi.
Galata Wind (GWIND, Hudutlu Pozitif): Şirketin, 4Ç2021’de ana paydaşlık net periyot karı geçen yılın tıpkı periyoduna göre %35,3 artarak 78,1mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri 4. çeyrekte bundan evvelki yılın tıpkı periyoduna göre %142 artmış ve 209mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise 38,3mn TL olurken, brüt kar %164,8 artarak 170,7mn TL’ye yükselmiştir. Şirketin operasyonel masrafları geçen yılın dördüncü çeyreğine nazaran %45,3 artışla 9,3mn TL’ye yükselirken, öteki faaliyetlerinden 37,9mn TL net gelirler kaydedilmiştir. bu biçimdece faaliyet karı 48,3mn TL’den 199,3mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de tıpkı devirde %165,8 oranında artarak 177,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4Ç2020’deki net finansman geliri 23,4mn TL olan Şirket, bu çeyrekte kur artışı kaynaklı 127,5mn TL net finansman sarfiyatı yazmıştır. Son olarak 6,3mn TL’lik vergi geliri ile Şirketin 4Ç2021 ana paydaşlık net periyot karı 78,1mn TL olmuştur.
4. çeyrek net periyot karıyla bir arada Şirket’in 2021 yılındaki ana paydaşlık net devir karı 170,9mn TL olmuş ve yıllık %9,3 oranında artış göstermiştir.
Ek olarak, Şirketin İdare Heyeti pay başına brüt 0,28048 TL (net 0,252435 TL) kar hissesi dağıtımını Genel Şura onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına bakılırsa temettü randımanı %4 olarak hesaplanmaktadır.
Anatolia Teşhis ve Biyoteknoloji Eserleri Araştırma Geliştirme (ANGEN): Şirket, milletlerarası pazarlarda büyüme stratejisi kapsamında Filipinler’de satış ve pazarlama hususlarında faaliyet gösterecek bir iştirakinin kurulmasına karar verildiğini duyurmuştur.
Creditwest Faktoring (CRDFA): Şirket, Ukrayna Merkez Bankası’nın ülkedeki bankaların açık ve çalışmaya devam ettiğine ait açıklamasına istinaden, %42 oranında iştirak ettiği Joint Company West Finance And Credit Bank’ın faaliyetlerine devam ettiğini açıklamıştır.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirket, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafınca düzenlenen, “2022 Yılı Dicle EDAŞ Mardin 2. Küme Tesis İmal İşi” için vergiler hariç 56,4mn TL bedelle ve “2022 Yılı Dicle EDAŞ Diyarbakır 3. Küme Tesis İmal İşi” için vergiler hariç 49,8mn TL bedelle, en avantajlı teklifi sunarak 1.sırada yer almıştır. İhalelerin sonuçları ile ilgili gelişmelerin kamuoyu ile paylaşılacağı açıklanmıştır.
Türk İlaç Serum (TRILC): Devlet Materyal Ofisi tarafınca açılan Tıbbi Beşeri Serum alımı ihalesinin 280,5mn TL bedel ile 34,9mn adet olarak şirket uhdesinde kaldığı açıklanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 düzeyinde gerçekleşti. TCMB dün 67 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama meblağı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 321 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,99 düzeylerinden başlarken, gün içerisinde %1,84-%1,98 bandında hareketin akabinde %1,97 düzeyinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 200 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 230 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA DATALARI
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır