Malala Yousafzai Müslüman Liderlere Sesleniyor

EğlenceAvcısı

Active member
İslamabad:

Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yousafzai Pazar günü Müslüman liderleri Afgan Taliban hükümetini “meşrulaştırmamaya” ve kadınların ve kızların eğitimine getirilen kısıtlamalara karşı çıkarak “gerçek liderlik göstermeye” çağırdı.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlenen Müslüman ülkelerdeki kız çocuklarının eğitimi konulu zirvede “Onları meşrulaştırmayın” dedi.

27 yaşındaki Yousafzai, “Müslüman liderler olarak şimdi sesinizi yükseltmenin, gücünüzü kullanmanın zamanıdır. Gerçek liderlik gösterebilirsiniz. Gerçek İslam'ı gösterebilirsiniz” dedi.

İki gün süren konferans, Müslüman Dünya Ligi'nin desteklediği düzinelerce Müslüman çoğunluklu ülkeden bakanları ve eğitim yetkililerini bir araya getirdi.


Taliban hükümeti, 2021'de tekrar iktidara geldiğinden beri, Birleşmiş Milletler'in “cinsiyet ayrımcılığı” olarak adlandırdığı İslam hukukunun katı bir versiyonunu dayattı.

Kaldırımlar, kadınları ve kızları ortaokul ve üniversite eğitiminin yanı sıra birçok devlet işinin dışında bıraktı ve onları kamusal yaşamın birçok yönünden mahrum bıraktı.

Pakistan Eğitim Bakanı Halid Maqbool Siddiqui Cumartesi günü AFP'ye verdiği demeçte, Afganistan Taliban hükümetinden delegelerin davet edilmesine rağmen etkinliğe katılmadığını söyledi.

Yousafzai konferansta “Basitçe söylemek gerekirse Taliban kadınları insan olarak görmüyor” dedi.

“Suçlarını kültürel ve dini gerekçelerle örtüyorlar.”

Yousafzai, 2012 yılında 15 yaşında bir kız öğrenciyken, kadınların eğitim hakları için yürüttüğü kampanya sırasında Pakistan Talibanı tarafından yüzünden vurulmuştu.


Aktivizmi ona 2014 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandırdı ve o zamandan beri kadınların ve kız çocuklarının eğitim haklarının küresel savunucusu haline geldi.

Konferansta şunları söyledi: “Taliban misyonunu açıkça ifade ediyor: kadınları ve kız çocuklarını kamusal yaşamın her alanından çıkarmak ve toplumdan silmek istiyorlar.”

Taliban hükümetinin kısıtlamalarına uluslararası toplumun büyük bölümünde tepki duyulurken, ülkeler bu konuda Kabil yöneticileriyle nasıl iletişime geçileceği konusunda bölünmüş durumda.


Bazı ülkeler geri adım atıncaya kadar diplomatik topluluktan uzak tutulmaları gerektiğini savunurken, diğerleri onları U dönüşüne ikna etme kararlılığını tercih ediyor.

Hiçbir ülke Taliban yetkililerini resmi olarak tanımadı ancak bazı bölgesel hükümetler ticaret ve güvenlik konularıyla ilgileniyor.


(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst