Kemaliye de artık sakin kent

Şavşat, Halfeti, Güdül… Bunlar, Türkiye’nin sakin kentleri. Son olarak, Cittaslow International Başkanlık Kurulu’nun yaptığı görüşmede, Erzincan’ın Kemaliye ilçesi de sakin kentler ağına dahil edildi.

Cittaslow International Başkanlık Konseyi’nin 26 Mart 2022’de çevrim içi yaptığı görüşmede, Erzincan’ın Kemaliye ilçesi sakin kentler ağına dahil edildi.

Kemaliye Belediye Lideri Mehmet Karaman, “Uluslararası sakin kentler ağına girmek üzere yaptığımız müracaat yapılan görüşmede kabul görmüş ve Cittaslow ağına alınmıştır. Kemaliye 30 ülkeden 281 kentin bulunduğu ağa dahil olmuş ve milletlerarası bir tescili daha kazanmıştır” dedi.

KEMALİYE İLÇESİ

1926’da Malatya’ya bağlı olan Kemaliye, 1938 yılında Erzincan vilayetine bağlandı. Geçmişte Eğin olarak bilinen ilçenin ismi Mustafa Kemal’in isminden esinlenerek Kemaliye’ye çevrildi.

Keban Baraj Gölü kıyısında, epeyce etkileyici bir vadinin ortasında bulunan Kemaliye, günümüzde klâsik yöre mimarisini ve dokusunu büyük ölçüde korumakta.

Kemaliye, Büyük Kanyon’dan daha sonra dünyanın ikinci büyük karanlık kanyonuna sahip. Karanlık kanyon yerli turistler tarafınca pek bilinmese de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Her yıl ilçede halı şenliği düzenleniyor. Dünyaca ünlü Eğin halıcılığı ise öğretilmeye ve bir daha geliştirilmeye çalışılıyor.

İlçe hem de konutlarıyla de ünlü. İlçede bununla birlikte bir fazlaca tarihi alan var; Endiçi Kalesi, Roma Mezarlığı, Pigan Kalıntıları, Hasgel Kalıntıları, Arsanias Kalıntıları, Topkapı Kalesi, Orta Camii, Kadıgölü, Ala Mağarası, Ocak Köyü.


İlçenin toprağı tarıma elverişli olmadığı için, halk ise küçükbaş hayvancılık ve arıcılıkla geçimini sağlıyor.

Uzun vakittir turizmi geliştirmeye çalışan ilçe sakinleri 3 yıldır Cittaslow ağına girebilmek için 54 kriteri yerine getirmeye çalışıyordu.

TÜRKİYE’DE 20’Den çok SAKİN KENT VAR

Cittaslow, 1999’da İtalya’da tüketim odaklı ömrün insanlara memnunluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir hayat biçimi aramaları fikriyle ortaya çıkan bir ağ.

Globalleşmenin tesiriyle kentler süratli çalışılan, süratli yaşanılan ve üretmekten hayli tüketen, kendi kendine yetmeyen hayat alanları haline gelmesi; bu ömür biçimi çağdaş beşerde depresyon, kalp hastalıkları ve kanser üzere biroldukca hastalığa niye olmasının yanı sıra; kentleri de sürdürülemez hale getirmesi kararı ortaya çıktı Cittaslow.

Türkiye’de ise 20’yi aşkın sakin kent var. Türkiye’de bu harekete birinci alınan sakin kent İzmir’in Seferihisar ilçesi.(İHA)
 
Üst