İslamda Kadim Ne Demek ?

Baris

New member
İslam’da Kadim Ne Demek?

İslam düşüncesinde “kadim” terimi, belirli bir varlığın zamanla veya başlangıçla ilgili kavramsal bir açıklamayı ifade eder. Kadim, kelime olarak Arapça kökenli olup, “önceki” veya “ilk” anlamlarına gelir. İslam inanç sisteminde ise kadim, Allah’ın varlıklarının başlangıcı olmadığına, her şeyin O’nun varlığından türediğine ve O’nun zamanla sınırlı olmadığına işaret eder. Allah, kadimdir çünkü varlığı başlangıçsızdır ve sonu yoktur. Bu kavram, hem teolojik hem de metafiziksel bir anlam taşır. İslam’da kadim anlayışı, Allah’ın ezeli ve ebedi oluşunun temelini oluşturur. Peki, kadim terimi İslam düşüncesinde tam olarak ne anlama gelir? Ve İslam’daki kadim anlayışının daha derin boyutları nelerdir? İşte detaylı bir inceleme.

Kadim Kelimesinin Kök Anlamı

Kadim, Arapçadaki “k-d-m” kökünden türetilmiştir ve "önce olmak", "ilk", "başlangıcı olmayan" gibi anlamlara gelir. Bu anlamda, kadim bir şeyin başlangıcı olmadığı, varlığının her zaman mevcut olduğu ifade edilir. Arap dilinde kadim, zamanla ve yaratılışla ilgili bir kavram olup, bir varlığın veya durumun sonsuzluğuna, yokluk öncesine dayanması gerektiğini anlatır.

Kadim ve Allah’ın Zatına Dair Anlamı

İslam inancına göre Allah kadimdir, yani başlangıcı olmayan, her zaman var olan bir varlıktır. Allah’ın varlığı, zamanla sınırlı değildir ve O’nun varlığının öncesi yoktur. Bu, Allah’ın mutlak bir yaratıcı ve ezeli varlık olduğunu gösterir. Kadim olmak, bir varlığın hiçbir zaman sonlanmaması, yok olmaması anlamına gelir. İslam’a göre, Allah her şeyin yaratıcısıdır ve O’nun varlığı her şeyden önce gelmektedir.

Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın kadim oluşuna birçok ayet işaret etmektedir. Örneğin, “Allah her şeyden önceydi ve her şey O’na dönecektir.” (Fâtır Suresi, 35:11) bu anlamı pekiştiren bir ayettir. Bu ifadede Allah’ın zaman öncesinde var olduğu ve her şeyin O’na geri döneceği anlatılmaktadır.

Kadim Kavramı ve İslam Felsefesinde Yeri

İslam felsefesinde kadim, sadece Allah’a özgü bir kavram olarak ele alınmaz. Aynı zamanda İslam’ın ilk filozoflarından biri olan Farabi ve İbn Sina gibi düşünürler, kadim kavramını Allah’ın varlığından başka varlıkların doğuşuna da uygulamışlardır. Ancak bu varlıkların kadimliği, Allah’ın kadimliği ile kıyaslanamaz. Çünkü Allah’ın kadimliği mutlakken, diğer varlıkların varlığı ancak O’nun yaratması ile mümkündür.

İbn Sina, kadim kavramını metafizik bir perspektiften ele alarak, varlıkların başlangıcının ve sonunun her zaman Allah’a bağlı olduğunu savunur. Allah’ın varlığı, her şeyin varlığını mümkün kılar. Bu noktada, kadim, yalnızca zamansızlık değil, aynı zamanda Allah’ın yaratma gücünü de temsil eder.

Kadim ve Yaratılış Anlayışı

Kadim terimi, İslam inancında yaratılışla da ilişkilendirilir. Allah’ın yaratma eylemi, O’nun kadim varlığından türemektedir. Ancak yaratılış, Allah’ın iradesiyle ve kadim varlıkla sınırlıdır. Allah’ın kadimliği, O’nun yaratılış için bir başlangıç noktası olmadığı anlamına gelir. Yani, Allah varlıkları yaratırken onlara zaman dilimleri atfetmez. Zaman, Allah’ın yarattığı varlıkların özelliklerindendir, fakat O’nun için zaman yoktur.

Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın yaratma süreci, “Ol der ve olur.” (Yasin, 36:82) şeklinde açıklanır. Bu ifade, yaratılışın Allah’ın emriyle başladığını, fakat bu emrin başlangıcının ve bitişinin olmadığına işaret eder. Allah’ın varlığı da yaratılışı gibi kadimdir.

Kadim ve Sonsuzluk

Kadim kavramı, sonsuzlukla da ilişkilidir. Bir varlığın kadim olması, o varlığın sonsuz olduğunu gösterir. İslam’da kadim olan sadece Allah’tır; diğer her şey O’nun yaratması ile var olmuştur ve sonu vardır. Bu bağlamda, kadim olmak zamanın ve sonun dışındadır. Allah’ın varlığı, her zaman vardı ve her zaman var olacaktır.

Bu anlamda, kadim, yalnızca bir varlığın başlangıçsız olmasını değil, aynı zamanda sonu olmayan bir varlık olmasını da ifade eder. Sonsuzluk, kadim olmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Allah’ın kadimliği, O’nun mutlak varlığını ve her şeyin O’na bağımlı olduğunu gösterir.

Kadim ve İslam İnancında Zaman

İslam’da zaman, Allah’ın yarattığı bir olgudur. Zaman, yalnızca varlıklar arasında geçerli bir kavramdır. Allah ise zamandan bağımsızdır. Kadim olmak, Allah’ın zamanın ötesinde varlığını ifade eder. Bu nedenle, Allah’ın varlığı zamanla sınırlanmaz, ne de olsa zamanın yaratıcısıdır.

Zaman ve kadim anlayışı, İslam düşüncesinde önemli bir yer tutar. Allah’ın varlığı, zamanın dışında olduğu için, O’nun zamanla ilgili herhangi bir sınırı yoktur. Allah her zaman var idi ve her zaman var olacaktır.

Kadim ve İslam’daki Diğer Kavramlar

Kadim, İslam düşüncesinde birçok diğer kavramla bağlantılıdır. Örneğin, “ezeli” ve “ebedi” kavramları da kadimle ilişkilidir. Ezelilik, bir şeyin başlangıçsız olması anlamına gelirken, ebedilik ise sonu olmayan bir varlık durumunu ifade eder. Allah hem ezeli hem ebedidir, yani başlangıcı ve sonu yoktur. Kadim, bu iki kavramla iç içe geçerek Allah’ın mutlak varlığını ve sonsuzluğunu ifade eder.

Kadim ve İnsan Anlayışı

İslam inancına göre, insanlar kadim değildir. İnsanlar, Allah’ın yaratma iradesiyle var olmuşlardır. İnsanlar zaman içinde var olmuşlardır ve bir sonları olacaktır. Fakat, insanlar, Allah’a iman ettikleri takdirde, ahiret hayatında ebediyen var olurlar. Bu ebediyet, kadimlik anlamına gelmez; fakat sonsuz bir varlık biçimi olarak tanımlanabilir.

Kadim’in İslam’daki Temel Yeri

Kadim, İslam düşüncesinde yalnızca Allah’a ait bir kavram olarak ele alınır. Allah’ın kadimliği, her şeyin başlangıcını O’nun yarattığı gerçeğiyle doğrudan bağlantılıdır. Allah’ın varlığı, hem zamanın ötesindedir hem de her şeyin yaratılmasındaki tek kaynaktır. Kadimlik, başlangıcın yokluğu ve sonsuzluğun varlığı anlamına gelir.

Sonuç

İslam’da kadim kavramı, Allah’ın zamanla sınırlanmadığını, O’nun varlığının başlangıcı ve sonu olmadığını anlatan temel bir inançtır. Kadim olmak, her şeyin O’ndan türediği, O’nun yaratıcı gücünün sınırsız olduğu anlamına gelir. Allah’ın varlığı, hem başlangıçsız hem de sonsuzdur. Bu anlayış, İslam’ın temel öğretilerinden biri olup, yaratılışın ve zamanın ötesindeki mutlak varlık anlayışını ortaya koyar.