İran'ın İsrail'in Ok Savunmasına Karşı Eşsiz Saldırısı Neden Başarısız Oldu?

Demir Kubbe, Davud'un Sapanı ve Ok Savunma Sistemi katmanlı bir savunma sistemi oluşturur


İran'ın İsrail topraklarına ilk doğrudan saldırısında insansız hava araçları ve füzelerden oluşan bir baraj başlatmasının ardından İsrail genelinde hava saldırısı sirenleri çaldı. Benzer hava saldırıları geçen yıl Hamas'ın 'El Aksa Tufanı' operasyonunu başlatması ve havadan ve karadan saldırılar gerçekleştirmesi sırasında da yaşanmıştı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), “İsrail topraklarına yaklaşan İran'dan düzinelerce karadan karaya füze fırlatması tespit edildi. IDF Hava Savunma Dizisi, İsrail'in stratejik füze sistemiyle birlikte Arrow Hava Savunma Sistemi'ni kullanarak fırlatmaların çoğunu başarıyla durdurdu.” müttefiklerimiz İsrail topraklarına geçmeden önce.”

Sosyal medya platformlarındaki Haberlar, Arrow savunma sisteminin ve Demir Kubbe sisteminin havadan gelen tehditleri önlediğini gösteriyor. Gece gökyüzü İsrail genelinde çok sayıda patlamayla aydınlanırken, bölgesel güçler arasında gerilimin azaldığına dair hiçbir işaret yoktu.

Ok Hava Savunma Sistemi Nedir?


İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii, ABD Füze Savunma Ajansı ile işbirliği içinde, İsrail'in çok katmanlı hava savunma sisteminin üst kademesini oluşturan karadan karaya füze sistemi olan Ok Savunma Sistemi'ni üretti. Geliştirme 1980'lerin sonlarında İsrail ve ABD'nin ortak çabasıyla başladı. Arrow 1 sisteminin teknoloji göstericisi 1990'larda en az yedi uçuş testinden geçti ve 2000 yılında fırlatılan Arrow 2 olarak bilinen daha hafif bir füze oluşturmak üzere daha da geliştirildi.

Arrow 2 füzelerinin hava savunma cephaneliğine dahil edilmesi, İsrail'e üst atmosferdeki vur-öldür yaklaşımıyla kısa ve orta menzilli füzeleri önleme yeteneği kazandırdı. Amaç, gelen füzeyi iniş aşamasından önce etkisiz hale getirmektir.

Demir Kubbe, Davud'un Sapanı ve Ok Savunma Sistemi katmanlı bir savunma sistemi oluşturur. Geçmişte savaşta test edilen Demir Kubbe sistemi, dronları ve kısa menzilli tehditleri engellemek için aktif olarak kullanıldı.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Devamını oku: Hamas, İsrail'in Neredeyse Aşılmaz Hava Savunması Olan Demir Kubbesini Nasıl Bozdu?

Ok Savunma Sistemi Nasıl Çalışır?


Arrow 2, 2000 yılında hava savunma cephaneliğine dahil edildi ve gelişmiş Arrow 3 sisteminin atmosferdeki uzun menzilli hedefleri yok etmesi amaçlanıyor. Roket, Mach 9 hıza (ses hızının dokuz katı) ulaşmasını sağlayan iki aşamalı katı yakıtlı güçlendiriciye sahiptir.

Savunma sistemi füze fırlatıcısı, EL/M-2080 Green Pine atış kontrol radarı (FCR), Fındık Ağacı Fırlatma Kontrol Merkezi (LCC) ve Citron Tree savaş yönetim merkezinden oluşuyor. Green Pine radarı, uzun menzilli hedef tespit yeteneği sağlıyor ve birden fazla hedefi yakalayarak füzenin maksimum 14 hedefi vurmasına olanak tanıyor. FCR ayrıca sistemlerin elektronik sıkışmasına da karşı koyabilir. Radar, 2.400 kilometrelik etkili menzil sağlıyor ve 100 kilometre yükseklikteki hedefleri vurabiliyor.

Radar, bölgeye yönelik gelen tehditleri sürekli olarak tespit eder. Bir hedef tespit edildiğinde, hedefin tahmini yörüngesi, hızı hakkında kontrol merkezine gerçek zamanlı bilgi aktarılıyor ve füzenin şehirler veya askeri tesisler gibi stratejik bir hedefe doğru gidiyorsa füze fırlatılıyor.

Füze dikey olarak fırlatılır ve iki aşamalı güçlendirici, rokete Mach 9 hızına kadar güç sağlar. Roketteki kanatlı imha aracı, patlamasını füze arayıcısı tarafından belirlenen yöne odaklayabilir. Hedefi vuramadığı takdirde parçalanma harp başlığı hedefin 40 metre yakınında patlayabiliyor.

Arrow roketi, Kinetik Enerjinin bir imha silahı olarak kullanılması prensibine dayanmaktadır. Arrow roketlerinin hipersonik hızı, uydu karşıtı silah olarak kullanılmasına olanak tanıyabilir. Arrow savunma sistemi, ABD Patriot Füze Savunma Sistemi ile uyumlu olup, birlikte çalışabilirlik sağlamaktadır. Füzeler silolardan, kutulardan fırlatılabiliyor ve her fırlatıcı altı füzeden oluşuyor.

Arrow 3 savunma sistemi, İsrail'in uzun menzilli tehditleri engellemeye yönelik hava savunma yeteneklerine eklenen en son gelişmedir. İlk kez 2015 yılında test edilen füze, geçen yıl kasım ayında Husilerin Kızıldeniz üzerinden Yemen'e fırlattığı balistik füzeyi başarılı bir şekilde yakalayıp imha ederek kullanıma açılmıştı.

Arrow 3 roketleri, balistik füze yeniden giriş aşamasına girmeden önce dış atmosferdeki hedefleri etkisiz hale getiriyor. Sosyal medya platformlarındaki Haberlar, Arrow sisteminin dış atmosferde İran füzelerini yakaladığını gösteriyor.

İran'ın balistik füze saldırısının ortasında, muhtemelen Arrow 3 hava savunma sistemi tarafından atmosfer dışı müdahaleyi gösteren çok benzersiz görüntüler. pic.twitter.com/wrZNCV01tn

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) 14 Nisan 2024
Sıvı veya gaz tahrikli roketlerin geleneksel vur-öldür teknolojisinden farklı olarak Arrow 3, geleneksel bir roket motoruna sahip ve fırlatıldığında yörüngesi ayarlanabiliyor. Arrow 3 en son eklenen olsa da, Nisan 2021'de İsrail, Suriye füzelerini birçok kez önlemede başarısız olduğunu itiraf etti.

Amerika Birleşik Devletleri, Arrow 2 sisteminin yıllık geliştirme maliyetlerinin yaklaşık yarısını finanse etti. 2020 yılına gelindiğinde ABD'nin Arrow Silah Sistemine yaptığı toplam mali katkı 3,7 milyar doları aştı.
 
Üst