İnsanlar S Jaishankar’ın BM Reformlarına İlişkin Mesajının Dışında Çözümler Bulacak

EğlenceAvcısı

Active member
S Jaishankar, Thiruvananthapuram’daki öğrencilere hitap ediyordu (Dosya)


Thiruvananthapuram:

Dışişleri Bakanı S Jaishankar, Birleşmiş Milletler’in yapısında reform yapma konusundaki direncinin, eninde sonunda kurumun “anakronik” hale gelmesine yol açacağını ve insanların çözümlerini dışarıda bulmaya başlayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı bu açıklamaları bugün Thiruvananthapuram’daki Hindistan Uzay Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü öğrencilerine hitaben yaptı.

Etkinliğe değinen Dr Jaishankar, otobüste oturan yolculara BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleriyle karşılaştırma yaparak “tedbirsiz” bir gönderme yaptı.

“Ben bir yerde ihtiyatsızca otobüsteki bir yolcu gibi anlattım. Koltuğa oturan bir kişi, koltuğunu bir sonraki kişiye bırakmıyor. Yani bu beş adam oturuyor. Bazen öyle yolcular görürsünüz, birilerini görürsünüz. Yoruldu, biri bebek taşıyor, kalkıp o koltuktan vazgeçmiyor” dedi.

Ayrıca, BM üzerindeki değişim baskısının yıllar geçtikçe arttığını ve mesajın küresel yapı tarafından anlaşılması gerektiğini söyledi.

“Baskı olması gerekiyor. Son birkaç yıldır dünyanın büyük bir kısmı bunun yapılması gerektiğini düşünüyor. Afrika’da 54 ülke var ama tek bir üyesi yok. tek Latin Amerikalı üye. En kalabalık ülke orada değil, beşinci en büyük ekonomi orada değil” dedi Dr. Jaishankar.

“Peki buna daha ne kadar devam edeceksiniz? Reform yapmazsanız ne olur, insanlar dışarıda çözüm bulacak. Bu, BM’nin anlaması gereken bir mesaj. Anakronik hale gelecekler ve reform yapmama tehlikesini geliştirecekler.” neslinin tükenmesi, ancak biraz alakasız olması”.

Özellikle küresel sistemlerdeki reformlar, Hindistan ve Başbakan Narendra Modi tarafından küresel sahnede sürekli gündeme getirilen bir konu olmuştur.

Başbakan Modi, başkentteki G20 Liderler Zirvesi’ndeki kapanış konuşmasında, küresel sistemlerin “günümüzün gerçeklerine” uygun hale getirilmesi yönündeki tutumunu yineledi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni örnek aldı.

“BM kurulduğunda o zamanki dünya bugünkünden çok farklıydı. O dönemde BM’de 51 kurucu üye vardı. Bugün BM’ye dahil olan ülke sayısı 200 civarında. Buna rağmen BM’nin daimi üyeleri de var. BMGK hala aynı” dedi.

Başbakan, o günden bugüne dünyada çok şeyin değiştiğini, ulaşımdan iletişime, sağlıktan eğitime kadar her sektörün dönüşüme uğradığını söyledi.

“Bu yeni gerçeklerin, yeni küresel yapımıza da yansıması gerekiyor. Değişen zamana uyum sağlayamayan kişi ve kuruluşların kaçınılmaz olarak geçerliliğini yitirmesi doğanın bir kanunu. Pek çok kişinin bu duruma ayak uydurmasının sebebinin ne olduğunu açık fikirlilikle düşünmeliyiz. bölgesel forumlar geçtiğimiz yıllarda ortaya çıktı ve etkili olduklarını da kanıtlıyorlar” dedi.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst