İnfluenza çocuklarda farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor

DoğaHayranı

Active member
İnfluenza çocuklarda farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor
Acıbadem Taksim Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare “Bir yandan havaların düzgünce soğuması, öteki yandan Covid-19’un çok yüksek bulaş özelliğine sahip varyantı Omicron ve süratle yaygınlaşan influenza (grip) virüsü bilhassa okul çağındaki çocuklarda riski artırıyor. Bu niçinle güvenlik tedbirleri çocuklara anlatılmalı, okulda gerek maske ve aralık gerekse hijyen kurallarına dikkat etmeleri sağlanmalı” diyor. Dr. Mehmet Kesikminare, anne babaların da çocuklarında birtakım şikayetleri göz arkası etmemeleri gerektiğini belirterek, bilhassa ınfluenzanın çocuklardaki belirtilerinin yetişkinlerden farklı seyredebildiğini söylüyor. Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare, influenzanın çocuklarda yetişkinlerden farklı olarak baş gösterebilen birinci 3 belirtisini anlattı, alınabilecek tedbirlere yönelik kıymetli ikazlar ve tekliflerde bulundu.Covid-19 pandemisinin gölgesinde geçirdiğimiz kış mevsiminde bir yandan da kışın önde gelen hastalığı grip (influenza) süratle yayılıyor. Okullarda ikinci eğitim öğretim devriyle bir arada kalabalık ortamlarda geçirilecek mühletin artması konusunda anne babaları uyaran Acıbadem Taksim Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare, son derece bulaşıcı bir teneffüs yolu hastalığı olan ve üç alt tipi bulunan influenzanın bilhassa A ve B tipinin hastalığa niye olduğunu belirterek “Domuz gribi olarak da isimlendirilen İnfluenza A virüsünün sebep olduğu grip toplumda ekseriyetle daha ağır seyreder ve bütün toplumu hatta ülkeleri etkileyebilir. İnfluenza B, daha fazlaca çocuklarda tesirli olur ve niye olduğu grip daha yavaşça bulgularla seyretme eğlimindedir. İnfluenza virüsleri hasta şahıslardan başka bireylere çarçabuk bulaşabilmekte, insanların kapalı alanlarda daha fazlaca vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en ağır periyoduna ulaşmaktadır. Bu niçinle çocukları korunma kuralları konusunda bilgilendirmek epeyce önemlidir” diyor.

Yalnızca teneffüsle değil, dokunmayla da bulaşıyor!

İnfluenza A yani domuz gribinin çoklukla konuşma, öksürme ve hapşırma sırasında saçılan ve virüs içeren damlacıklar aracılığıyla bulaştığını belirten Dr. Mehmet Kesikminare “Hasta şahsa 1 metre ve daha yakın olan bireylerin ağız, burun ve göz mukozalarına bu damlacıklar bulaşırken, bununla birlikte virüs içeren damlacık ile kirlenmiş yüzeylere, araç ve gereçlere bireylerin elleri ile dokunması ve daha sonrasında ellerini ağız, burun yahut gözlerine götürmeleri ile de bulaşabilmektedir” ikazında bulunuyor. Hem influenza enfeksiyonlarında tıpkı vakitte Covid-19 enfeksiyonlarında genel ve sık görülebilen belirtilerin; yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, sırt ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve teneffüs ıstırabı olduğunu belirten Dr. Mehmet Kesikminare şu biçimde konuşuyor: “Her iki enfeskiyonda da şikayetler birbirine benzediği için, kesin teşhis koymak, mikrobiyolojik metotlar (PCR, kültür vs) kullanılarak etkenlerin saptanması ile mümkündür. Hastalık ilerleyerek bronşit ya da zatürreye yol açabileceği için, şikayetin yavaşça olduğu durumlarda bile altında yatan sebebi vakit kaybetmeden öğrenmek değerlidir.”

İnfluenzanın belirtilerine dikkat!

Influenzada belirtiler 1-3 günlük kuluçka yani bekleme periyodundan daha sonra birdenbire başlarken, sık görülen belirtiler içinde; yüksek ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı, üşüme hissi ve titreme, iştahsızlık, gözlerde kızarıklık ve çapaklanmanın geldiğini belirten Dr. Mehmet Kesikminare “Bunların yanında bedende yorgunluk ve bitkinlik hissi ile nadiren de kusma ve ishal bu belirtilere eşlik edebiliyor. edebilir. Zatürre dediğimiz akciğer enfeksiyonu uygun tedavi edilmezse mevtle sonuçlanabilir, kalıcı hasarlara niye olabilir. Bunun haricinde bilhassa astım hastalığı olan küçük çocuklarda İnfluenza A virüsü ileri seviye teneffüs yetmezliğine niye olurak bir daha hastalığın mevtle sonuçlanmasına sebep olabilir” diyor.

Çocuklarda birinci sinyaller farklı olabiliyor!

Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde hastalık yapan influenza mikropları birebir olsa da, çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıf olması, enfeksiyonlara yatkınlığın fazla olması niçiniyle şikayetler daha ağır seyredebiliyor. Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare, influenzanın çocuklarda yetişkinlerden farklı sinyallerle kendini gösterebildiğini vurgulayarak, ihmal edilmemesi gereken bu sinyalleri şu biçimde sıralıyor:

İshal,

Kusma,

Gözlerde kızarıklık, sulanma yahut kaşıntı

Dr. Mehmet Kesikminare, bu şikayetlerden 1-3 gün daha sonra da 38,5 derece üzerinde ateş ve öksürük üzere klasik grip bulguları olarak isimlendirilen belirtilerin ortaya çıkabildiğini söylüyor.

İnfluenza’dan korunmanın 10 kuralı!

Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare, influenzadan korunmak için önerilen formların başında aşının geldiğini belirterek “Grip aşısı 6 aydan büyük bütün çocuklara, bilhassa astım ve kronik akciğer rahatsızlıkları olan çocuklara yapılmalıdır. Bunun haricinde bağışıklık sistemi zayıf, sık hastalanan, kalp, böbrek, karaciğer üzere kronik organ hastalıkları olan çocukların aşılanması bilhassa değerlidir. Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin birinci 3 ayının ortasında bulunanlara ve önemli yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan rastgele bir unsura karşı önemli alerji hikayesi olanlara, daha evvel rastgele bir mevsimsel influenza aşısı ile önemli (yaşamı tehdit eden) alerji hikayesi olanlara uygulanmamalıdır” diyor. Dr. Mehmet Kesikminare, influenzaya karşı çocuklarda alınması gereken tedbirleri şu biçimde anlatıyor;

Okulda hijyen kurallarına uymak,

Kesinlikle maske takmak,

Maskeyi öksürük yahut hapşırıkla nemlendiğinde ya da yağmurda ıslandığında kesinlikle çabucak değiştirmek,

Maskeyi çıkarırken lastiklerinden tutmak ve çabucak çöpe attıktan daha sonra elleri sabunla yıkamak ya da dezenfektan kullanmak,

Yemeklerdilk evvel kesinlikle elleri yıkamak,

Elleri gün içerisinde yüze, gözlere ve ağıza ve buruna sürmemek,

Toplumsal aralığa dikkat etmek, arkadaşlarına sarılmamak,

Abur- cubur atıştırmalıklardan ve fast-food yiyeceklerden uzak durmak,

Sağlıklı beslenmek, mesken yemekleri yemek, gerekirse tabip teklifiyle vitamin dayanağı almak,

Aşı olması için kuralları uygun ise kesinlikle grip aşısını her yıl ya

Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır
 
Üst