Hint Kökenli CEO, Kanser ve Demansla Mücadele İçin Birleşik Krallık'tan “Önemli” Bir Anlaşma Yaptı

EğlenceAvcısı

Active member
Londra:

Hindistan kökenli bir girişimcinin genetik girişimini içeren “önemli” bir araştırma ortaklığının ardından kanser, demans ve kalp hastalığı gibi hastalıkların temel nedenlerinin daha iyi anlaşılması bekleniyor.

Oxford Nanopore Technologies CEO'su Gordon Sanghera, insan genomunun dünyada ilk “epigenetik haritası”nın geliştirilmesinin yeni teşhis ve tedavilerde çığır açıcı gelişmelere yol açabileceğini söyledi.


Tıbbi araştırmacılara yönelik yeni kaynak, Birleşik Krallık hükümetinin Oxford merkezli yaşam bilimleri şirketi, UK Biobank, NHS England ve Genomics England ile geçen hafta açıklanan stratejik ortaklığının ardından oluşturulacak.

İngiltere'de Pencaplı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Sanghera, “Bu proje, hastalığın ilerlemesi ve tedaviye yanıtla ilgili giderek daha önemli bir çalışma alanı olan epigenetik araştırmalarda önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor” dedi.

“Dünyanın en büyük epigenetik veri kümesini oluşturmak için UK Biobank ile birlikte çalışmak, sağlık hizmetleri ve genomik alanındaki keşifleri artırma taahhüdümüzle örtüşüyor. Kapsamlı metilasyon verileri toplayarak, başta kanser olmak üzere hastalıkları anlamak için yeni kapılar açmayı ve sonuçta daha kişiselleştirilmiş, etkili sonuçlar elde etmeyi amaçlıyoruz.” Hastaların tedavileri sürüyor” dedi.

Epigenetik, belirli bir hastalığa yakalanma riski gibi kalıtsal özelliklerin, DNA kodumuzdaki gerçek değişiklikler olmadan, daha ziyade genlerimizin ifade edilme şeklini değiştiren modifikasyonların bir sonucu olarak nasıl ortaya çıkıp değişebileceğini araştıran yeni ortaya çıkan bir çalışmadır. Bu değişiklikler rastgele olabileceği gibi sigara içme veya UV ışınlarına maruz kalma gibi çevresel faktörlere de tepki olarak ortaya çıkabilir.

Birleşik Krallık Bilim, Yenilik ve Teknoloji Dairesi'ne (DSIT) göre, basitçe ifade etmek gerekirse, eğer DNA'mız yemek kitabındaki talimatlarsa, epigenomumuz da şeftir; farklı şefler pişirme yöntemini kendilerine göre yorumlayacak ve bunun sonucunda ortaya çıkan yemek farklı olacaktır.

Science and Technology, “Kanser ve demans gibi hastalıklar ülkedeki her aileye gönül yarası getirdi. Hükümeti, NHS'yi (Ulusal Sağlık Servisi), araştırmacıları ve önde gelen işletmeleri ortaklık içinde bir araya getirerek, bu koşullara ilişkin anlayışımızı dönüştürebiliriz” dedi. Sekreter Peter Kyle.

Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanı Wes Streeting, hükümetin '10 Yıllık Sağlık Planı'nın sağlık hizmetlerinin odağını hastalıktan önlemeye, kanser ve demans gibi hastalıkların temel nedenleriyle mücadeleye kaydırmak istediğini söyledi.


“Yeni ileri tedaviler ve teknolojiler geliştirmek ve NHS'mizi geleceğe uygun hale getirmek için NHS'nin ilgi ve şefkatini ülkemizin önde gelen bilimsel beyinlerinin yaratıcılığıyla birleştireceğiz” dedi.

Oxford Nanopore Technologies, Birleşik Krallık Biobank Epigenetik Projesi için, sağlık araştırmalarına yönelik dünyanın en gelişmiş veri kaynağı olan UK Biobank'tan 50.000 örneğin genetik dizilimini gerçekleştirmek için öncü teknolojisini kullanacak.

Bu çalışmanın, dünya çapındaki sağlık araştırmacıları için potansiyel olarak oyunun kurallarını değiştiren bir kaynak olarak adlandırılan, dünyanın ilk “insan genomunda epigenetik modifikasyona ilişkin kapsamlı veri kümesini” sunması bekleniyor.


DSIT'e göre son araştırmalar, epigenetiğin kanserin altında yatan nedenleri ortaya çıkarmada önemli bir rol oynayabileceğini, daha hedefe yönelik tedavilerin mümkün kılınmasını ve tümörün ilerlemesini ve direncini yönlendiren kalıtsal olmayan faktörleri ele alarak hasta bakımını iyileştirmeyi mümkün kıldığını gösterdi.

Bu, hastalar için yeni teşhis ve tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesinin yolunu açabilir ve bu gibi koşullarla yaşayan milyonlarca insana umut verebilir.


UK Biobank Baş Bilim Adamı Profesör Naomi Allen şöyle açıkladı: “Yaşam tarzımız ve çevremiz DNA'mızda kimyasal değişikliklere neden olabilir, bu da genlerin vücuda hangi proteinleri üreteceğini söyleme şeklini değiştirerek hastalığa katkıda bulunabilir.

Epigenetik olarak bilinen bu kimyasal değişiklikleri anlayarak, aynı genleri paylaşsalar bile neden bazı insanların hastalandığını ve diğerlerinin hastalanmadığını öğrenebiliriz.


“Şu anda araştırmacıların elinde yalnızca küçük miktarda epigenetik veri var; bu proje dünyadaki hiçbir şeye benzemeyen bir veri seti oluşturacak. Bu çok daha büyük ve teknoloji sayesinde veriler çok daha ayrıntılı olacak. Birleştirme UK Biobank'ın katılımcılarımız için elinde tuttuğu mevcut genetik, görüntüleme, proteomik ve yaşam tarzı verileriyle birlikte epigenetik veriler, hastalıkların orta ve ileri yaşlarda nasıl geliştiğinin çok daha iyi anlaşılmasına yol açacaktır.”

Oxford Nanopore, 2005 yılında Oxford Üniversitesi'nde kurulduğu için Birleşik Krallık'ın en başarılı spinout şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor.

En son çalışma, şirketin DNA dizileme süreci sırasında geniş bir yelpazedeki epigenetik değişiklikleri benzersiz bir şekilde analiz eden yeni dizileme teknolojisini kullanacak.

Proje, onların verilerinden elde edilen içgörüleri iyileştirmeye devam etmelerini ve bunları ülkedeki NHS hastaları için etkiye dönüştürmelerini sağlayacak.

(Bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak yayından otomatik olarak oluşturulmuştur.)
 
Üst