Her yıl 2 milyon kişi iş kazalarında ömrünü kaybediyor

DoğaHayranı

Active member
Her yıl 2 milyon kişi iş kazalarında ömrünü kaybediyor
İş kazaları çalışanların hayatını her gün tehdit ediyor. Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) ve Memleketler arası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ortak yürüttüğü bir araştırmaya bakılırsa, her yıl dünya çapında 2 milyona yakın kişi çeşitli iş kazalarından dolayı ömrünü kaybediyor. Ülke Endüstriyel Kurumsal Tahliller Yöneticisi Murat Şengül, çalışma ortamlarını daha inançlı hale getirmek isteyen işletmelere tavsiyelerde bulunuyor.

Çalışanlar iş ortamında her gün birfazlaca tehlikeyle karşı karşıya kalıyor. Kimi tehditler ciddi boyutlarda zarar vermese de kimileri çalışanların ömrüne mal olabiliyor. Öyle ki, Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) ve Milletlerarası Çalışma Örgütü’nün (ILO) bir arada yürüttüğü bir araştırmaya nazaran, her yıl dünya çapında 2 milyona yakın kişi iş yerinde oluşan tehlikelere bağlı niçinlerden hayatını kaybediyor. Tıpkı araştırmaya bakılırsa, bu ölümlerin 450 bini ortamdaki teneffüs risklerine bağlı akciğer hastalıklarından kaynaklanıyor. İşletmelerdeki iş sıhhati ve güvenliği şartlarını verimli biçimde yönetebilmeye dönük eserler ve hizmetler sunan Ülke Endüstriyel’in Kurumsal Tahliller Yöneticisi Murat Şengül de çalışma ortamındaki risklere bağlı vefatları azaltmak için dikkat edilmesi gerekenleri sıralıyor.

1. Kimyasallarla çalışırken kesinlikle maske kullanın. Kimyasallarla çalışırken dikkat edilmesi gereken biroldukça konu bulunuyor. Gaz biçimdeki kimyasallar nefes yoluyla akciğer üzerinden kana karışıyor ve çalışanların sıhhatini önemli derecede tehdit ediyor. Sıvı biçimdeki kimyasallar ise cilt üzerinde önemli yaralara niçiniyet verebiliyor. Bu niçinle kimyasallara maruz kalan çalışanların ilgili kimyasalın sınıfına özel olarak seçilecek maske, maske filtresi ve eldiven üzere gerekli şahsi hami ekipmanlar kullanmaları hayati kıymet taşıyor.

2. Farkındalık oluşturun. Çalışanlar birtakım kimi iş ortamındaki risklerin farkına varamıyor ya da tehlikeleri ciddiye almıyor, bunun kararında da ihmalkar davranabiliyor. Gerekli tedbirleri almamak ise çalışanların önemli sıhhat sıkıntıları yaşamalarına niye olabiliyor. Hayati riskleri minimuma indirmek isteyen patronların çalışanlara, bulundukları ortamdaki riskli şartların sıhhat üstündeki tesirine dair farkındalık kazandırması değer taşıyor. Bunun için iş sıhhati ve güvenliği ve şahsi kollayıcı donanımların gerçek kullanması ile ilgili çeşitli eğitimler verilmesi veya tatbikatlar yapılması gerekiyor.

3. İlk yardım öğrenin. Her patronun çalışma ortamını inançta tutmak üzere bir sorumluluğu bulunuyor. Çalışanlar her ne kadar şuurlu de olsa kazalar yahut acil durumlar yaşanabiliyor. Bu üzere durumlara karşı hazır olmak için her iş ortamında yeterli sayıda çalışanın ilk yardım uygulamalarını biliyor olması hayati değer taşıyor. İşverenler, çalışanları ilk yardım kursuna gönderebileceği gibi eğitmenleri de çalışma ortamına davet edebilir ve tüm çalışanların birinci yardım eğitimi almasını sağlayabilir. Ayrıyeten, çalışma ortamında her daim bulunması gereken birinci yardım ekipmanlarının eksiksiz ve kullanılabilir durumda olduğundan emin olmak da gayet önemli.

4. Rutin denetimleri ve gerekli bakımları ihmal etmeyin. Çalışma ortamlarındaki hayati tehlikeleri sıfırlamak mümkün olmayabilir ancak küçük tedbirler alarak minimuma indirmek mümkün. Bunun için iş ortamındaki fiziki koşullar düzenli aralıklarla denetim edilmeli, gerekli şahsi hami donanımlar tam ve kullanıma hazır hale getirilmeli ve bakım gerektiren ünitelerde gerekli işlemler düzenli aralıklarla yapılmalı. Ayrıca çalışma düzeni ve vardiya üzere çalışanların iş temposunu direkt etkileyen süreçler de daima gözden geçirilerek uygunlukları sağlanmalı.

Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır
 
Üst