Güney Afrika'nın eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın Mayıs ayındaki seçimlere katılması yasaklandı

Jacob Zuma, halihazırda iki dönem başkan olarak görev yaptığı için teoride yeniden seçilmeyi isteyemez.


Johannesburg:

Güney Afrika'nın seçim yetkilileri Perşembe günü yaptığı açıklamada, eski başkan Jacob Zuma'yı Mayıs seçimlerinden çıkardıklarını ve bunun da sandık yaklaşırken gerilimi daha da artırdığını söyledi.

Ülkede 29 Mayıs'ta, demokrasinin 1994'te gelişinden bu yana en rekabetçi oylama olması beklenen genel seçimler yapılacak.

İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC), apartheid'ın sonunda iktidara gelmesinden bu yana ilk kez oyların yüzde 50'nin altına düşmenin eşiğinde.

Parti, zayıf ekonomi ve yolsuzluk ve kötü yönetim iddiaları nedeniyle desteğini kaybediyor.

81 yaşındaki Zuma, bir dizi yolsuzluk iddiası nedeniyle 2018'de görevden alındı ancak hâlâ siyasi nüfuzunu elinde tutuyor.

Kariyerini yeniden başlatmak amacıyla muhalefetteki uMkhonto we Sizwe (MK) partisi için kampanya yürütüyor ve eski partisi ANC üyelerini “hainler” olarak nitelendiriyor.

Seçim komisyonu başkanı Mosotho Moepya gazetecilere ayrıntı vermeden “Eski başkan Zuma konusunda evet, bir itiraz aldık ve bu itiraz onaylandı” dedi.

Harekete itiraz edenler gibi “Kendisini aday gösteren partiye bilgi verildiğini” de sözlerine ekledi.

Karara 2 Nisan'dan önce itiraz edilebilecek.

MK sözcüsü Nhlamulo Ndlhela, AFP'ye partinin “bu itirazın esasına baktığını ancak elbette itiraz edeceğiz” dedi.

– 'Fikri mülkiyet hırsızlığı' –

MK'nin tek sorunu seçim komisyonu kararı değil.

ANC Çarşamba günü, fikri mülkiyet hırsızlığı iddiasıyla MK'nin adını kullanmasının durdurulması için yeni bir mahkeme başvurusunda bulundu.

İktidar partisine göre, uMkhonto we Sizwe'nin adı ve logosu, ANC'nin şu anda dağılmış olan apartheid dönemi askeri kanadınınkilere benziyor ve bu, seçmenleri aldatabilir veya kafalarını karıştırabilir.

Önümüzdeki günlerde mahkeme kararının açıklanması bekleniyor.

Salı günü bir mahkeme, ANC'nin MK'nin hukuka aykırı bir şekilde kaydedildiğini ve küçük radikal partinin seçimlere katılmasına izin verdiğini belirten ilk şikayetini reddetti.

Kazananın cumhurbaşkanı atayacağı genel seçimler gergin geçecek.

ANC'nin oyları yüzde 50'nin altına düşerse, bu durum bir zamanlar Nelson Mandela liderliğindeki partiyi görevde kalmak için bir koalisyon kurmaya zorlayacak.

Son kamuoyu yoklamaları ANC'nin yüzde 40'ın biraz üzerinde oy aldığını, ana muhalefetteki Demokratik İttifak'ın yüzde 27 civarında ve MK'nin ise yüzde 13 civarında oy aldığını ortaya koyuyor.

Seçim komisyonu, anayasaya göre “bir suçtan hüküm giymiş ve para cezası seçeneği olmaksızın 12 aydan fazla hapis cezasına çarptırılmış herhangi bir kişinin” seçimlere katılamayacağını söyledi.

Zuma, başkanlığı sırasında mali yolsuzluk ve kayırmacılığı araştıran bir panelde ifade vermeyi reddettikten sonra Haziran 2021'de 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Cezasının bitmesine sadece iki ay kala tıbbi şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı.

Ancak onun hapse atılması, Güney Afrika'da demokrasinin gelişinden bu yana yaşanan en kötü şiddet olaylarında 350'den fazla kişinin ölümüne yol açan protestolara, ayaklanmalara ve yağmalara yol açtı.

Temyiz mahkemesi daha sonra Zuma'nın serbest bırakılmasının yasa dışı olduğuna ve hapse geri gönderilmesine karar verdi.

Ancak ıslah merkezine döndüğünde, ezeli rakibi ve halefi olan Başkan Cyril Ramaphosa'nın onayladığı, şiddet içermeyen suçluların affedilmesinden hemen yararlandı.

2021'deki saygısızlık mahkumiyetinin yanı sıra, başkan yardımcısı olduğu 1990'larda yaşanan silah tedarik skandalıyla ilgili ayrı yolsuzluk suçlamalarıyla da karşı karşıya bulunuyor.

Zuma, halihazırda iki dönem başkan olarak görev yaptığı için teoride yeniden seçilmeyi isteyemez.

Nihai seçim listelerinin iki hafta içinde yayınlanması bekleniyor.

Seçim komisyonuna 21 siyasi partinin belirlediği adaylarla ilgili 82 itiraz geldi.

Zuma'nın Aralık ayında MK için kampanya yapacağını açıklaması, Zulular arasında popülerliğini sürdüren ANC için bir darbe oldu.

Onun ihraç edilme duyurusu, Güney Afrika'nın en büyük muhalefet partisi Demokratik İttifak'tan John Steenhuisen'in seçimlerden sonra ANC ile bir koalisyon anlaşması olasılığını dışlamayı reddetmesi sonrasında geldi.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst