China Labor Watch: Avrupalı yetkililer Çin’de daha iyi çalışma koşulları dayatmalı

DoğaHayranı

Active member
var: Bay Slaten, Çin elektronik fabrikaları hakkındaki raporlarınız, Apple ve Samsung gibi markalar için bir PR kabusu. Neden bu şirketler devasa kârlarının bir kısmını bu kabusu sona erdirmeye harcamıyorlar?






(Resim: Çin İşgücü İzleme)



China Labor Watch, 2000 yılında Li Qiang tarafından kuruldu ve o zamandan beri Çin tekstil, oyuncak ve elektronik fabrikalarındaki çalışma koşulları hakkında 400’ün üzerinde rapor yayınladı. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, serbest çalışanları gizli fabrikalara gönderir.







Kevin Kayrak: Birçok akıllı iş adamı bu markalar için çalışıyor. Elbette çalışma saatlerini nasıl azaltacaklarını ve ücretleri nasıl artıracaklarını biliyorlar. Olmamalarının sebebi ise yatırımcı baskısı. Kâr marjlarını öylece azaltamazlar. ABD’de, işgücü maliyetlerini yükseltip marjları daraltırlarsa yatırımcıları tarafından dava edilme riskini bile alacaklardı.

Nihayetinde, yatırımcıların baskısı işçilere düşüyor. Apple, iPhone 5 ile ilgili bir kalite sorunu yaşadığında, hemen Foxconn ile lobi yaptı. Foxconn yönetimi, kalite kontrol çalışanları ile lobi yaptı. Ve baskıyı montaj hattı işçilerine aktardılar. Menzilin sonundaki basınç o kadar yüksekti ki, çatışma çıktı.

var: Fair Labor Association’ın nihai raporuna göre Foxconn, Apple için üretim saatlerini azalttı. Yani en azından Apple’ı hareket ettir kendinizi doğru yönde

ilaçlar: Foxconn bazı fabrikalarda çalışma saatlerini azalttı. Bu aynı zamanda verilerimizle de kanıtlanmıştır. Ancak Apple’ın bahsetmediği karanlık bir taraf var. Üretimlerini Pegatron gibi diğer tedarikçiler arasında bölüştürdüler. Oradaki çalışma saatleri, birkaç yıl önce Foxconn’da olduğu kadar uzun. Bu bir geri adımdır.

var: Sinir bozucu görünüyor. İlişkilerinizle bir yere varıyor musunuz?

ilaçlar: Fabrika raporları ile markalara daha şeffaf olmaları ve harekete geçmeleri için baskı yapıyoruz. 2013 yılında China Labor Watch, bir Apple tedarikçisinin yüzlerce öğrenciye doğru ödeme yapmadığını keşfetti. Apple, sonunda tam ödüllerini aldıklarından emin oldu.

2012 yılında, Samsung’u ilk kez çalışma koşulları konusunda kamuya açık taahhütlerde bulunmaya ikna ettik. Fazla mesaiyi 2014 sonuna kadar Çin’in yasal sınırına indirme sözü verdiler. Bu iddialı bir hedef.


var: Şirketler genellikle bu kadar yapıcı tepki verir mi?

ilaçlar: Hayır, size tipik bir örnek vereceğim. Bazen bir tedarikçinin belirli fazla mesai saatlerini ödemediğini görürüz. Biz de markanın üreticisine ‘Biz biliyoruz, siz biliyorsunuz’ diyoruz. Ne zaman değişecek?’ Sonra ‘Belki bir şeyleri değiştirmek için bir sürece başlıyoruz’ diyorlar. Sonraki ay ve yıllarda fazla mesailer ödenmemeye devam eder.

var: Bu yasa dışı uygulamalara rağmen birçok Çinli bu fabrikalarda çalışmak istiyor. Belli ki işi bir fırsat olarak görüyorlar.






(Resim: Çin İşgücü İzleme)



27 yaşındaki Kevin Slaten, New York’taki China Labor Watch soruşturmasını koordine ediyor. Politika okuduktan sonra 18 ay Qingdao’da yaşadı ve Çince’yi akıcı bir şekilde konuşuyor.







ilaçlar: Bu doğru. Onlar için ilerleme. Çoğu, sadece çiftçi veya gündelikçi olmaktan daha fazlası olmak isteyen göçmen işçilerdir. Ailelerine para göndermek istiyorlar. Ama bunun bedelini çok ağır ödüyorlar. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, Shenzhen’deki göçmen işçilerin %60’ının depresyondan muzdarip olduğunu gösteriyor. Şangay sakinleri arasında bu rakam %20’dir. Yani evet, göçmen işçiler fabrikalarda çalışmak istiyor. Ama bu onlara orada kötü davranmak için bir mazeret değil.

var: İşe odaklanırlar. Ancak Çin devleti, kabul edilebilir çalışma koşullarının uygulanmasından birincil derecede sorumlu değil mi?

ilaçlar: Sorunların yatırımcı baskısından sonraki ikinci nedeni bu. Çin’in bazı iyi iş kanunları var, ancak bunlar uygulanmıyor. Ve işçilerin sendika kurma hakları yoktur. Ama bunlar uzun vadeli hedefler. Bunun değişmesini bekleyemeyiz.

var: Kısa vadede ne elde etmek istiyorsunuz?

ilaçlar: Halihazırda 110 fabrikadaki işçiler için bir telefon hattı açtık ve 4.000’den fazla şikayeti ele aldık. Bir sonraki adım, çalışma koşullarını iyileştirmek için müşterilerin satın alma gücünü kullanmaktır. Bu, satış sözleşmesinin bir parçası olmalıdır.

var: Nasıl çalışmalı?

ilaçlar: Bu bireysel tüketiciler için bir görev değildir. Bir iPhone alırsanız kaldıracınız 600 dolar, ancak Avrupa kamu sektörünün milyarlarca dolarlık kaldıracı var. NGO Electronics Watch derneği, bu kolu kullanmak için Avrupalı yetkilileri bir araya getirecek. Yetkililer tekliflerinde sosyal kriterlere yer veriyor. STK’lar daha sonra markaların satış sözleşmelerinde vaat ettiklerini yerine getirip getirmediğini kontrol eder.

var: TCO gibi onaylayıcılar bunu bugün zaten yapıyor.

ilaçlar: TCO veya SAI gibi hiçbir Onaylayıcıya marka üreticileri tarafından ödeme yapılmaz ve bunlar için sosyal araştırma yapılmaz. Ağır iş hukuku ihlalleri tespit ettiğimiz tüm işyerleri daha önce bu tür soruşturmalara konu olmuştur.

Elektronik Saat için ise alıcı yani yetkililer ödeyecek. Çin, Meksika ve Endonezya gibi ülkelerdeki bir STK ağı, yöneticilere değil işçilere odaklanan anketler yürütecek. China Labor Watch, Electronics Watch’ın bir üyesi değildir, ancak girişimi tavsiye ediyoruz.

var: Fairphone hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu, bireysel tüketicilerin etki yaratmasının bir yolu mu?

ilaçlar: Fairphone, Chongqing’de oldukça küçük bir fabrika buldu. Sorun değil, çünkü küçük bir fabrikayı etkilemek büyük bir fabrikayı etkilemekten daha kolaydır. Ve işçilere ikramiye ödüyorlar çünkü yatırımcıların karları üzerinde baskıları yok. Ne yazık ki, iyileştirmelerin çoğu yalnızca Fairphone’un üretim süresi için, yani yalnızca birkaç hafta için geçerlidir.

Ancak Fairphone aynı zamanda çok şeffaftır. Keşke tüm şirketler bu kadar şeffaf olsa.

var: Son olarak kişisel bir soru: Neden China Labor Watch için çalışıyorsunuz?

ilaçlar: Birinci sebep, yedi yıldır iş uyuşmazlıkları ile uğraşıyor olmam. Ama aynı zamanda kişisel bir motivasyonum var. Çin’deki araştırmam sırasında birçok işçi ile arkadaş oldum. Örneğin, Dongguan’dan bir kızla yaptığım röportajı asla unutmayacağım. Samsung telefonlar yapan bir fabrikada günde 15 saat çalıştı.


(Merhaba)



Haberin Sonu
 
Üst