Bugün İsrail’e Ulaşan İlk Uçuş, Yarın 230 Hintliyle Geri Dönüyor: Merkez

EğlenceAvcısı

Active member
Geri dönmek için kayıt yaptıranlar arasında Hintli öğrenciler de var.

Yeni Delhi:

Dışişleri Bakanlığı, Ajay Operasyonu kapsamındaki ilk uçuşun Perşembe akşamı Tel Aviv’e ulaşacağını ve Cuma sabahı 230 kişiyle Hindistan’a varmasının beklendiğini söyledi. Grubun Cumartesi günkü çok yönlü saldırısının ardından Hamas’la savaşa kilitlenmiş İsrail’de 18.000, Gazze’de ise yaklaşık dört Hintlinin olduğu belirtildi.

Geri dönmek için kayıt yaptıranların birçoğu arasında İsrail’deki eğitim kurumlarında okuyan Hintliler de var. İsrail’deki Hindistan Büyükelçiliği Çarşamba günü eski adı Twitter olan X’te, temsilcilerinin endişelerini gidermek için Hintli öğrencilerle buluştuğunu yayınlamıştı.

“Dışişleri Bakanı S Jaishankar’ın dün açıkladığı üzere, geri dönmek isteyen vatandaşlarımızın İsrail’den dönüşünü kolaylaştırmak amacıyla Ajay Operasyonu başlatıldı. İlk charter uçuşu bu gece Hint vatandaşlarını almak üzere Tel Aviv’e ulaşacak ve MEA sözcüsü Arindam Bagchi Perşembe günü yaptığı açıklamada, muhtemelen yarın sabah Hindistan’a döneceğini söyledi.

Bay Bagchi, uçuşta yaklaşık 230 kişinin konaklayabileceğini ancak nihai sayının, uçuş parametreleri de dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından belirleneceğini söyledi. Tahliye için daha önce olduğu gibi Hindistan Hava Kuvvetleri’nden yardım alınıp alınmayacağı yönündeki soruya ise tüm seçeneklerin açık olduğunu ancak şimdilik charter uçuşların kullanıldığını söyledi.

Sözcü, İsrail’deki 18.000 Hintliyi Tel Aviv’deki Hindistan misyonunun yayınladığı tavsiyelere uymaya, dikkatli olmaya ve yardıma ihtiyaç duymaları halinde büyükelçiliğe başvurmaya çağırdı. Batı Şeria’da 12 veya 13, Gazze’de ise 3 veya 4 Hintlinin bulunduğunu ve yardım talep etmeleri halinde onlara çıkış konusunda yardımcı olunacağını söyledi.

Bay Bagchi, bakanlığın şu ana kadar çatışmada herhangi bir Hint kaybının duyulmadığını söyledi.

‘Terör Saldırısı’

Hindistan’ın Hamas’a nasıl baktığı ve İsrail’deki mevcut duruma ilişkin soruları yanıtlayan sözcü, “Hindistan yasalarına göre terör örgütü olarak nitelendirilmek hukuki bir konudur ve bu konuda sizi ilgili makamlara havale ediyorum. Sanırım çok hassas davrandık.” “Bunu bir terör saldırısı olarak gördüğümüzü açıkça ifade ediyoruz.”

“Filistin’e ilişkin politikamız uzun süredir devam eden ve tutarlı olmuştur. Hindistan her zaman, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde, yan yana, eşit düzeyde yaşayan, egemen, bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılmasını savunmuştur. İsrail’le barış. Bu tutum aynı kalıyor” diye ekledi.

Bay Bagchi, Başbakan’ın devam eden çatışmaya ilişkin bazı açıklamalarda bulunduğunu ve kendi ayakları üzerinde durduklarını belirtti. “Uluslararası insancıl hukuka uyma konusunda evrensel bir yükümlülük var. Ayrıca terör tehlikesinin tüm biçimleri ve tezahürleriyle mücadele etme konusunda küresel bir sorumluluk da var. Ve bence bu, konuya nasıl baktığımızı doğru bir şekilde özetliyor” dedi.

Hamas’ın İsrail’e 20 dakika içinde 5 bin roket atması ve ülkeye karadan, havadan ve denizden çok yönlü bir saldırı başlatmasıyla Cumartesi günü başlayan İsrail ile Gazze arasındaki savaşta en az 3 bin 700 kişi hayatını kaybetti.