Bu Ülkeler 'Yardımlı Ölüm' Teklif Ediyor veya Bunu Düşünüyor. Nasıl Yapılır?

EğlenceAvcısı

Active member
Londra:

İngiltere, ölümcül hastalar için yardımlı ölümü yasallaştırıp yasallaştırmamayı tartışacak ve bu da potansiyel olarak yasanın değişmesinin önünü açacak. Aşağıda insanların yaşamlarına son verme seçeneğini seçmelerine olanak tanıyan veya bunu yapmayı düşünen ülkelerin listesi yer almaktadır.


  1. İSVİÇRE – İsviçre, 1942'de, saikin bencil olmaması koşuluyla yardımlı ölümü yasallaştırdı ve bu, onu dünyada uygulamaya izin veren ilk ülke yaptı. Doktorlar ilaçları reçete edebilir ve uygulayabilir veya kendi kendine uygulama için teslim edebilir. Dignitas gibi bir dizi İsviçre kuruluşu yabancı uyruklulara hizmet sunmaktadır.
  2. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ – Doktor yardımlı ölüm olarak da bilinen ölümde tıbbi yardım 10 eyalette yasaldır: Kaliforniya, Colorado, Hawaii, Montana, Maine, New Jersey, New Mexico, Oregon, Vermont ve Washington ile Columbia Bölgesi. Oregon, 1997'de yürürlüğe giren bir yasayla bunu yasallaştıran ilk eyalet oldu. Bu yasa, ölümcül hastalığı olan ve altı aydan az ömrü olan zihinsel yeterliliğe sahip hastaların ömür boyu ilaç istemesine izin veriyor. Oregon dışından insanlar yasadan yararlanmak için eyalete seyahat edebilir.

  3. HOLLANDA – “Talep Üzerine Yaşamın Sonlandırılması ve Yardımlı İntihar (İnceleme Prosedürleri) Yasası” 2002 yılında yürürlüğe girmiştir. Hastaların “hiçbir iyileşme ihtimali olmayan dayanılmaz acılar” yaşadığı durumlarda, doktorlar ötenazi ve yardımlı intihar nedeniyle cezadan muaftır. Küçükler 12 yaşından itibaren ötenazi talebinde bulunabilirler ancak 16 yaşından önce ebeveynlerinin iznine ihtiyaçları vardır.
  4. BELÇİKA – Belçika, 2002 yılında ölümcül hastalar ve psikiyatrik rahatsızlıkları da dahil olmak üzere dayanılmaz acılar çeken kişiler için tıbbi yardımla ölmeyi yasallaştırdı. 2014 yılından itibaren 18 yaşını doldurmamış ölümcül hastalığı olan kişiler veli izni olduğu sürece kanun kapsamındadır.
  5. KANADA – Kanada, 2016 yılında ölümü “makul şekilde öngörülebilir” olarak değerlendirilen kişiler için “Ölümde Tıbbi Yardım” uygulamasını başlattı. Beş yıl sonra yasa, “ağır ve tedavisi mümkün olmayan” tıbbi durumu olan kişilerin yardımlı ölüm talep etmelerine izin verecek şekilde genişletildi. Ülke, ölüme yönelik tıbbi yardımın akıl hastalığı olanları da kapsayacak şekilde genişletilmesi planını 2027 yılına kadar erteledi.
  6. AVUSTRALYA – Ölümcül hastalar veya dayanılmaz acıya neden olan bir durumu olanlar için gönüllü yardımlı ölüm, ilk kez 2019'da Victoria'da uygulamaya konduktan sonra çoğu Avustralya eyaletinde yasaldır. Doktorlar kendi kendine ilaç reçete edebilir veya gerektiğinde bunları uygulayabilir.
  7. İSPANYA – İspanya, tedavi edilemeyen veya zayıflatıcı hastalıkları olan ve hayatlarına son vermek isteyen kişiler için ötenaziye ve tıbbi yardımlı intihara izin veren bir yasayı 2021'de onayladı.
  8. ALMANYA – Yardımlı ölüm, Almanya'da 2015 yılına kadar yasaldı, o zamana kadar ülke bu hükmü organize veya ticari olarak yasakladı ve birçok durumda fiilen yasakladı. Beş yıl sonra ülkenin yüksek mahkemesi, ölümcül hasta yetişkinlere yardımlı intihar hizmetleri sağlayan grupların lehine karar verdi, ancak yasa koyucular henüz yeni kuralları nihai hale getirmedi.

  9. FRANSA – Fransa'daki doktorların 2016'dan beri ölüme yakın ve büyük acı çeken bir kişiye derin sedasyon uygulamasına izin veriliyor, ancak yaşamı sonlandıran ilaç vermelerine izin verilmiyor. Başkan Emmanuel Macron bu yılın başlarında tedavi edilemeyen rahatsızlıklara sahip kişiler için yardımlı ölüme izin verecek yeni yasayı destekledi ve Nisan ayında bir yasa tasarısı sunuldu, ancak Haziran ve Temmuz ayında yapılan seçimler önerilen yasanın ilerleyişini kesintiye uğrattı.
  10. İNGİLTERE – Altı ay veya daha az süre kalan ölümcül hasta yetişkinlerin yaşamlarına son verme hakkını tanıyan bir yasa tasarısı Ekim ayı başlarında parlamentoya sunuldu ve 29 Kasım'da tartışılacak.

  11. İRLANDA – Partiler arası bir İrlanda parlamento komitesi bu yıl hükümetin belirli sınırlı durumlarda yardımlı ölümü yasallaştırması tavsiyesinde bulundu. Ekim ayında milletvekillerinin çoğunluğu komitenin bulgularının “kaydedilmesi” yönünde oy kullandı. 29 Kasım'da yapılacak ulusal seçimler nedeniyle yeni bir yasa teklif edip etmeme kararı bir sonraki hükümete kalacak.
(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst