Bangladeşli Öğrenciler Bu Talep Karşılanmazsa Protestolara Devam Edeceklerine Söz Verdi

EğlenceAvcısı

Active member
Bangladeş'te huzursuzluk başladığından bu yana en az 9 bin kişi tutuklandı.


Dakka:

Bangladeşli bir öğrenci grubu, Pazar günü liderlerinden birkaçı serbest bırakılmadığı takdirde, ölümcül polis müdahalesine ve ülke çapında huzursuzluğa yol açan protestoları yeniden başlatacaklarına söz verdi.

AFP'nin polis ve hastane verilerinden yaptığı sayıma göre, geçen hafta yaşanan şiddet olaylarında en az 205 kişi öldü. Bu olay, Başbakan Şeyh Hasina'nın 15 yıllık görev süresinin en büyük çalkantılarından biri oldu.

Ordu devriyeleri ve ülke çapındaki sokağa çıkma yasağı, uygulanmasından bir haftadan fazla bir süre sonra bile yürürlükte kalmaya devam ediyor ve polis, aralarında en az yarım düzine öğrenci liderinin de bulunduğu binlerce protestocuyu gözaltına aldı.

Kamu hizmetlerindeki iş kotalarına karşı başlattıkları kampanyayla huzursuzluğa yol açan Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler Örgütü üyeleri, bir haftalık protesto moratoryumlarını sona erdireceklerini duyurdu.

Abdul Hannan Masud, Cumartesi günü geç saatlerde çevrimiçi bir brifingde gazetecilere yaptığı açıklamada, grubun lideri Nahid İslam ve diğerlerinin “serbest bırakılmaları ve kendilerine yönelik davaların geri çekilmesi gerektiğini” söyledi.

Yetkililerden saklandığı için yerini açıklamayan Mesud, protestocuların ölümünden sorumlu olan hükümet bakanları ve polis memurlarına karşı “görünür eylemler” yapılmasını da talep etti.

“Aksi takdirde Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler Pazartesi gününden itibaren sert protestolar başlatmak zorunda kalacaklar” dedi.

Bay İslam ve protesto grubunun diğer iki üst düzey üyesi, Cuma günü başkent Dakka'daki bir hastaneden zorla taburcu edildi ve sivil giyimli bir grup dedektif tarafından götürüldü.

Bay İslam, hafta başında AFP'ye yaptığı açıklamada, daha önceki bir gözaltı turunda polis tarafından kendisine verilen yaralar nedeniyle hastanede tedavi gördüğünü ve hayatından endişe ettiğini söylemişti.

İçişleri Bakanı Asaduzzaman Han, Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, üçlünün kendi güvenlikleri için gözaltına alındığını söyledi ancak resmi olarak tutuklanıp tutuklanmadıklarını doğrulamadı.

Polis, Pazar günü AFP'ye dedektiflerin iki kişiyi daha gözaltına aldığını söylerken, Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler aktivisti, AFP'ye üçüncü kişinin Pazar sabahı gözaltına alındığını söyledi.

Bangladeş'in en büyük günlük gazetesi Prothom Alo'ya göre, huzursuzluk başladığından bu yana ülke çapında en az 9 bin kişi tutuklandı.

Geçtiğimiz hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı hala yürürlükte olsa da, hafta boyunca kademeli olarak hafifletildi. Bu durum, Hasina hükümetinin düzenin kademeli olarak sağlanacağına olan güveninin bir göstergesi.

Telekomünikasyon Bakanı Zunaid Ahmed Palak, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki mobil internet ağının, huzursuzluğun zirve yaptığı dönemde uygulanan ülke çapındaki elektrik kesintisinin 11 gün ardından, Pazar günü ilerleyen saatlerde yeniden sağlanacağını söyledi.

Sabit hat geniş bant bağlantıları Salı günü yeniden sağlanmıştı ancak Bangladeş'in 141 milyon internet kullanıcısının büyük çoğunluğu, ulusal telekomünikasyon düzenleyicisine göre dünyaya bağlanmak için mobil cihazlarını kullanıyor.

İş krizi


Bu ay, tüm hükümet işlerinin yarısından fazlasını belirli gruplara ayıran bir kota planının yeniden getirilmesine karşı protestolar başladı. Hükümet rakamlarına göre yaklaşık 18 milyon genç Bangladeşli işsizken, bu hareket akut bir istihdam kriziyle karşı karşıya olan mezunları derinden üzdü.

Eleştirmenler, kotanın iktidardaki Avami Birliği'ne sadık olanlarla kamu işlerini doldurmak için kullanıldığını söylüyor.

Yüksek Mahkeme geçen hafta rezerv iş sayısını azalttı ancak protestocuların kotaların tamamen kaldırılması yönündeki taleplerini karşılayamadı.

Hasina, 2009'dan bu yana Bangladeş'i yönetiyor ve Ocak ayında yapılan dördüncü seçimde gerçek bir muhalefetle karşılaşmadan seçimi kazandı.

Hükümeti, hak grupları tarafından iktidarını güçlendirmek ve muhalefeti bastırmak için devlet kurumlarını kötüye kullanmakla, muhalif aktivistlerin yargısız infaz edilmesi de dahil olmak üzere, suçlanıyor.

Geçtiğimiz hafta polisin ve hükümet yanlısı öğrenci gruplarının göstericilere yönelik saldırılarına kadar protestolar büyük ölçüde barışçıldı.

(Bu haberin başlığı hariç hiçbiri Haberler personeli tarafından düzenlenmemiş olup, sendikasyon yayınından yayınlanmıştır.)
 
Üst