6G teknolojisi için şaşırtan teklif: Beşerler artık de anten mi olacak?

FelsefeGezgini

Active member
5G teknolojisi bilgiyi kodlamak ve aktarmak için radyo dalgalarını kullanıyor. 5G, daha yüksek frekanslı radyo dalgaları kullandığından dolayı 4G’ye göre on kat daha fazla bilgi taşıma kapasitesine sahip.

Teorik olarak 6G teknolojisi daha da geniş bant genişliği kullanma ve Görür Işık İrtibatı (Visible Light Communication – VLC) sistemi kullanarak daha süratli çalışma imkanı sunuyor. Bilgi, radyo dalgaları yerine süratli bir biçimde yanıp sönen LED lambalar aracılığı ile iletiliyor.

Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden bilgisayar bilimleri profesörü Jie Xiong, “VLC çok sıradan ve farklı bir teknoloji. Bilgiyi kablosuz olarak göndermek için radyo sinyallerini kullanmak yerine, saniyede bir milyon kereye kadar açılıp kapanabilen LED’lerden gelen ışığı kullanıyor” diyor ve ekliyor: “Üzerinde kamera olan cep telefonu, tablet yahut laptop üzere rastgele bir aygıt, alıcı olarak kullanılabiliyor.

Bu değişik bir fikir, fakat bir sorun, bu bağlantı sisteminin RF sinyalleri ismi verilen radyo dalgaları halinde oldukça fazla “sızıntı” içermesi. Bu, süratle gelişen teknolojinin hayli verimli olmadığı manasına geliyor. Değerli ölçüde güç etrafa karışıyor ve kayboluyor.

Massachusetts Amherst Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yeni bir makalede, sızan RF sinyallerinin yakalanıp öbür bir hedef için kullanılmasının yollarını incelediler. Bir küme farklı dizaynla deney yaptıktan daha sonra, farklı kablolarla duvarlar, telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar üzere objelerin yanı sıra plastik, karton, ahşap ve çelikten yapılmış objelere bağlanabilecek bir bakır bobin üzerinde karar kıldılar.

Sızıntıyı yakalamanın en tesirli yollarından birinin, bir kişinin ön kolunun üst kısmına bilezik olarak takılan sıradan bir bakır tel bobini olduğunu fark etmeleri şaşırtıcıydı. Aygıtın maliyeti 50 sentten azdı, lakin araştırmacılar beden sıhhati izleme sensörleri üzere birfazlaca sensörü desteklemek için kâfi gücü yakalayabileceğini söylüyor. Xiong, “Nihayetinde, geleceğin teknolojisine güç sağlamak için her türlü kaynaktan atık güç toplayabilmek istiyoruz” diyor. Görünüşe göre buna beşerler da dahil.

Tabii ki, bunların hepsi şimdilik büsbütün teorik. Bilhassa 5G’yi çevreleyen çılgın komplo teorilerini düşündüğünüzde, insanların 6G teknolojisi için sızdıran bir sinyal anteni olma konusunda nasıl hissedebilecekleri de düşünmeye kıymet.

Okumaya devam et...
 
Üst