DoğaHayranı
Active member
Yüksek ateşe karşı 7 tesirli besin
Kış aylarında en yaygın görülen hastalık belirtilerinden biri kuşkusuz yüksek ateş oluyor. Bu mevsimde çoklukla soğuk algınlığı ve grip niçiniyle oluşan yüksek ateş, Omicron varyantında da görülen belirtilerden. Çabucak hepimizi korkutan yüksek ateş aslında bağışıklık sistemimizin bedenimizdeki virüs ve bakteri üzere istenmeyen istilacıları ortadan kaldırmak için kullandığı yollardan biri. Lakin ateş fazla yükseldiğinde bedenimizde titreme, üşüme ve halsizlik üzere meseleler gelişiyor. Yüksek ateşin düşürülmesinde ilaçların yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmek için kâfi ve istikrarlı beslenmek epey kıymetli. Ayrıyeten birtakım besinler içeriklerindeki vitamin, mineral ve proteinler ile bedendeki iltihabın azalmasına, hücre güzelleşmesinin hızlanmasına, virüs ve bakterilerin bedenden uzaklaştırılmasına takviye olarak yüksek ateşin düşmesine de katkı sağlıyorlar! Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, “Hastalık sürecinde bağışıklık sistemini güçlendiren ve yüksek ateşi düşürmeye katkı sağlayan besinleri tüketmenizin yanı sıra artan beden ısısından dolayı bedende su kaybı meydana geldiği için günde kilo başına 35 ml su içtiğinizden de emin olmalısınız” diyor. Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, yüksek ateşin düşmesine yardım eden besinleri anlattı; değerli tekliflerde bulundu.
Somon
Somon balığı, hasta olduğunuzda tercih edebileceğiniz en uygun protein kaynaklarında birinci sıralarda yer alıyor. Bunun sebebi ise hem yumuşak yapısından dolayı kolay tüketilebilmesi birebir vakitte içerdiği EPA ve DHA üzere omega–3 yağ asitleri yardımıyla anti–inflamatuar tesir göstererek bağışıklık sisteminizin daha tesirli çalışmasına yardımcı olması. Yapılan çalışmalarda; yeteri kadar EPA ve DHA desteği alan yahut nizamlı yağlı balık tüketen bireylerde, beden ısısının yükselmesi ve enfeksiyon üzere durumlarda karşılık olarak artan bir protein olan CRP (C-Reaktif Protein) seviyesinin daha kolay düştüğü bildirilmiş. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, somon tüketimindeki en değerli noktanın ise pişirme metodu olduğunu belirterek, “Besin kıymetini kaybetmemesi için somon balığını asla kızartmayın, yağ eklemeden fırında pişirmeye itina gösterin” diyor.
Sarımsak
Sarımsağın içeriğindeki kükürtlü bileşiklerin, en hayli da ‘allisin’ unsurunun antibakteriyel özelliği yardımıyla yüksek ateşin düşürülmesine katkı sağladığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmış. Hasta olduğunuzda, yemeğinize ekleyeceğiniz sarımsak içerdiği allisin unsuru yardımıyla soğuk algınlığı yahut grip semptomlarıyla savaşmada yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, “Soğuk algınlığı ve grip üzere durumlarda sarımsak tüketiminizi arttırmak beden direncinizin artmasına ve ateşinizin düşmesine yardımcı oluyor. Fakat düşük tansiyon sorununuz var ise yahut kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, sarımsak tüketiminizi arttırmadan evvel kesinlikle hekiminize danışmanız gerekiyor” diyor.
Sızma zeytinyağı
Akdeniz diyetinin temelini oluşturan sızma zeytinyağı, tüketebileceğiniz en sağlıklı yağ çeşididir. Zeytinyağı içerdiği ‘oleocanthal’ hususu yardımıyla hücre hasarını onarıcı, iltihabı ve yüksek ateşi düşürücü özelliğe sahip. Oleocanthal hususunun aktifliği o kadar kuvvetli ki ilaçlar kadar tesirli olabileceği düşünülüp, üzerine araştırmalar yapılıyor. Zeytinyağı tüketirken içerdiği faydalı bileşiklerden azamî fayda görmek için rafine değil sızma çeşidini tercih edin, ayrıyeten günlük porsiyonunuzu aşmayın.
Karabiber
Karabiber, hücrelerinizde özgür radikal hasarını önlemeye yardımcı olabilecek kuvvetli bir antioksidan olan ‘piperin’ bakımından zengindir. Piperin unsurunun bedende iltihabı azaltarak; nefes almayı güzelleştirdiği, ağrıyı ve ateşi düşürdüğü araştırmalarla kanıtlanmış. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, “Hastalandığınızda omletinize, çorbanıza ve yoğurdunuza karabiber eklediğinizde daha epey terlediğinizi ve daha sık idrara çıktığınızı fark edebilirsiniz. Bunlar bağışıklık sisteminizin çalıştığını gösteren güzel sinyallerdir ve bedeninizdeki toksinleri bu yollarla uzaklaştırdığına işaret eder” diyor.
Zencefil
Zencefil beden direnciniz düştüğü vakit içinderda ağrı kesici ve ateş düşürücü tesiriyle en düzgün yardımcı olabilecek bitkilerden biridir. Bu faydaların birden fazla zencefilin içeriğindeki ‘gingerol’ isimli etken unsurdan geliyor. Zerdeçal da içeriğindeki ‘kurkumin’ ismi verilen ana etken husus yardımıyla ağrı kesici ve ateş düşürücü tesiriyle yardımcı olabilecek en yeterli bitkiler içinde yer alıyor. Tesirlerini yitirmemeleri için zencefil ve zerdeçalı toz değil taze formlarında tüketmeye dikkat edin.
Tavuk suyu
Tavuk suyu ile yapılan çorbalar bedeninizin muhtaçlık duyduğu vitamin, mineral ve proteinleri bir bütün olarak içerisinde barındırıyor. Bilhassa de protein yapı taşı olan N-asetilsistein amino asidi; dışarıdan gelen bakterileri yakalayarak bedenden atılmasını sağlayan mukus katmanının daha faal çalışmasına yardım ediyor. Bakteriler bedeninizden uzaklaşınca ateşiniz de düşmeye başlıyor. Fakat tavuk suyunu elde ederken çok kalori içermesi niçiniyle kaynama daha sonrasında üstte biriken yağ katmanını ayırmayı ihmal etmeyin.
Kuşburnu çayı
Kuşburnu, antioksidan unsur olan ve meyvelere kırmızı-mavi rengini veren ‘antosiyanin’ pigmentinden güçlü bir besin. Antosiyanin kuvvetli anti-inflamatuar, antiviral ve bağışıklık artırıcı tesirlere sahip. Bu özellikleri yardımıyla ateşin düşmesine katkıda bulunuyor. Hastalık sürecinde günde 2 fincan kuşburnu çayı tüketebilirsiniz. Ayrıyeten yaban mersini, ahududu ve böğürtlen de antosiyanin pigmentinden varlıklı belirler içinde yer alıyor.
Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır
Kış aylarında en yaygın görülen hastalık belirtilerinden biri kuşkusuz yüksek ateş oluyor. Bu mevsimde çoklukla soğuk algınlığı ve grip niçiniyle oluşan yüksek ateş, Omicron varyantında da görülen belirtilerden. Çabucak hepimizi korkutan yüksek ateş aslında bağışıklık sistemimizin bedenimizdeki virüs ve bakteri üzere istenmeyen istilacıları ortadan kaldırmak için kullandığı yollardan biri. Lakin ateş fazla yükseldiğinde bedenimizde titreme, üşüme ve halsizlik üzere meseleler gelişiyor. Yüksek ateşin düşürülmesinde ilaçların yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmek için kâfi ve istikrarlı beslenmek epey kıymetli. Ayrıyeten birtakım besinler içeriklerindeki vitamin, mineral ve proteinler ile bedendeki iltihabın azalmasına, hücre güzelleşmesinin hızlanmasına, virüs ve bakterilerin bedenden uzaklaştırılmasına takviye olarak yüksek ateşin düşmesine de katkı sağlıyorlar! Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, “Hastalık sürecinde bağışıklık sistemini güçlendiren ve yüksek ateşi düşürmeye katkı sağlayan besinleri tüketmenizin yanı sıra artan beden ısısından dolayı bedende su kaybı meydana geldiği için günde kilo başına 35 ml su içtiğinizden de emin olmalısınız” diyor. Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, yüksek ateşin düşmesine yardım eden besinleri anlattı; değerli tekliflerde bulundu.
Somon
Somon balığı, hasta olduğunuzda tercih edebileceğiniz en uygun protein kaynaklarında birinci sıralarda yer alıyor. Bunun sebebi ise hem yumuşak yapısından dolayı kolay tüketilebilmesi birebir vakitte içerdiği EPA ve DHA üzere omega–3 yağ asitleri yardımıyla anti–inflamatuar tesir göstererek bağışıklık sisteminizin daha tesirli çalışmasına yardımcı olması. Yapılan çalışmalarda; yeteri kadar EPA ve DHA desteği alan yahut nizamlı yağlı balık tüketen bireylerde, beden ısısının yükselmesi ve enfeksiyon üzere durumlarda karşılık olarak artan bir protein olan CRP (C-Reaktif Protein) seviyesinin daha kolay düştüğü bildirilmiş. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, somon tüketimindeki en değerli noktanın ise pişirme metodu olduğunu belirterek, “Besin kıymetini kaybetmemesi için somon balığını asla kızartmayın, yağ eklemeden fırında pişirmeye itina gösterin” diyor.
Sarımsak
Sarımsağın içeriğindeki kükürtlü bileşiklerin, en hayli da ‘allisin’ unsurunun antibakteriyel özelliği yardımıyla yüksek ateşin düşürülmesine katkı sağladığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmış. Hasta olduğunuzda, yemeğinize ekleyeceğiniz sarımsak içerdiği allisin unsuru yardımıyla soğuk algınlığı yahut grip semptomlarıyla savaşmada yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, “Soğuk algınlığı ve grip üzere durumlarda sarımsak tüketiminizi arttırmak beden direncinizin artmasına ve ateşinizin düşmesine yardımcı oluyor. Fakat düşük tansiyon sorununuz var ise yahut kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, sarımsak tüketiminizi arttırmadan evvel kesinlikle hekiminize danışmanız gerekiyor” diyor.
Sızma zeytinyağı
Akdeniz diyetinin temelini oluşturan sızma zeytinyağı, tüketebileceğiniz en sağlıklı yağ çeşididir. Zeytinyağı içerdiği ‘oleocanthal’ hususu yardımıyla hücre hasarını onarıcı, iltihabı ve yüksek ateşi düşürücü özelliğe sahip. Oleocanthal hususunun aktifliği o kadar kuvvetli ki ilaçlar kadar tesirli olabileceği düşünülüp, üzerine araştırmalar yapılıyor. Zeytinyağı tüketirken içerdiği faydalı bileşiklerden azamî fayda görmek için rafine değil sızma çeşidini tercih edin, ayrıyeten günlük porsiyonunuzu aşmayın.
Karabiber
Karabiber, hücrelerinizde özgür radikal hasarını önlemeye yardımcı olabilecek kuvvetli bir antioksidan olan ‘piperin’ bakımından zengindir. Piperin unsurunun bedende iltihabı azaltarak; nefes almayı güzelleştirdiği, ağrıyı ve ateşi düşürdüğü araştırmalarla kanıtlanmış. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, “Hastalandığınızda omletinize, çorbanıza ve yoğurdunuza karabiber eklediğinizde daha epey terlediğinizi ve daha sık idrara çıktığınızı fark edebilirsiniz. Bunlar bağışıklık sisteminizin çalıştığını gösteren güzel sinyallerdir ve bedeninizdeki toksinleri bu yollarla uzaklaştırdığına işaret eder” diyor.
Zencefil
Zencefil beden direnciniz düştüğü vakit içinderda ağrı kesici ve ateş düşürücü tesiriyle en düzgün yardımcı olabilecek bitkilerden biridir. Bu faydaların birden fazla zencefilin içeriğindeki ‘gingerol’ isimli etken unsurdan geliyor. Zerdeçal da içeriğindeki ‘kurkumin’ ismi verilen ana etken husus yardımıyla ağrı kesici ve ateş düşürücü tesiriyle yardımcı olabilecek en yeterli bitkiler içinde yer alıyor. Tesirlerini yitirmemeleri için zencefil ve zerdeçalı toz değil taze formlarında tüketmeye dikkat edin.
Tavuk suyu
Tavuk suyu ile yapılan çorbalar bedeninizin muhtaçlık duyduğu vitamin, mineral ve proteinleri bir bütün olarak içerisinde barındırıyor. Bilhassa de protein yapı taşı olan N-asetilsistein amino asidi; dışarıdan gelen bakterileri yakalayarak bedenden atılmasını sağlayan mukus katmanının daha faal çalışmasına yardım ediyor. Bakteriler bedeninizden uzaklaşınca ateşiniz de düşmeye başlıyor. Fakat tavuk suyunu elde ederken çok kalori içermesi niçiniyle kaynama daha sonrasında üstte biriken yağ katmanını ayırmayı ihmal etmeyin.
Kuşburnu çayı
Kuşburnu, antioksidan unsur olan ve meyvelere kırmızı-mavi rengini veren ‘antosiyanin’ pigmentinden güçlü bir besin. Antosiyanin kuvvetli anti-inflamatuar, antiviral ve bağışıklık artırıcı tesirlere sahip. Bu özellikleri yardımıyla ateşin düşmesine katkıda bulunuyor. Hastalık sürecinde günde 2 fincan kuşburnu çayı tüketebilirsiniz. Ayrıyeten yaban mersini, ahududu ve böğürtlen de antosiyanin pigmentinden varlıklı belirler içinde yer alıyor.
Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır