FelsefeGezgini
Active member
Evet, bundan evvelki kısımda sizlerle Redmi Note 11S’i ele almıştık, bu kere da Redmi Note 11 Pro’ya bir arada yakından bakacağız. Bildiğiniz üzere Xiaomi, art geriye epeyce fazla telefon çıkartan bir şirket ve bu biçimdece epeyce da emsal modele imza atıyor. Her seride telefonları içinde fazlaca ince farklar olurken, bunlardan biri de Redmi Note 11 Pro oluyor.
bundan evvelki kısımda incelediğimiz Redmi Note 11S ile benzerlikler gösteren Redmi Note 11 Pro, 2021’in en uygun telefonlarından biri olan Redmi Note 10 Pro’nun devamı niteliğinde bir model. kuvvetli kameralara sahip, art yüzeyiyle cam, hoş bir tasarımı var ve selefine kıyasla en değerli farkı 5G dayanağını kazanması oluyor. Lakin kamera konusunda Note 10 Pro’nun eline su dökemiyor, kıymetli eksiklikler var; bu da işin enteresan tarafı.
Redmi Note 11 Pro’nun fiyatını hatırlayalım: Daha evvel 7 bin 215 TL demiştik, fakat hayli geçmeden fiyatı arttı ve bu içeriği üretirken fiyatı 8 bin TL’ye oturdu. Selef model Redmi Note 10 Pro da 6 bin 500 TL dolaylarında. Açıkçası Note 11 Pro’nun fiyatı yüksek. Başka rakip telefonlarla karşılaştırmayı ve hangisini almak lazım, neye yönelmek lazım sorusunun karşılığını ilerleyen adımlarda birlikte vereceğiz.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Tasarımı Nasıl?
Şimdi evvel Redmi Note 11 Pro’nun dizaynına bakalım, çünkü hoş bir model. Art yüzeyi cam gereç ile işlenmiş, köşeli sınırlarıyla dikkat çeken bir model olmuş Note 11 Pro. Bu istikametiyle biraz Sony’nin Xperia modellerine benzediğini söyleyebiliriz. Fakat art yüzeyde kavisli sınırın kullanılmamış olması, telefonu kalın göstermiş.
Telefonun etrafına baktığımızda, kulaklık girişinin tıpkı 10 Pro’da da olduğu üzere üst kısımda olduğunu görüyoruz. Onun yanında hoparlör mazgalı, mikrofon ve kızıl ötesi alıcı bulunuyor. Kızıl ötesi alıcının olması hoş bir ayrıntı; bu biçimdece Mi Remote uygulamasını kullanarak telefonu kozmik kumandaya dönüştürebiliyorsunuz.
Üst kenardaki hoparlöre, alt kenardaki hoparlör eşlik ediyor. Stereo hoparlöre sahip bir telefon Note 11 Pro ve bu tarafıyla çok başarılı. çok güzel bir ses performansı var; bu biçimdece oyun ve görüntü akışları için yeterli bir eküri olacaktır. Azamî ses düzeyi ve kâfi ölçüde orta – düşük frekanslarla hoparlörlerini çok beğendik. Tipik olarak ekranın altındaki hoparlör, üstteki hoparlörden daha fazla bas ses veriyor, lakin can sıkıcı bir eşitsizliğe şahit olmuyorsunuz.
Note 11 Pro’da parmak izi sensörü ve kamera yoluyla yüz tanıma özellikleri var. Parmak izi sensörü, güç butonuna entegre edilmiş. Süratli çalışıyor, çok sağlam yapıda bir modül.
SIM kart çekmecesi de telefonun altında. Çekmecede microSD kart yuvası da var. bu biçimdece telefonun hafızasını genişletebilirsiniz.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Ekran Özellikleri
Note 10 Pro’nun AMOLED ekranı, evvelki kuşağa nazaran büyük bir yükseltmeydi. Note 11 Pro’da ise selefe göre pek farlılık nazaranmiyoruz. Note 11 Pro’nun ekranı Redmi Note 10 Pro ile çok emsal yapıda. Ekran boyutu bir daha 6.67 inç olurken, panel değişmiş ve Super AMOLED’e geçilmiş. 120Hz tazeleme suratı korunan telefonda, parlaklık düzeyi 1200 nite kadar ulaşabiliyor. Ayrıyeten ekranın Gorilla Glass 5 düzeyinde muhafazalı yapıda olduğunu da söyleyelim.
Bu özellikler, açıkçası orta düzey bir telefon için çok tatmin edici tipten. Özelliklerin performansa yansıması da başarılı. Ekranın kontrastı neredeyse kusursuz olurken, gerek azamî parlaklık gerek renk canlılığıyla puan topluyor Note 11 Pro. Ekranın renk tonuyla da oynayabiliyorsunuz. Canlı, doygun ve standart biçimde belirleyebileceğiniz seçeneklerinin yanı sıra renk sıcaklığını istediğiniz üzere ayarlayabiliyorsunuz.
Ekran tazeleme suratının 120 Hz olması da değerli bir artı. bu biçimdece akıcı bir ekran tecrübesi sunan telefon, bilhassa yüksek tazeleme suratında oyun oynamaktan hoşlananlar için güzel bir model olacaktır.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Performansı Nasıl?
Peki, Note 11 Pro’nun performansı nasıl? Öncelikle telefonun Redmi Note 10 Pro’dan en değerli farkının işlemci değişikliği olduğunu söyleyelim. Selef modelde Snapdragon 732G işlemci kullanılırken, Note 11 Pro’da Snapdargon 695 işlemciye geçiş yapılmış. 6nm fabrikasyon sürecinin yapıtı olan bu işlemciyle birlikte de telefona 5G desteği kazandırılmış durumda. Ülkemizde çabucak hemen 5G olmasa da bir gün kullanıma açılırsa bundan bu telefonda faydalanılabilecek.
CPU performansı bakımından mütevazı iyileştirmeler sunan Note 11 Pro, sentetik testlerde de Note 10 Pro’ya bakılırsa yüzde 5 ila yüzde 10 içinde daha âlâ performans gösterebiliyor. İşlemcinin 8 çekirdeği, 2.2 GHz frekanslı 2 Kryo 660 Gold ve 6 adet 1.8 GHz frekanslı Kryo 660’dan oluşurken, grafik işlemci tarafında da Adreno 619 yer alıyor. İşin grafik tarafında fazla bir uygunlaştırma yok. Orta düzeyli oyunları yeterli biçimde oynayabilirsiniz, fakat ağır grafikli oyunlar için spesifik bir model olamıyor Note 11 Pro. Fakat Fortnite üzere oyunlarda 30 fps’lik performans yakalayabilirsiniz.
Telefonda 8 GB RAM bulunuyor. bir daha Note 11S modelinde olduğu üzere Note 11 Pro’da da +3 GB RAM kapasitesi depolama alanından ayrılabiliyor. Depolama alanı da 128 GB halinde. Dediğimiz üzere bu alanı da microSD kart yoluyla genişletebiliyorsunuz.
Android 11’i kullanan Note 11 Pro, bir daha Note 11S üzere MIUI 13 yazılımını kullanıyor. Xiaomi, son güncellemelerde bildirim çubuğunu da değiştirdi. Ekranın sağ tarafınca aşağı çektiğinizde ayarlar ve kısayol ekranı düşüyor, sol taraftan çektiğinizde ise bildirimlerinizi bakılırsabiliyorsunuz. Ana ekranı ister klasik, ister uygulama çekmecesi biçiminde özelleştirebiliyorsunuz.
MIUI’ın bu son sürümü, MIUI 12’ye kıyasla güç tüketiminde de yüzde 10’luk düşüş sağlamış. Güç idaresinde yapılan bu optimizasyon, telefonun pil ömrüne de katkı sağlamış durumda. Telefonu gün uzunluğu etkin olarak kullanırsanız, gece hala yüzde 35 oranında şarjının olduğunu görmeniz mümkün, lakin alışılmış ki bu kullanıma bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. YouTube’da 30 dakika görüntü izlediğimiz, WhatsApp görüşmeleri ve toplumsal medya takibi yaptığımız ve telefon konuşmalarının olduğu bir senaryoda bu türlü bir sonuç almayı başardık. Ha, daha ağır kullanırsanız, şüphesiz 5000 mAh batarya ne kadar geniş olsa da tüketmeyi başarırsınız. Lakin ölçülü kullanımlarda 2 günü epeyce rahat çıkartacağını söyleyebiliriz.
Şarj suratı ise sahiden harikulade. Telefonu 67W gücünde şarj ediyorsunuz ve bunun kararında da 15 dakika ortasında yüzde 48, yarım saat ortasında ise yüzde 75’ini doldurabiliyorsunuz. Telefonun tam kapasite şarj olma mühleti ise yalnızca 57 dakika sürüyor. Öte yandan bu telefonda kablosuz şarj arayanlar bir daha üzülecekler. Bu düzeydeki bir fazlaca telefon üzere Redmi Note 11 Pro da kablosuz şarjı desteklemiyor.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Kameralar
Son olarak kameralar gelecek olursak, Redmi Note 11 Pro’nun bu mevzuda selef model Redmi Note 10 Pro’dan daha yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Telefon kamera konusunda selefinin üzerine koyamadığı üzere, bir de birtakım noktalarda geriye gidiyor.
Redmi Note 11 Pro 5G’de 3’lü kamera kurulumu kullanılıyor. 108 MP birincil kamera, 8 MP ultra geniş açılı kamera ve 2 MP makro kamera. Birinci 2 kamera Redmi Note 10 Pro’nunkiyle birebir olurken, marko kameranın 5 MP’den 2 MP’e düşürülmüş olması baş karıştıracak cinsten. Dahası 4’üncü kamera olarak görmeye alıştığımız derinlik sensörü de çıkarılmış.
İş bununla da kalmıyor. Redmi Note 10 Pro’da 4K görüntü kayıt seçeneği vardı, Note 11 Pro’da ise lakin Full HD görüntü kaydı yapılabiliyor. Bunlar kıymetli kayıplar doğrusu, o manada büyük eksi puanlar olarak telefona dönüyor.
Telefonda, dediğimiz üzere ana kameramız 108 MP çözünürlüğünde Samsung ISOCELL HM2 sensörü temel alıyor. Sağlam bir kamera, fakat üst seviye olmayan bir sensör. Evvelki model ile bu manada eşit davranıyor Note 11 Pro. Hoş kareler yakaladığını ise gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Bilhassa gün ışığında yapılan çekimler çok hoş, düşük ışıkta çekimleri de gece modu ile büyük ölçüde iyileştirebiliyorsunuz ve hoş kareler elde edebiliyorsunuz.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro ile çekilen fotoğrafları çabucak üstteki görüntüde bulabilirsiniz.
Sonuç
Evet, tüm bunları söylemiş oldukten daha sonra artık bir de finalde Redmi Note 11 Pro’yu değerlendirelim. Öncelikle şunun altını çizelim, oyun oynamak için bir akıllı telefon arıyorsanız orta segmentte alabileceğiniz en kuvvetli oyun telefonu bu değil. Bunun yanı sıra bahsettiklerimiz ışığında kamera konusunda da selefinin gerisine düşüyor, o niçinle daha yeterli bir kamera arıyorsanız Note 10 Pro’ya bakabilirsiniz. Bunların haricinde POCO X3 GT de hoş bir seçenek. Emsal ekran ve kameranın yanı sıra daha kuvvetli bir donanım ile geliyor ve fiyatı da nispeten daha uygun. Tıpkı şey, Galaxy A52s için de geçerli. Snapdragon 778G işlemcisi ve kameralarıyla birlikte Redmi Note 11 Pro’yu geride bırakmayı başarıyor ve bir daha fiyatı da daha uygun.
Şimdi tüm bunlara baktığımızda, açıkçası rekabette Redmi Note 11 Pro’nun pek talihi olmadığını söylemek lazım, doğruya yanlışsız. Lakin kendi ortasında değerlendirirsek, tasarımı, ekranı, pil ömrü, hoparlörleri ve kâfi performansıyla güzel bir seçenek. Kamera noktasında da geriye gidilmese rakipleri karşısında biraz da olsa talihi olabilirdi. Fakat bu haliyle pek de alımlı bir seçenek olamıyor maalesef.
Okumaya devam et...
bundan evvelki kısımda incelediğimiz Redmi Note 11S ile benzerlikler gösteren Redmi Note 11 Pro, 2021’in en uygun telefonlarından biri olan Redmi Note 10 Pro’nun devamı niteliğinde bir model. kuvvetli kameralara sahip, art yüzeyiyle cam, hoş bir tasarımı var ve selefine kıyasla en değerli farkı 5G dayanağını kazanması oluyor. Lakin kamera konusunda Note 10 Pro’nun eline su dökemiyor, kıymetli eksiklikler var; bu da işin enteresan tarafı.
Redmi Note 11 Pro’nun fiyatını hatırlayalım: Daha evvel 7 bin 215 TL demiştik, fakat hayli geçmeden fiyatı arttı ve bu içeriği üretirken fiyatı 8 bin TL’ye oturdu. Selef model Redmi Note 10 Pro da 6 bin 500 TL dolaylarında. Açıkçası Note 11 Pro’nun fiyatı yüksek. Başka rakip telefonlarla karşılaştırmayı ve hangisini almak lazım, neye yönelmek lazım sorusunun karşılığını ilerleyen adımlarda birlikte vereceğiz.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Tasarımı Nasıl?
Şimdi evvel Redmi Note 11 Pro’nun dizaynına bakalım, çünkü hoş bir model. Art yüzeyi cam gereç ile işlenmiş, köşeli sınırlarıyla dikkat çeken bir model olmuş Note 11 Pro. Bu istikametiyle biraz Sony’nin Xperia modellerine benzediğini söyleyebiliriz. Fakat art yüzeyde kavisli sınırın kullanılmamış olması, telefonu kalın göstermiş.
Telefonun etrafına baktığımızda, kulaklık girişinin tıpkı 10 Pro’da da olduğu üzere üst kısımda olduğunu görüyoruz. Onun yanında hoparlör mazgalı, mikrofon ve kızıl ötesi alıcı bulunuyor. Kızıl ötesi alıcının olması hoş bir ayrıntı; bu biçimdece Mi Remote uygulamasını kullanarak telefonu kozmik kumandaya dönüştürebiliyorsunuz.
Üst kenardaki hoparlöre, alt kenardaki hoparlör eşlik ediyor. Stereo hoparlöre sahip bir telefon Note 11 Pro ve bu tarafıyla çok başarılı. çok güzel bir ses performansı var; bu biçimdece oyun ve görüntü akışları için yeterli bir eküri olacaktır. Azamî ses düzeyi ve kâfi ölçüde orta – düşük frekanslarla hoparlörlerini çok beğendik. Tipik olarak ekranın altındaki hoparlör, üstteki hoparlörden daha fazla bas ses veriyor, lakin can sıkıcı bir eşitsizliğe şahit olmuyorsunuz.
Note 11 Pro’da parmak izi sensörü ve kamera yoluyla yüz tanıma özellikleri var. Parmak izi sensörü, güç butonuna entegre edilmiş. Süratli çalışıyor, çok sağlam yapıda bir modül.
SIM kart çekmecesi de telefonun altında. Çekmecede microSD kart yuvası da var. bu biçimdece telefonun hafızasını genişletebilirsiniz.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Ekran Özellikleri
Note 10 Pro’nun AMOLED ekranı, evvelki kuşağa nazaran büyük bir yükseltmeydi. Note 11 Pro’da ise selefe göre pek farlılık nazaranmiyoruz. Note 11 Pro’nun ekranı Redmi Note 10 Pro ile çok emsal yapıda. Ekran boyutu bir daha 6.67 inç olurken, panel değişmiş ve Super AMOLED’e geçilmiş. 120Hz tazeleme suratı korunan telefonda, parlaklık düzeyi 1200 nite kadar ulaşabiliyor. Ayrıyeten ekranın Gorilla Glass 5 düzeyinde muhafazalı yapıda olduğunu da söyleyelim.
Bu özellikler, açıkçası orta düzey bir telefon için çok tatmin edici tipten. Özelliklerin performansa yansıması da başarılı. Ekranın kontrastı neredeyse kusursuz olurken, gerek azamî parlaklık gerek renk canlılığıyla puan topluyor Note 11 Pro. Ekranın renk tonuyla da oynayabiliyorsunuz. Canlı, doygun ve standart biçimde belirleyebileceğiniz seçeneklerinin yanı sıra renk sıcaklığını istediğiniz üzere ayarlayabiliyorsunuz.
Ekran tazeleme suratının 120 Hz olması da değerli bir artı. bu biçimdece akıcı bir ekran tecrübesi sunan telefon, bilhassa yüksek tazeleme suratında oyun oynamaktan hoşlananlar için güzel bir model olacaktır.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Performansı Nasıl?
Peki, Note 11 Pro’nun performansı nasıl? Öncelikle telefonun Redmi Note 10 Pro’dan en değerli farkının işlemci değişikliği olduğunu söyleyelim. Selef modelde Snapdragon 732G işlemci kullanılırken, Note 11 Pro’da Snapdargon 695 işlemciye geçiş yapılmış. 6nm fabrikasyon sürecinin yapıtı olan bu işlemciyle birlikte de telefona 5G desteği kazandırılmış durumda. Ülkemizde çabucak hemen 5G olmasa da bir gün kullanıma açılırsa bundan bu telefonda faydalanılabilecek.
CPU performansı bakımından mütevazı iyileştirmeler sunan Note 11 Pro, sentetik testlerde de Note 10 Pro’ya bakılırsa yüzde 5 ila yüzde 10 içinde daha âlâ performans gösterebiliyor. İşlemcinin 8 çekirdeği, 2.2 GHz frekanslı 2 Kryo 660 Gold ve 6 adet 1.8 GHz frekanslı Kryo 660’dan oluşurken, grafik işlemci tarafında da Adreno 619 yer alıyor. İşin grafik tarafında fazla bir uygunlaştırma yok. Orta düzeyli oyunları yeterli biçimde oynayabilirsiniz, fakat ağır grafikli oyunlar için spesifik bir model olamıyor Note 11 Pro. Fakat Fortnite üzere oyunlarda 30 fps’lik performans yakalayabilirsiniz.
Telefonda 8 GB RAM bulunuyor. bir daha Note 11S modelinde olduğu üzere Note 11 Pro’da da +3 GB RAM kapasitesi depolama alanından ayrılabiliyor. Depolama alanı da 128 GB halinde. Dediğimiz üzere bu alanı da microSD kart yoluyla genişletebiliyorsunuz.
Android 11’i kullanan Note 11 Pro, bir daha Note 11S üzere MIUI 13 yazılımını kullanıyor. Xiaomi, son güncellemelerde bildirim çubuğunu da değiştirdi. Ekranın sağ tarafınca aşağı çektiğinizde ayarlar ve kısayol ekranı düşüyor, sol taraftan çektiğinizde ise bildirimlerinizi bakılırsabiliyorsunuz. Ana ekranı ister klasik, ister uygulama çekmecesi biçiminde özelleştirebiliyorsunuz.
MIUI’ın bu son sürümü, MIUI 12’ye kıyasla güç tüketiminde de yüzde 10’luk düşüş sağlamış. Güç idaresinde yapılan bu optimizasyon, telefonun pil ömrüne de katkı sağlamış durumda. Telefonu gün uzunluğu etkin olarak kullanırsanız, gece hala yüzde 35 oranında şarjının olduğunu görmeniz mümkün, lakin alışılmış ki bu kullanıma bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. YouTube’da 30 dakika görüntü izlediğimiz, WhatsApp görüşmeleri ve toplumsal medya takibi yaptığımız ve telefon konuşmalarının olduğu bir senaryoda bu türlü bir sonuç almayı başardık. Ha, daha ağır kullanırsanız, şüphesiz 5000 mAh batarya ne kadar geniş olsa da tüketmeyi başarırsınız. Lakin ölçülü kullanımlarda 2 günü epeyce rahat çıkartacağını söyleyebiliriz.
Şarj suratı ise sahiden harikulade. Telefonu 67W gücünde şarj ediyorsunuz ve bunun kararında da 15 dakika ortasında yüzde 48, yarım saat ortasında ise yüzde 75’ini doldurabiliyorsunuz. Telefonun tam kapasite şarj olma mühleti ise yalnızca 57 dakika sürüyor. Öte yandan bu telefonda kablosuz şarj arayanlar bir daha üzülecekler. Bu düzeydeki bir fazlaca telefon üzere Redmi Note 11 Pro da kablosuz şarjı desteklemiyor.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Kameralar
Son olarak kameralar gelecek olursak, Redmi Note 11 Pro’nun bu mevzuda selef model Redmi Note 10 Pro’dan daha yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Telefon kamera konusunda selefinin üzerine koyamadığı üzere, bir de birtakım noktalarda geriye gidiyor.
Redmi Note 11 Pro 5G’de 3’lü kamera kurulumu kullanılıyor. 108 MP birincil kamera, 8 MP ultra geniş açılı kamera ve 2 MP makro kamera. Birinci 2 kamera Redmi Note 10 Pro’nunkiyle birebir olurken, marko kameranın 5 MP’den 2 MP’e düşürülmüş olması baş karıştıracak cinsten. Dahası 4’üncü kamera olarak görmeye alıştığımız derinlik sensörü de çıkarılmış.
İş bununla da kalmıyor. Redmi Note 10 Pro’da 4K görüntü kayıt seçeneği vardı, Note 11 Pro’da ise lakin Full HD görüntü kaydı yapılabiliyor. Bunlar kıymetli kayıplar doğrusu, o manada büyük eksi puanlar olarak telefona dönüyor.
Telefonda, dediğimiz üzere ana kameramız 108 MP çözünürlüğünde Samsung ISOCELL HM2 sensörü temel alıyor. Sağlam bir kamera, fakat üst seviye olmayan bir sensör. Evvelki model ile bu manada eşit davranıyor Note 11 Pro. Hoş kareler yakaladığını ise gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Bilhassa gün ışığında yapılan çekimler çok hoş, düşük ışıkta çekimleri de gece modu ile büyük ölçüde iyileştirebiliyorsunuz ve hoş kareler elde edebiliyorsunuz.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro ile çekilen fotoğrafları çabucak üstteki görüntüde bulabilirsiniz.
Sonuç
Evet, tüm bunları söylemiş oldukten daha sonra artık bir de finalde Redmi Note 11 Pro’yu değerlendirelim. Öncelikle şunun altını çizelim, oyun oynamak için bir akıllı telefon arıyorsanız orta segmentte alabileceğiniz en kuvvetli oyun telefonu bu değil. Bunun yanı sıra bahsettiklerimiz ışığında kamera konusunda da selefinin gerisine düşüyor, o niçinle daha yeterli bir kamera arıyorsanız Note 10 Pro’ya bakabilirsiniz. Bunların haricinde POCO X3 GT de hoş bir seçenek. Emsal ekran ve kameranın yanı sıra daha kuvvetli bir donanım ile geliyor ve fiyatı da nispeten daha uygun. Tıpkı şey, Galaxy A52s için de geçerli. Snapdragon 778G işlemcisi ve kameralarıyla birlikte Redmi Note 11 Pro’yu geride bırakmayı başarıyor ve bir daha fiyatı da daha uygun.
Şimdi tüm bunlara baktığımızda, açıkçası rekabette Redmi Note 11 Pro’nun pek talihi olmadığını söylemek lazım, doğruya yanlışsız. Lakin kendi ortasında değerlendirirsek, tasarımı, ekranı, pil ömrü, hoparlörleri ve kâfi performansıyla güzel bir seçenek. Kamera noktasında da geriye gidilmese rakipleri karşısında biraz da olsa talihi olabilirdi. Fakat bu haliyle pek de alımlı bir seçenek olamıyor maalesef.
Okumaya devam et...