Ukrayna krizi piyasalar için belirleyici olmayı sürdürecek

DoğaHayranı

Active member
Ukrayna krizi piyasalar için belirleyici olmayı sürdürecek
Bugün Ne Bekliyoruz?

Global piyasalarda Ukrayna krizinin tesirleri hissedilmeye devam ediyor. Asya pay senetleri yeni haftaya dalgalı bir seyirle başladı. Bu sabah Japonya ve Güney Kore endekslerinde müspet bir seyir görmekteyiz. Hong Kong pay senetlerinde %0,80’in üzerinde kayıplar hâkim. Çin ana kara paylarında karışık bir seans izlenmekte. ABD endeksleri cuma gününü kuvvetli yükselişlerle kapatırken vadeliler haftaya %1,5’in üzerinde kayıplarla başlanacağını işaret etmektedir. Haftanın birinci süreç gününde petrol vadelileri %5’in üzerinde primli seyrediyor; bu sabah Brent petrol kontratları 105USD düzeyinin üzerini gördü. Ons altın %1 yükselişle bir daha 1.900USD’yi aştı. Rusya’nın geçen hafta Ukrayna’yı işgali başlaması daha sonrasında pay senedi piyasalarındaki volatil seyir devam etmektedir. Savaşın beşinci gününe girilirken Rus güçlerinin Kiev’e yanlışsız ilerlediği istikametinde haberler mevcut. Rusya’ya karşı, ABD ve Avrupa ülkelerinin kimi Rus bankalarının swift sisteminden çıkarılması üzere birtakım yeni yaptırımlara yöneldiğini görmekteyiz. Öbür yandan Ukrayna Devlet Lideri Zelenski müzakere masasına oturma sinyali verdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafınca yapılan açıklamaya göre Ukrayna ve Rusya temsilcileri Ukrayna-Belarus hududunda ön şartsız olarak görüşme konusunda anlaştı. Ukrayna krizine ait gelişmeler kısa vadede piyasalar için belirleyici olmayı sürdürecektir. Türk lirası cinsi varlıklarda global piyasalardaki çalkantıya paralel olarak volatil seyrin sürmesini beklemekteyiz.

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu?

Avrupa pay endeksleri haftanın son süreç gününde %3’ün üzerinde artış kaydederek olumlu görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %3,67, FTSE 100 Endeksi %3,91 ve CAC 40 Endeksi %3,55 oranında arttı. ABD pay endekslerindeki üst taraflı harekette Dow Jones Endeksi %2,51 ile öncü oldu. S&P 500 Endeksi %2,24 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,64’lük artış kaydetti. EUR/USD paritesi %0,6 artarak 1,127’ye yükseldi. Buna rağmen Dolar Endeksi (DXY) misal oranda düşerek 96,6 puana geriledi. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi %1,96 seviyesinde stabil kaldı. Ons altın, Ukrayna krizine yönelik yapılan barışçıl davetlerin tesiri ile %0,39 kıymet kaybetti ve 1.891USD oldu. Paralelinde Brent Petrol, %1,4 düşerek varil başına 94USD’ye geriledi. ABD’de enflasyon göstergesi olarak takip edilen PCE verisi Ocak’ta aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %6,1 arttı. Yıllık artış, 1982’den beri görülen en yüksek artış olarak kayda geçti. Çekirdek PCE de yıllık bazda %5,2 ile beklentilere paralel arttı. şahsi harcamalar yüksek enflasyona rağmen Ocak’ta beklentileri aşarak aylık bazda %2,1 arttı. şahsi gelirler ise ilgili periyotta değişim göstermedi. Ülkede bekleyen konut satışları endeksi Ocak’ta piyasa beklentilerinin bilakis %5,7 azalarak 109,5 kıymetine geriledi.

Cuma günü global borsalara paralel olarak BİST100 Endeksi’nde üst istikametli hareket gerçekleşti. Endeks, %5,46 artarak haftayı 1.952,4 puandan tamamladı. USD/TRY ve EUR/TRY kurları sırasıyla %1,73-%1,15 düştü. Reaksiyon satışları kur tarafındaki gerilemede tesirli oldu. Hem ons altın tıpkı vakitte kurdaki gerilemeye bağlı olarak gram altın %2’ye varan paha kaybı ile 838 TL oldu. TÜİK’in Şubat ayına ait deklare ettiğı datalara göre ekonomik itimat endeksi aylık bazda %2,6 azalarak 98,2 pahasına düştü. Ekonomik itimat endeksinin 100’den küçük olması genel ekonomik duruma ait karamsarlığı gösteriyor. TÜRKBESD bilgilerine bakılırsa 6 ana eserde beyaz eşya satışları Ocak ayında yıllık bazda %16 düşerek 561.442 adet oldu. Beyaz eşya üretimi ise yıllık bazda %12 düşüşle 2,37mn adet olarak kaydedildi. Beyaz eşya ihracatında da %30’luk gerileme gerçekleşti.

Kaynak Piramit Menkul Değerler
Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır
 
Üst