FelsefeGezgini
Active member
Telefonum hacklendi mi? Hacklenen telefon nasıl anlaşılır sorusu son senelerda internette arananlar içinde. Aşağıda yer alan ipuçlarından biri yahut bilhassa birden çoksını yaşıyorsanız telefonunuz hacklenmiş olabilir. İşte telefonun hacklendiğini gösterebilecek 10 ipucu…
Telefonun Hacklendiğini Gösteren İpuçları
Chip.de ise hücuma uğramış bir android cep telefonunun belirtilerini şöyleki sıralıyor:
Pekala, bir cep telefonu nasıl hacklenebilir ve kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte kimi ikazlar ve tavsiyeler:
Kaspersky’nin ve mevzu hakkında bilgi paylaşan öteki uzman kuruluşların sıraladığı telefonun hacklenmesine karşı alınabilecek kimi tedbirler şöyleki:
Telefonun Hacklendiğini Gösteren İpuçları
Garip Pencereler: Nortun’un paylaştığı bilgilere göre telefonunuzda beliren parlak, yanıp sönen reklamlar makus hedefli yazılım olduğunu gösterebilir.
Sizin yapmadığınız aramalar: Telefonunuzda sizin yapmadığınız metin yahut aramalar fark ederseniz bu da bir ipucu olabilir.
Yüksek data kullanması: Cep telefonlarında artan bilgi kullanmasının, yeni bir uygulama üzere bir fazlaca sebebi olabilir. Lakin telefondaki tüm davranışlarınız aynıysa lakin data kullanması garip bir biçimde arttıysa bu bahis araştırmaya kıymet.
Sizin indirmediğiniz uygulamalar: Yeni bir telefon aldınız ve çoklukla öncesinden indirilmiş uygulamalar olacaktır. Lakin mevcut telefonunuzda sizin indirmediğiniz uygulamalar ortaya çıkarsa bu makus bir yazılıma işaret edebilir.
Pilin çabuk bitmesi: Telefonunuzu eskisi üzere kullanıyorsunuz lakin pil tüketimi garip bir biçimde arttı… Bu mevzuya da dikkat etmek de yarar var.
Toplumsal hesaplarda olağandışılıkı: Telefonunuza bağlı toplumsal medya yahut e-posta hesabınızda tanınmayan hareketler, etkinlikler var ise, bu da bir bilgisayar korsanını işarete edebilir.
Sizin başlatmadığınız bildiri ya da aramalar: Telefonunuzda bilmediğiniz arama ya da bildiriler var ise bu da kuşkulu duruma işaret eder.
Chip.de ise hücuma uğramış bir android cep telefonunun belirtilerini şöyleki sıralıyor:
Kendinizi hacklenmiş üzere hissediyorsanız, yapmanız gereken birinci şey cep telefonu faturanıza bakmaktır. Berbat gayeli uygulamalar çoklukla değerli metin iletileri gönderir yahut fark edilmeden özel numaralara davet yapar. Kablosuz servis sağlayıcınız aracılığıyla üçüncü taraf erişimini engelleyebilirsiniz.
Bilgi kullanmasını denetim edin. Görünürde bir sebep yokken çok bilgi tüketen uygulamalar bulursanız dikkatli olun. Ayrıyeten telefonunuzdaki para ve mail hesaplarınızı da denetim etmelisiniz. Şifreleri değiştirin ve cep telefonunuzu bir antivirüs programı ile denetim ettirin. Kuşkunuz var ise, banka hesaplarını bile engellemelisiniz.
Telefonunuz fazlaca yavaşlamışsa: Rastgele bir sebep yokken telefonunuz bir anda yavaşlıyorsa bu incelemeye kıymet bir durum zira makûs maksatlı yazılımlar çoklukla art planda görünmeden çalışır.
Gezinirken, biroldukca web sitesi birdenbire olağandan büsbütün farklı görünüyor mu? Bu beraberinde bir virüsün belirtisi olabilir.
Chip.de atağa uğramış bir iPhone’un da Android’le birebir belirtileri gösterdiğini bildiriyor. Taarruza karşı yalnızca emniyetli kaynaklardan uygulamalar indirin, hesaplarınızı olağandışı hareketlere karşı tertipli olarak takip edin.
Apple, bilgisayar korsanlarının telefonunuzun denetimini ele geçirmesini pek zorlaştırıyor. App Store inançlıdır ve her uygulama Apple tarafınca elle denetim edilir. Şayet jailbreak yapımış bir iPhone yoksa içiniz daha rahat olabilir.
Halihazırda jailbreak yapılmış bir iPhone’unuz yoksa endişelenmenize gerek yok. İPhone’unuzu jailbreak yaptıysanız, üstteki adımları izlemelisiniz.
Pekala, bir cep telefonu nasıl hacklenebilir ve kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte kimi ikazlar ve tavsiyeler:
Berbat maksatlı yazılım: Berbat hedefli yazılımlardan korunmak için için Google Play Store yahut Apple App Store’dan uygulamalar daha sağlıklı olacaktır. Uygulama incelemelerini okuyun. Bilmediğiniz, güvenmediğiniz uygulamaları indirmeyin. Uygulama için listelenen geliştiriciyi de denetim edin, yanlışsız olmalı.
Berbat maksatlı irtibat: Bilmediğiniz bir göndericiden gelen e-postaları, metinleri açmayın, ortasındaki temasları, ekleri indirmeyin. Bu hususta fatura, kargo üzere kullanıcıyı açmaya teşvik eden mailler gelebilir. Gönderen adres kuşkulu ise inanmayın ve açmayın.
İnançlı olmayan Wi-Fİ Ağı: Herkese açık Wi-Fi ağları hacklenmeye karşı telefonunuzu savunmasız bırakabilir.
Kaspersky’nin ve mevzu hakkında bilgi paylaşan öteki uzman kuruluşların sıraladığı telefonun hacklenmesine karşı alınabilecek kimi tedbirler şöyleki:
İnançsız, bilinmeyen uygulamaları indirmeyin
Telefonunuza jailbreak yapmayın: Jailbrekaing, telefonun güvenlik hudutlarını gevşetip inançlı olmayan uygulama mağazalarından indirmenize müsaade verse de, taarruza uğrama riskini artırır. Telefon makûs gayeli yazılım yahut casus yazılımlara karşı savunmasız kalabilir.
Telefonunuzu yanınızdan ayırmayın.
Şifre kilidi ve kolay bulunmayacak şifreler kullanın. Doğum tarihi üzere kolaylıkla varsayım edilebilin, 1234 üzere kolay bulunabilecek şifreler tercih etmeyin.
Cep telefonunuzda şifre saklamayın.
Tarayıcı geçmişinizi sık sık temizleyin
Kayıp aygıt izleme hizmetini aktifleştirin
Kullanmadığınız vakit içinderda aygıtlarınızda Bluetooth’u devre dışı bırakın .
Muteber bir dostunuzdan belge göndermiyor yahut almıyorsanız, AirDrop yahut Fast Share üzere Bluetooth’a dayanan evrak paylaşım hizmetlerini devre dışı bırakın.
Uygulamaları şimdiki tutun
İki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) aktifleştirin.
VPN olmadan herkese açık Wi-Fi kullanmayın.
Eski Hack halleri Hala İşe Yarıyor!
Hack’lenen 94.000 Bitcoin Ele Geçirildi, New York’lu Çift Tutuklandı!
Whatsapp’ta engellendiğimi nasıl anlarım?
Android’de uygulama gizleme nasıl yapılır?