MEB’den 2,5 ayda 6 bin 869 tasarım tescili rekoru

DoğaHayranı

Active member
MEB’den 2,5 ayda 6 bin 869 tasarım tescili rekoru
Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), bilim ve sanat merkezleri (BİLSEM), olgunlaşma enstitüleri ve mesleksel ve teknik Anadolu liseleri başta olmak üzere öteki ortaöğretim kurumlarının tamamında fikrî mülkiyet ve sınai hakları çalışmaları kapsamında patent, faydalı model, tasarım ve marka çalışmalarına tartı vermeye devam ediyor.

MEB, 2021 yılında 1.441 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescilini alarak kendi rekorunu kırmıştı. 2022 yılı gayesi ise 7 bin 500 eser tescili olarak belirlendi.

2022 yılında tüm ünitelerden iki ay üzere kısa müddette 127 patent, 356 faydalı model, 7.702 tasarım ve 46 marka olmak üzere 8 bin 277 eser tesciline müracaatta bulunuldu. Şu ana kadar 6 bin 869 eserin tasarım tescili onaylandı.

2,5 ayda 2022 yıl sonu maksadının %92’sine ulaşıldı

Mevzu ile ilgili bir kıymetlendirme yapan Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer şunları söylemiş oldu:

“MEB olarak mesleksel eğitim, BİLSEM, olgunlaşma enstitüleri ve tüm lise tiplerinde fikrî mülkiyet konusunda 2021 yılında fazlaca değerli bir ara aldık. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığımızla yaptığımız iş birliği ile 81 vilayette yönetici ve öğretmenlerimize fikrî mülkiyet süreçleri ile ilgili eğitimleri tamamladık. Ayrıyeten Bakanlık bünyesinde 81 vilayette yürütülen çalışmaların uyumunu sağlamak ve gerekli takviyesi vermek üzere fikrî mülkiyet ofisi kurduk. 2021 yılında bu çalışmalar meyvesini vererek 1.441 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescilini aldık. 2022 yılında tescil maksadımızı 7 bin 500’e çıkarttık. 2022 yılında tüm eğitim kurum ve okullarımızda öğretmen ve öğrencilerimizin ağır çalışmaları sonunda şu ana kadar 127 patent, 356 faydalı model, 7.702 tasarım ve 46 marka olmak üzere 8 bin 277 eser tesciline müracaatta bulunuldu. Birinci değerlendirmeler sonunda 6 bin 869 eserin tasarım tescili onaylandı. bu biçimdece 2022 yılının birinci 2,5 ayında yıl sonu maksadımızın %92’sine ulaşmış olduk. Mevcut müracaatların kıymetlendirme süreçleri ile birlikte yeni müracaatlar da yapılmaya devam ediyor. Gelinen nokta pek sevindirici. bu biçimdece fikrî mülkiyet ve sınai haklarla ilgili ortaöğretim kurumlarımızda ve Bakanlığımızda oluşan tecrübe ve kültür daima güçleniyor. Bu çalışmalar, gelecekte epeyce daha güzel bir noktaya taşınacaktır. Bu süreçleri başarılı bir biçimde yürüten tüm çalışma arkadaşlarıma 81 vilayet Ulusal Eğitim Müdürümüze ve okul yöneticilerimize, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum.”

Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır