Iş yerinde en çok strese neden olan faktör ?

Tolga

New member
İş Yerinde En Çok Strese Neden Olan Faktör: Bir Hikâye Üzerinden Değerlendirme

Bir Ofis Gününde: Stressiz Olmanın Zorluğu

Herkese merhaba, bugün sizlerle uzun zaman önce yaşadığım bir ofis deneyimimi paylaşmak istiyorum. Belki de hepimizin aşina olduğu bir durumdur: Strese girmemek, bir noktada dayanılmaz hale gelir. İşyerinde stresin neden kaynaklandığını düşündüğümde, o günden aklıma gelmeyen, unutamadığım bir öğreti vardı. Hepimizin işyerinde karşılaştığı stres faktörlerinin farklılık gösterdiğini ve bazen bu durumların, kişisel tutumlarımıza ve toplumsal normlara bağlı olarak değiştiğini düşündüm. O anı sizinle paylaşmak istiyorum, belki de hepimizin düşünmesi gereken şeylere ışık tutabilir.

Bir sabah, ofise adımımı attım ve hemen masasındaki dosyaları karıştırmaya başlayan Serdar’ı gördüm. Serdar, genellikle sakin ve çözüm odaklı bir insandı. Ancak, o günkü tavırları, her zamanki halinden oldukça farklıydı. Yanına gidip “Her şey yolunda mı?” diye sordum. Gözleri biraz dağınıktı, birden fazla işi aynı anda çözmeye çalışıyordu.

“Büyük bir projeye başlamak zorundayım, çok fazla şey var kafamda,” dedi, ama yüzündeki ifadeye bakınca, bir şeyin daha derin olduğunu anlamam zor olmadı. Hemen bir arkadaşım olan Ayşe’nin yanına gittim. Ayşe, her zaman herkesin duygularına saygı gösterir, her durumda empatik yaklaşırdı. Ayşe de aynı gün stres altındaydı ama bir şekilde durumu biraz daha sakinleştirip içinden çözmeye çalışıyordu. Ayşe, işi ve duyguları arasındaki dengeyi korumaya çalışıyordu. “Serdar biraz kafası karışık, bana ne anlatmak istediğini bilmiyorum ama stres çok fazla” dedim. Ayşe de başını sallayarak, "İş yerindeki stresin kaynağı, belki de birden fazla farklı işin aynı anda yapılması gerekliliğinden kaynaklanıyordur," diye ekledi.

İşte, ofisteki o günün gerçeği, iş yerinde en çok strese neden olan faktörün aslında çok yönlü olduğu gerçeğiydi: Bazen işler, bazı insanların daha stratejik çözüm odaklı yaklaşmasını zorlaştırabiliyor, bazen ise empatik ve ilişkisel bakış açısı, herkesin yükünü anlamaya çalışan ama kendi duygusal sağlığını göz ardı eden bir kişiyi ortaya çıkarabiliyor.

Çözüm Odaklılık vs Empati: Farklı Yaklaşımlar, Ortak Stres

Serdar, iş dünyasında her zaman çözüm odaklı yaklaşan biriydi. O, problemi tanımlayıp hemen çözüm arayarak, işleri çözmeye çalışan biriydi. Ancak bazen onun bu yaklaşımı, problemleri daha da büyütebiliyordu. Stresin altında yatan sebeplerden biri de buydu: Tek bir çözüm yolu aramak, her zaman her problemi çözemiyordu. İşin içinde insanlar varsa, tek bir strateji her zaman geçerli olmayabiliyor.

Ayşe’nin empatik yaklaşımı ise farklıydı. O, duyguları ve ilişkileri ön planda tutarak, her birinin bireysel ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyordu. Ancak, bazen onun da yaşadığı bir sorundu: Empatik bakış açısı, herkese yardımcı olma isteği, zaman zaman onun sınırlarını aşmasına neden oluyordu. Kendini fazla yıpratıyor, diğerlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için fazla zaman harcıyordu.

İşyerindeki stres genellikle, bu iki yaklaşımın bir arada çarpışmasından doğuyordu. Bir yanda “İşi çözmeliyim” diyen bir yaklaşım, diğer yanda “İnsanları anlamalıyım” diyen bir başka yaklaşım. İkisi de önemli ama işin içinde stresli durumlarla başa çıkabilmek için doğru dengeyi bulmak gerekiyor.

Stresin Toplumsal Boyutları: Geçmişten Günümüze İş Yeri Dinamikleri

İş yerindeki stres, yalnızca bireysel bir problem değil, aynı zamanda toplumsal bir sorun da olabilir. İş dünyası, tarihsel olarak erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımlarının daha fazla kabul gördüğü bir yerdi. Kadınların ise daha çok empatik ve ilişkisel yaklaşımları, çoğu zaman göz ardı ediliyordu. Bu dengeyi kurmak, yalnızca çalışanların değil, şirketlerin de sorumluluğuydu.

Bir zamanlar iş yerlerinde, yalnızca bireysel başarı ön plandaydı. Ancak günümüzde, ekip çalışması, insan ilişkileri ve empati daha fazla vurgulanıyor. Kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasıyla, iş yerlerinde duygusal zekânın önemi artmışken, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı da hala iş dünyasında çok değerli bir beceri olarak görülüyor.

Bugün, özellikle genç nesiller, iş yerinde sadece profesyonel başarıyı değil, aynı zamanda bir insan olarak değerli hissetmeyi de ön planda tutuyor. Bu, iş yerindeki stresi daha fazla tartışmamıza neden oluyor. Birçok şirket, çalışanlarının stresini önlemek için daha fazla empatik yaklaşımlar benimsemeye başlıyor. Ancak, bu geçiş süreci bazen karmaşık olabiliyor. Çalışanların talepleri, toplumun geçmişten getirdiği beklentilerle karşı karşıya gelebiliyor.

Sonuç: Stresin Farklı Boyutları ve Çözüm Yolları

Serdar ve Ayşe’nin farklı yaklaşımları, aslında iş yerindeki stresi yansıtan bir mikrokosmosdu. Her birey, kişiliği ve toplumsal koşullardan etkilenerek farklı stres faktörlerine tepki verir. Önemli olan, bu faktörlerin farkında olup, kendi yaklaşımlarımızı buna göre şekillendirebilmek. Hem çözüm odaklılık hem de empati, iş yerindeki stresle başa çıkmak için gerekli araçlardır. Biri diğerine üstün değil, birlikte daha güçlü bir yaklaşım oluşturulabilir.

Peki, sizce iş yerindeki stresin kaynağı nedir? Çözüm odaklılık mı, yoksa empati ve ilişkisel bakış açıları mı daha önemli? Sizin iş yerinizde stresle başa çıkma stratejileriniz neler? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.