FIBA ve CIES, 2022 Memleketler arası Basketbol Transfer Raporu’nu yayımladı

bencede

Active member
Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) ve Memleketler arası Spor Çalışmaları Merkezi (CIES), dünya basketbolunun göç eğilimlerine dair dönemlik Milletlerarası Basketbol Transfer Raporu’nun (International Basketball Migration Report) 11. sayısını ve 2016-2017’den 2021-2022’ye kadar olan dönemleri kapsayan Evrim Raporu’nun (Evolution Report) ikinci baskısını yayımladı.


2021-2022 basketbol dönemini kapsayan transfer raporunun bu baskısında, FIBA’nın milletlerarası transferlerle ilgili bilgi ve dataları, bu dönem oyuncuların memleketler arası transferlerini belgelemek için CIES Spor Gözlemevi’nin uzmanlığıyla birleştirilerek incelendi. Evrim raporunun ikinci sayısında ise FIBA’nın bilgileri ile memleketler arası transferlere ait öngörüleri, CIES Gözlemevi’nin analitik yeteneklerinin birleşimi ile oluşturuldu ve artık projenin başlangıcından bu yana geçen altı yıllık müddetin tamamı için (2016-2017 ila 2021-22) 19 ana memleketler arası ligi kapsıyor.


Transfer raporunun 2021-2022 döneminde profesyonel/amatör bayanlarda ve erkeklerde 8 bin 133 oyuncunun yer aldığı 10 bin 467 transfer ile yeni bir rekor kırıldı. Bu, basketbolun globalleşmesinin her zamankinden daha değerli olduğunu ve geçen dönem COVID-19’dan kaynaklı görülen tesirin pandemi öncesinde kaldığını gösterdi.


Bu rapor için iki ana kaynak kullanıldığı tabir edildi. Birincisi, FIBA’nın tüm erkek ve bayan sportmenlerin milletlerarası transferlerinden oluşan kendi bilgi tabanı. Bu kayıtlar iki ulusal federasyon içinde, çıkış federasyonundan gidilen federasyona müsaade mektubunun verilmesini gerektiren, 18 yaş ve üstü oyuncular tarafınca tamamlanan tüm hareketleri içerir. İkincisi ise FIBA’nın dünyadaki en düzgün erkek liglerinin 16’sında kayıtlı olan tüm oyuncuların bilgi tabanıdır. İstatistiklere dahil olabilmek için oyuncuların 2020-2021 döneminde en az bir kere oynamış olması gerekir.


Rapordaki tahlillerin bilhassa üç noktaya odaklandığı açıklandı. Bunlar; ulusal oyuncular ile yabancılar (oynadıkları ülkeninkinden farklı olan, en az bir uyruğa sahip oyuncular) içindeki karşılaştırma, 21 yaş altı oyuncular ve oyuncuların transfer sirkülasyonu ile ithal edilen oyuncuların kökeni ve bu oyuncuların profillerinin ulusal oyuncularla karşılaştırılması. Ayrıyeten ABD merkezli tertipler (NBA, WNBA, NCAA Erkekler, NCAA Kadınlar) ve Avrupa turnuvaları (Euroleague, Basketbol Şampiyonlar Ligi, Bayanlar Euroleague ve Bayanlar Eurocup) için memleketler arası oyuncular üzerine de tahlil yapılmıştır.


Uluslararası oyuncu transferlerinde rekor

2021-2022 döneminde 10 binden çok milletlerarası transfer gerçekleşirken bu sayıya tarihte birinci defa ulaşıldı. Hem erkekler birebir vakitte bayanlar için sayılarda kıymetli bir artış oldu. Belçika ve Hollanda içinde, ilgili ulusal federasyonlarla iş birliği ortasında, kendi mahallî liglerinin yanında BNXT Ligi ismi verilen bir hudut ötesi lig oluşturuldu.


Yabancı oyuncuların etkisi

Yabancı oyuncu sayısı yüksek kalmaya devam etti. İspanya, Almanya, İsrail, Fransa ve İtalya kendi liglerinde, yerli oyunculardan daha epeyce yabancı asıllı oyuncu olan ligler olmaya devam ederken, İspanya, en yüksek yabancı asıllı oyuncu yüzdesine ve en çok milliyete sahip lig olmaya devam etti. 16 ligden 13’ünde kulüpler, ortalama 20 dakika yahut daha fazla oynama müddeti ile büyük ölçüde yabancı oyunculara talih verdi.


Yerli 21 yaş altı oyuncuları için hudutlu oyun mühleti ve gelişim fırsatı

Genç oyuncular için oyun müddeti bakımından ve bu sportmenlerin kendi ülkelerinde gelişmeleri için daha az fırsat vardı. Tüm liglerde ortalama oyun müddeti altı dakikadan azdı. Sayılar kıta liglerinde (BCL ve Euroleague) evvelki senelera benzeri biçimde devam etti.


Uluslararası transferler

Zorlu geçen ve 7 bin 668 transferin yapıldığı 2020-2021 döneminin akabinde 10 bin 467 memleketler arası transfer sayısı ile yeni rekorlar kırıldı. Bu sayı birinci kere toplamda 10 binin üzerine ulaştı. Milletlerarası transferlerin yüzde 80’i erkeklerde, yüzde 20’si bayanlarda gerçekleşti. Her iki kategori de şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sayılara ulaştı.


Transfer dengesi

2013-2014 döneminden bu yana göç istikrarı trendi tıpkı olmaya devam etti. Amerika bölgesi FIBA’nın en büyük ihracatçısı ve Avrupa bölgesi en büyük ithalatçı olmaya devam etti. Genel bir not olarak, bu bölgedeki batı ülkeleri ithalatçı, doğu ülkeleri ise ihracatçıdır. Bu liglerin düzeyi dünya düzeyindeki en yüksekler içindedır. ABD ve Arjantin, oyuncuların ana ihracatçıları olmaya devam ediyor. Her ikisi de en yüksek müspet istikrara sahip birinci 3 ülkede yer aldı.


Afrika, Asya ve Okyanusya’daki bölgeler, en epeyce Okyanusya olmak üzere sıfır istikrara yakın kaldı. Bilhassa Avustralya en yüksek negatif istikrara sahip ülke oldu. Ligin düzeyi, medyada yer alma oranı ve daha âlâ maaş niçiniyle bu ülkede daha fazla yabancı oynuyor.


Türkiye, ülke dışına gönderdiği 239 oyuncuyla ülke başına en yüksek ihracat yapanlar içinde 7., ülkeye gelen 245 transfer ile de ülke başına en yüksek ithalatçılar içinde 8. sırada yer aldı. Türkiye’nin ülke dışına gönderdiği yerli oyuncularının oranı yüzde 7.9’ndan 7.1’e düşerken, ülkeye geri gelen yerli oyuncu yüzdesi ise 4.4’den 2.9’a düştü.


Basketbol Tahkim Heyeti (BAT)

BAT, 2006 yılında FIBA tarafınca kurulmuş ve bugün FIBA tarafınca resmi olarak tanınan bir kuruluştur. BAT, oyuncular, menajerler, antrenörler ve kulüpler içindeki mukavelelerden kaynaklanan ihtilafların sıradan, süratli ve düşük maliyetli bir biçimde, tahkim yoluyla çözümlenmesi için hizmet veren bağımsız bir organdır.


Aleyhine en epeyce belge bulunan ülke kulüpleri sıralamasında Türkiye, 408 belge ile birinci sırada yer almaya devam etti. Türkiye’yi 150 belge ile İtalya ve 144 belge ile Yunanistan takip ederken, dördüncü ve beşinci sıradaki Rusya ve Sırbistan’ın sırasıyla 96 ve 91 evrakı bulunuyor.


Ulusal ligler

Ulusal ligler kıyaslamalarından elde edilen datalara göre; Türkiye Basketbol Muhteşem Ligi’nde (BSL), geçtiğimiz dönem 16 kulübün iştirakiyle 240 maç yapılmıştır. Listede birinci sırada yer alan Japonya Ligi 22, BNXT 21 ve Arjantin ve Çin Ligleri ise 20’şer kulübün iştirakiyle düzenlenmiştir. Japonya Ligi’nde geçtiğimiz dönemde 649, Çin’de ve Arjantin’de 380 maç oynandı.


Ortalama yaş sıralamasında 28.4 ile en yüksek ortalamaya sahip olan ülke Japonya iken, İspanya 27.1 ile ikinci ve Fransa 26.9 ile üçüncü, Türkiye ise 26.3 yaş ortalamasıyla 8. sırada yer aldı.


Liglerde oynayan yabancı oyuncu sayısı yüzdelerinde ise İspanya yüzde 71.5 ile birinci sıradayken, Almanya yüzde 57.4 ile ikinci, İsrail yüzde 56.5 oranla üçüncü ve Türkiye ise 48.8 ortalama ile 7. sırada yer aldı. Yabancı oyuncuların maçlarda aldığı müddetlerde ise Polonya 24.4 dakika ortalamasıyla birinci sırada yer alırken, Türkiye 24.2 dakika ortalaması ile ikinci, İsrail 23.6 dakikalık ortalama ile üçüncü sırada bulunuyor.


Liglerde temsil eden milliyet sıralamasında ise İspanya Ligi’nde, 2021-2022 döneminde, 55 uyruktan sportmen varken, Fransa’da 36, Almanya’da 32, Türkiye Ligi’nde ise 25 milliyet temsil edildi. Liglerdeki kulüplerin takımlarındaki 21 yaş altı sportmenler sıralamasında Brezilya yüzde 30 ile birinci sırayı alırken, Arjantin yüzde 27.6 ile ikinci, BNXT yüzde 26,2 ile üçüncü ve Türkiye ise yüzde 18.3 ile 7. sırayı aldı.


Yerel ligler

Raporun mahallî ligler kısmında her ligin ve kulüplerinin kendi bilgileri incelenirken, Türkiye’nin bilgileri şöyle: Basketbol Harika Ligi’nde (BSL) 2021-2022 döneminde 16 kulübün iştirakiyle, 240 maç yapıldı. Kulüp başına oynan maç sayısı 30 iken, toplam oyuncu sayısı ise 289’du. Toplam oyuncu sayısının yüzde 49’unu yabancı asıllı oyuncular oluştururken, BSL’de 25 başka uyruktan sportmen gayret etti. Ligdeki oyuncuların yaş ortalaması 26.3, uzunluk ortalaması ise 196.9 cm olarak yer aldı. Kulüplerin maç başına attığı ortalama sayı 80, maç başına en çok alana çıkan 5 oyuncunun ortalama mühlet alma mühleti 26.2 dakika ve dönem boyunca, kulüp başına, alana çıkan oyuncu sayısı ortalaması ise 18.6 oldu.


Türkiye Basketbol Üstün Ligi Lokal ve Yabancı Oyuncu Kıyaslamaları

Oyuncu sayıları


BSL’de yer alan toplam 289 atletin 148’ini yerli oyuncular oluştururken, 47’si ABD hariç yabancı asıllı, 94’ü ise ABD’li oyunculardan oluştu.


Ortalama yaş

BSL’de yer alan yerli oyuncuların yaş ortalaması 24.3, ABD hariç yabancı asıllı oyuncuların yaş ortalaması 28.2 ve ABD’li oyuncuların yaş ortalaması ise 28.7’ydi.


Boy ortalaması

BSL’de yer alan yerli oyuncuların uzunluk ortalaması 196.6 cm, ABD hariç yabancı asıllı oyuncuların uzunluk ortalaması 199.4 cm ve ABD’li oyuncuların yaş ortalaması ise 196.3 cm.


Maç başına atılan sayı

BSL kulüplerinde yerli oyuncuların maç başına attığı sayı 4.8, ABD hariç yabancı asıllı oyuncuların 9.8 ve ABD’li oyuncuların ise 11.7’ydi.


Maç başına alınan süre

BSL kulüplerindeki yerli oyuncuların maç başına aldıkları mühlet 9.7 dakika iken, ABD hariç yabancı asıllı oyuncuların mühleti 21.3 dakika ve ABD’li oyuncuların müddeti ise 25.7 dakika oldu.


Dakikada atılan sayı

BSL kulüplerinde, yerli oyuncuların dakika başına attığı sayı 0.30 iken, ABD hariç yabancı asıllı oyuncuların 0.42 ve ABD’li oyuncuların ise 0.44 oldu.


Ayrıca Türkiye’de 2021-2022 döneminde ABD’den 52, Sırbistan ve Litvanya’dan 5’er, Kanada ve Letonya’dan 4’er, Rusya’dan 3, Almanya, Hırvatistan, Polonya ve Belarus’tan 2’şer ve İsveç, Ukrayna, Gürcistan, Nijerya, Küba, Danimarka ve İtalya’dan 1’er oyuncu yer aldı. 2020-2021 dönemi sonunda BSL’de oynayan oyunculardan transfer yapan ana ülkeler ise; Fransa (16), Amerika (12) ve İspanya (9) oldu.
 
Üst