EuroLeague CEO’su: “EuroLeague’e NBA modeli maaş bütçesi gelebilir!”

bencede

Active member
AJANSSPOR – HABER

EuroLeague’in yeni CEO’su Marshall Glickman, ligde birinci hafta bittikten daha sonra NOVASPORTS’a açıklamalarda bulundu. Glickman, tertibin geleceğine dair biroldukca hususta merak edilenler hakkında kıymetlendirme yaptı.

“Kesinlikle büyüyeceğiz”

EuroLeague’in büyümesiyle ilgili Glickman, “Para, mantıklı olduğunda gelir. Zira yatırım yapan beşerler, paralarının dönüşünü alıp alamayacaklarıyla ilgilenir. Bu bir iş. Bu kapitalizm ve gerçek olan bu. Aklımızdaki platformu kurduğumuzda ve ekipler da buna dahil olduğunda, sermayenin bize geleceğini düşünüyorum. Burada öylece oturup gökten para yağmasını beklemiyorum tabi ki. Gerçekçi davranmalıyız ama katiyetle büyüyeceğiz.” dedi.

EuroLeague’e NBA modeli mi?

Maaş bütçesi getirerek grupların güçlerinin birbirine yaklaşmasını sağlama konusundan bahseden CEO, “Daha rekabetçi bir ortam için bilhassa ilgileniyorum. Finansal Fair Play kurallarımız var ve bu düzgün bir başlangıç. İktisat her ülkede tıpkı değil. EuroLeague’de oynayan her ekibin şampiyonluk talihine sahip bulunmasına itina göstermeliyiz, bu değerli. İleride bunun için adımlar atacağız. Burada bir çeşit maaş bütçesi olabilir. NBA’deki maaş bütçesi (salary cap) o denli sıradan bir iş değil. 500 sayfalık bir karmaşadan oluşuyor ve koca bir küme avukat bunu anlamaya çalışıyor. NBA kadroları bu yüzden basketboldan anlayan bireylerden çok analistler tarafınca yönetiliyor. Bütçelere sınırlayıcı ve teşvik edici kurallar koymanın oyuncular ve iş partnerleri için değerli olduğunu düşünüyorum. Şayet ekosistemi ve ekonomiyi geliştirirsek, her insanın yararı artacak. Bu tıp bir sistemin peşindeyim.” sözlerini kullandı.

Salary cap nedir?

NBA’de ve Amerikan sporlarının birçoklarında kullanılan salary cap, ligde bulunan grupların maaş bütçesi manasına gelir. Bu maaş bütçeleri ligde bulunan kadroların hepsi için eşittir ve ekipler -istisnalar haricinde- bu bütçeleri aşamaz ve her grubun bütçesi bu biçimdece eşit olmuş olur.