Başkent’te afet farkındalık eğitim programları başlıyor

DoğaHayranı

Active member
Başkent’te afet farkındalık eğitim programları başlıyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentlilerin afet ve acil durumlarla ilgili hazırlık ve farkındalık seviyesinin artırılması için eğitim atağı başlatıyor. Zelzele Risk İdaresi ve Kentsel Güzelleştirme Daire Başkanlığı uyumunda hazırlanan eğitim programlarıyla istekli bireylerin bilinçlendirilmesi amaçlanırken birinci etapta “Mahalle Bazlı Afet Farkındalık Eğitimi Programı” ile “Apartman nazaranvlileri Afet Farkındalık Eğitimi Programı” ile başlanacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, doğal afetlere karşı vatandaşları bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak gayesiyle yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi.

Doğal afetler konusunda şuur seviyesini artırmak için harekete geçen Sarsıntı Risk İdaresi ve Kentsel Düzgünleştirme Daire Başkanlığı Afet Teknolojileri İzleme ve Eğitim Şube Müdürlüğü, kentin tüm paydaşlarına yönelik geniş kapsamlı eğitim programları hazırladı.

“Mahalle Bazlı Afet Farkındalık Eğitimi Programı” ile “Apartman bakılırsavlileri Afet Farkındalık Eğitimi Programı” ile başlayacak eğitimler hakkında ayrıntılı bilgilere www.ankara.bel.tr adresinden ulaşılabilecek.

BİRİNCİ EĞİTİM PROGRAMI MAHALLE BAZLI OLACAK

Birinci etapta düzenlenecek Mahalle Bazlı Afet Farkındalık Eğitimi, Ankara merkezli mevcut Mahalle Bazlı Kent Kurulu ile bileşenlerine verilecek.

Afet temel eğitimleri ile birinci temas noktaları oluşturularak ön bilgi alımının sağlanması ve farkındalığın oluşturulmasının amaçlandığı eğitimler yardımıyla her gönüllünün bir bakılırsav tarifi olacak ve bu biçimdece afetlere yanlışsız biçimde ve daha süratli müdahale edilebilecek. Afet ve acil durumlara müdahale etmede yaşanan zorluklara karşı hakikat ekipman ve kapsamlı bir irtibat ağı oluşturularak müdahale edilmesi de sağlanacak.

Eğitim programı ile her istekli afet durumunda ne yapacağı konusunda daha da bilinçlenirken yapılacak iş kısmıyla de duruma süratli müdahale edebilir hale gelecek.

“Mahalle Bazlı Afet Farkındalık Eğitimi Programı”nın yer, gün ve saat programı ise şöyleki:

26 Şubat 2022 13.00-17.00 Cebeci(Çankaya Meskeni Oba Sokak girişi Cebeci Cami yanı)

05 Mart 2022 13.00-17.00 Öveçler(Nazım Hikmet Çankaya Meskeni, Sokullu Mehmet Paşa Mahallesi, 1361 Cadde, No:2)

12 Mart 2022 12.00-16.00 Ayrancı(Ayrancı Bahar Konutu, Kuveyt Caddesi, Hüseyin Onat Sokak, No:1)

26 Mart 2022 12.00-16.00 Esat(Bayraktar Çankaya Konutu, Bayraktar Mahallesi, Bayraklı Sokak, No:19)

27 Mart 2022 12.00-16.00 100. Yıl(Çiğdem Çankaya Konutu (Hasan Ali Yücel Çankaya Evi) 1551 Caddesi, Park Sitesi karşısı, No:21 Karakusunlar)

10 Nisan 2022 13.00-17.00 Çayyolu (Çayyolu Semt Meclisi, Mutlukent Mahallesi, 1920 Caddesi, 1924 Sokak)

APARTMAN GÖREVLİLERİNE DE AFET FARKINDALIK EĞİTİMİ VERİLECEK

Eğitim programlarının ikinci evresinde ise apartman bakılırsavlileriyle yapılan görüşmeler ve saha çalışmaları kararında elde edilen datalar ışığında apartman nazaranvlileri de afet ve acil durumlara müdahale süreçlerine dâhil edilecek.

Konut-Sen Sendikasına bağlı olan Ankara genelindeki apartman bakılırsavlilerine ‘Afet Eğitim Yılı’ kapsamında verilecek farkındalık afet temel eğitimleri ile birinci temas noktaları oluşturulacak. Acil durumlara müdahale etmede yaşanan zorluklara gönüllülerle hakikat vakitte, gerçek ekipmanla müdahale etmeleri sağlanacak. Afet durumunda olayın meydana geldiği binalarda apartman nazaranvlilerinin bu mevzuda eğitimli ve şuurlu olması, ileriye dönük planlamalarının bina sakinleri ya da site idaresiyle bir arada yapılması da öngörülüyor.

“Apartman vazifelileri Afet Farkındalık Eğitimi Programı”; 13 Mart, 2 Nisan ve 9 Nisan 2022 tarihlerinde 10.00-15.00 saatleri içinde Nazım Hikmet Kültür Merkezi Yıldız Kenter Salonu’nda düzenlenecek.

GÜRLER: “İNSAN HAYATI VE İNSAN HAKLARI HER ŞEYDEN DEĞERLİ”

Zelzele Risk İdaresi ve Kentsel Düzgünleştirme Daire Lideri Keyifli Gürler, gönüllüler ile gerçek vakitte ve hakikat ekipman ile müdahale edilmesini sağlayacak projeyle şuur düzeyini artırmayı hedeflendiklerini vurgulayarak şu ayrıntıları verdi:

“Apartman nazaranvlilerinin afet bahsiyle alakalı daha eğitimli ve şuurlu bir biçimde afet ve acil durum müdahale süreçlerine dâhil edilmesini ve proje için tasarlanmış olan yazılım ile apartman nazaranvlileri tarafınca sisteme girilecek ayrıntıların tertipli ve koordineli biçimde depolanmasını sağlayacağız. Halihazırda afetlere ve acil durumlara müdahale etmede kullanılan yazılım ve sistemler olsa da kimi durum ve şartlarda bu sistemler aktifliğini kaybedebilmektedir. Örneğin; yaşanılan bir zelzele daha sonrasında telekomünikasyon sistemleri dâhil biroldukça sistem 4-5 dakikalığına bile olsa çökebilmektedir. Bu niçinle bu süreç bile afet için fazlaca uzun ve hayati kıymet taşıyor. Projenin gayesi kendi yazılım altyapısı ile bu mühlet kaybını minimize etmek ve gönüllülerimizin bilgi tabanına gireceği bilgiler ile hakikat müdahalenin yapılmasını sağlamaktır.”

Eğitim programı projesinin insan hayatının ve insan haklarının her şeyden pahalı olduğu kanısı ile ortaya çıktığını tabir eden Gürler, mümkün bir afet sırasında müdahale edecek takımlara sağlanacak her bilginin hayati kıymet taşıdığının altını şu sözlerle çizdi:

“Proje ile birlikte elde edilecek yazılım altyapısı yardımıyla birfazlaca bilgi afet öncesinde, sırasında ve daha sonrasında ayrıntılı biçimde bilgi tabanımızda yer alacak. Bu bilgiler ile müdahalelerin aktifliği ve verimliliği azamî düzeyde olacak ve en çok kıymet verdiğimiz insan ömrünü muhafazamız için büyük yarar sağlayacaktır.”

MESLEK KURULUŞLARI, STK VE ÜNİVERSİTELERLE İŞ BİRLİĞİ

Farkındalık Eğitimi Programı; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Ankara Kent Kurulu, Çankaya Kent Kurulu, AKUT üzere meslek kuruluşları ve STK’lerle iş birliği ortasında gerçekleştirilecek.

Eğitim içeriği ve formları hazırlanırken; ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Afet Araştırma Merkezleri ve Eğitim Fakülteleri ile de ortak çalışmalar yürütülecek.

Ankara Siyasal Bilimler Fakültesi öğrencileri ile birinci adımı atılan “Afet Gönüllüsü Üniversite Öğrenci Toplulukları” çalışmalarını bir yandan sürdürürken, Bilim Ağacı Vakfı ve Türkiye Ormancılar Derneği proje iştirakleriyle “Afet Farkındalık Hatıra Ormanı” kurmak için de hazırlıklarını tamamladı. İstekli öğrenciler ile kısa bir süre ortasında bahar buluşmasında bir ortaya gelmeyi planladıklarını belirten Gürler, “Afet Farkındalık Hatıra Ormanı” da oluşturacaklarını söylemiş oldu.

Eğitimlerini muvaffakiyetle tamamlayan iştirakçilere; afet çantası, eğitim malzemeleri ve teknik gereç dayanağı tutanak altına alınarak verilecek.

Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır